自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

uhtcl2006 發表於 24-3-30 12:47
係架,應洗則洗,就算喺香港,我都無特登消費多d或少d,按自己須要來。講真,消費從來都係睇質素同服務架啦,邊度好咪去邊度囉。就算北上,如果去左d性價比差既餐廳,我一樣會去點評寫食評比負評,下次唔會再幫襯。遇到好既亦會讚。其實北上除左食好野,另一原因係玩既野有好多好集中。就算靚景亦唔少,櫻花唔係得日本先有,內地都有 .

啱吖,我唔明點解要道德綁架影響大家嘅消費模式,大家按自己習慣喜好去消費,尊重別人的選擇,哩啲就係自由。

我哩個復活節都係留港,但我唔會話係因為要留港消費支持本地經濟咁偉大,喺自由資本社會裹,生意係要靠商家提供有質素的服務和貨品去吸客,喺經濟唔好時候,汰弱留強更明顯。

子爵府

幸福花 發表於 24-3-30 01:47
香港一定要撐!我已冇咗份工了!
剛在銀龍門口有招聘廣告。

子爵府

littlefunpig 發表於 24-3-30 11:32
Bk 人表示 : 周圍都係人喎,你係邊度無人呀? 走左70幾萬人都仲有700幾萬人響香港喎!
...
走左十份一人,仲有咁多人可以留港消費,使乜咁緊張,況且支持祖國經濟是一件好事,呢幾日我也留港消費,月中才回國內玩吓。

珍珠宮

Adiezz 發表於 24-3-30 14:35
幾時呼籲家長唔好送小朋友去私校、國際學校和出國留學,讀返本地學校救救教育界?
...

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

DoReMi媽媽 發表於 24-3-30 14:57
啱吖,我唔明點解要道德綁架影響大家嘅消費模式,大家按自己習慣喜好去消費,尊重別人的選擇,哩啲就係自 ...

無錯,我都唔明有乜好嘈,我都唔會嘈其他人去左日韓台星馬越旅行唔留港,亦唔會嘈留港果d點解唔北上,人人選擇唔同,消費模式唔同,比左錢想得到既服務都唔同,跟本唔須要比較囉。

DoReMi媽媽    發表於 24-3-30 15:16

侯爵府

KOKOMAN 發表於 24-3-30 15:05
走左十份一人,仲有咁多人可以留港消費,使乜咁緊張,況且支持祖國經濟是一件好事,呢幾日我也留港消費,月 ...

係囉,使咩咁緊張,香港人不嬲放假都出外旅行㗎啦

男爵府

回覆樓主:

除非第三次世界大戰或封關,否則無野阻倒港人外遊。

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 24-3-30 14:57
啱吖,我唔明點解要道德綁架影響大家嘅消費模式,大家按自己習慣喜好去消費,尊重別人的選擇,哩啲就係自 ...

學樓主咁要全部香港人長假期都留港,國泰航空可以執笠啦!人地新加坡人都周圍去wet,都唔知點解係香港會變成咁,仲專制過新加坡。

DoReMi媽媽    發表於 24-3-30 15:31

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

幸福花 發表於 24-3-30 01:47
香港一定要撐!我已冇咗份工了!

你本身做邊行?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Abull 發表於 24-3-29 19:09
撐香港呀,如果唔係就陸續執,香港人應幫番香港人

長貧難顧~

華為創辦人任正非、不反對去女兒用蘋果手機、因為有競爭丶才有進步~

我在香港土生土長、當然想經濟好、但亦要比商人知道、為什麼港人喜歡離港消費、政府怎樣才可能,降低經營成本.........

香港面對是經濟結構轉型、亦可以講香港以前的轉口紅利、已經結束、香港人要勒緊褲、頭渡過5-10年、融入國內大經濟體~

97年前、香港佔中國GDP 34%、現在降到不足3%、港人再不能停在以前的思想、什麼都比國內的人高檔、高級......
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

平平常常 發表於 24-3-30 15:28
學樓主咁要全部香港人長假期都留港,國泰航空可以執笠啦!人地新加坡人都周圍去wet,都唔知點解係香港會變 ...

香港人真係專制過星加坡 近邊境啲人都係咁玩㗎啦!有咩好嘈!

利申:復活節整個假期無外遊
attach0/tmp/phpabeFGE
attach1/tmp/phpNPcb6i

公爵府

大力大力 發表於 24-3-30 15:45
長貧難顧~

華為創辦人任正非、不反對去女兒用蘋果手機、因為有競爭丶才有進步~

我唔介意香港覺得比大陸高檔
但高檔唔只係價錢
仲要有好的服務態度質素

珊瑚宮

回覆樓主:

撐香港消費, JM係咪去日本都唔會買護膚品/化妝品?
留港消費唔係只係食喎
都唔少post話yen平去日本掃貨, 撐香港消費的, 記得係香港買呀。

複式洋房

香港以前就係嬌生慣養, 而家要面對現實,有競爭才有進步嘛!

珍珠宮

回覆樓主:

今日去午餐餐廳都唔滿

子爵府

我想講香港舖頭真係賺到盡,我啱啱喺日本返嚟,喺高島屋買一個半磅生日蛋糕都係$100。食咗天婦羅串燒,居酒屋都係買130円一支。你話香港賣得幾貴

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

跟住陸續大把人失業連鎖效應,到時喊都無謂

伯爵府

車,放個長假期,想返大陸或者去日韓泰台旅個行,離開香港relax 下抖啖氣, 有咩問題呢?難道唔可以去旅行?

有錢有時間去遠啲(外國、日韓泰台),冇錢冇時間去近啲(大陸-大灣區一小時生活圈)。

男爵府

ken6555 發表於 24-3-30 12:02
港府應記一功,大灣區一小時生活圈成功推廣,琴日好似60定70萬人返大陸,再加上去其他地方既,呢個畫面實 ...

粵廣澳大灣區係國家一早規劃好嘅事,呢個北上消費過程係必然發生,我認為最終粵港澳大灣區係大家可自由進出而無需過關口。
其實規劃咗就預咗咩獨特地位一國兩制 只係口號,香港續漸變內地城市係規畫嘅漸變過程,傳媒無需強調走幾多港人北上消費,有幾多內地人日窮遊香港,有幾多港人去國內求醫,做埋啲攪風攪雨挑撥離間「族內予盾」做乜呢?規劃過程係必定大家需要融合, 調節心態最緊要

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

嘻,咁多專才/優才/外勞,又大把係嫁落黎嘅新港人,佢地假期後一定一定回港消費喎!難道唔使返工返學咩?

首頁
45678...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊