自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

麟媽媽 發表於 24-4-9 11:55
我識一個大孖沙月入超過50萬,佢話有時都唔叫司機車佢,短路程用兩蚊搭車,話交咗幾十年稅終於有返少少福 ...

其實$2係接受,但唔應該咁自由!以前咪又係半價車費

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

無話可說 發表於 24-4-9 12:18
其實$2係接受,但唔應該咁自由!以前咪又係半價車費

如果近年咁多公屋可以年年有免租,又有免費垃圾膠袋乜乜物物,我唔明點解唯獨針對兩蚊唔比老人家使用?

象牙宮

麟媽媽 發表於 24-4-9 12:30
如果近年咁多公屋可以年年有免租,又有免費垃圾膠袋乜乜物物,我唔明點解唯獨針對兩蚊唔比老人家使用?
...

唔係年年免租喎,我16年上樓,都享受左2,3次咋!免費膠袋我無意見,屋邨一直都免費派架啦…我亦有自己淘寶垃圾袋用,係唔贊成再比錢買指定袋啫!唔係想特別針對老人,係覺得太多優待比佢地了,又益埋巴士地鐵!$2應該好似醫療券咁有限制,疫情已過,好少老人再困住自己啦!

珍珠宮

mimi199188 發表於 24-4-8 12:35
長者福利就要取消,但大把懶人吾做野又年年加人工,仲有假難民呃錢又吾理 ...

因為長者老,又無氣力遊行同示威,人數吾夠果班大食懶多,吾通捨易取難咩?仲有班公屋富戶,免租佢哋都有份免,又無人出聲,反而成日針對老人家

男爵府

我覺得半價或3-4折會好啲,起碼佢哋會減少搭過海巴士一個站落車先啦

珍珠宮

其實兩蚊搭車係德政,人人都有機會老。只不過有人濫用,其實啲錢都係納稅人畀,財政緊拙檢討都係應該的。公屋,綜援。兩蚊搭車應該全部都要檢討,唔係一刀切,而係要防止濫用。

水晶宮

麟媽媽 發表於 24-4-9 11:49
點解唔教育下老人家呢?我媽咪好配合喎,我有解釋比佢聽其實每程車唔係兩蚊㗎,政府係要補貼餘額,我阿媽8 ...

教左,唔一定聽!
我都有教我女努力讀書,佢唔聽我可以點 ?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Tobbyy 發表於 24-4-9 13:21
其實兩蚊搭車係德政,人人都有機會老。只不過有人濫用,其實啲錢都係納稅人畀,財政緊拙檢討都係應該的。公 ...

所以我覺得實行樂悠咭係最好,之前呢度有啲會員話老人家唔識申請,當佢哋用長者八達通要俾正價嘅時候,老人家自然會搵屋企人甚至乎區議員幫手㗎啦。實名制之後再睇吓個數據,相信會有不同,我剛剛係Facebook見有人話TKO捉人,應該捉多d。
attach1/tmp/phpSLW7oh

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

cyyiu 發表於 24-4-9 13:28
教左,唔一定聽!

咁你家族個個都唔受教,就真係冇辦法。

男爵府

回覆樓主:

我都支持每月$200-300,用唔晒清零,減少濫用。其實有好多真係搭一兩個站。
我試過係巴士,比這種健步如飛的長者要求起身讓坐,重要講,我坐兩個站就可以比番你。

水晶宮

麟媽媽 發表於 24-4-9 13:32
咁你家族個個都唔受教,就真係冇辦法。

香港咁多長者,可以教到幾多個?
而家問題係貴車短搭,政府唔修補漏洞,納稅人嘅錢就白花喇!

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

濫用$2雖然唔啱,但有好多其他條數比$2更大嘅,政府應該做先。

其實香港政府都應該監察社福機構跟進綜援/津貼/在職津貼等個案, 有兩公婆唔使返工,大把錢使,仲有全津書簿存,其他津貼,就算單親的,都將資產轉移,繼續申請津貼,而且社福機構,d社工會教佢哋點做,冇去搵工就求其寫話搵咗但係唔啱,繼續發放津貼,小朋友可以要求要什麼禮物,社福機構都會送,當然唔係太貴。
所以攞政府津貼好過返工,又有親子時間,政府就養緊呢一班懶人。

珍珠宮

cyyiu 發表於 24-4-9 13:28
教左,唔一定聽!

乜你個家族,不分老嫩,全部都唔受教㗎?

伯爵府

長者福利就要取消,但大把懶人吾做野又年年加人工,仲有假難民呃錢又吾理 ...

說出重點

侯爵府

回覆樓主:

搞咗攞綜援嗰班先啦!

子爵府

牛年勳章

呢啲直情要一刀切。

公爵府

一樣還一樣, 純粹$2乘車優惠,根本應有限制,正如樓上有JM 講,我每日搭過海巴士返工之中,真係有唔少係俾$2, 有些長者長車短搭,不但造成浪費,更會令原本要過海人士上唔到車,尤其早上返工時間

此外,有人提及南亞既支出、呃公屋等,早就要處理啦

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

cyyiu 發表於 24-4-9 14:21
香港咁多長者,可以教到幾多個?
而家問題係貴車短搭,政府唔修補漏洞,納稅人嘅錢就白花喇!
...

乜野係公民教育?香港對比以前其實已經有文化多了,當然有一小部份人仍不受教靈頑不靈,但冇所謂囉,有心人多啲同長老講多兩句,唔聽嗰啲咪等佢慢慢進化囉,起碼我身邊嘅老人家都聽得入耳,因為佢哋啲仔女都比緊好重稅架。

水晶宮

麟媽媽 發表於 24-4-10 14:50
乜野係公民教育?香港對比以前其實已經有文化多了,當然有一小部份人仍不受教靈頑不靈,但冇所謂囉,有心 ...

我唔反對$2車,但人總有機會不自律,短期可以教育全港長者應該好難喇!
而家講緊庫房無錢,政府應該盡快解決濫用問題!

水晶宮

water-lily 發表於 24-4-9 21:53
一樣還一樣, 純粹$2乘車優惠,根本應有限制,正如樓上有JM 講,我每日搭過海巴士返工之中,真係有唔少係俾 ...

無錯!政府要處理嘅事太多,希望盡快實行!
庫房無錢,我怕到我老左無機會坐$2車!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊