自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

kimpig166 發表於 24-4-15 10:45
原來咁多細路都係咁夜唔瞓
唉(emoji)‍(emoji) 我屋企果個都係呀
咪會 成日 生痱滋

我都真係唔好意思要自首先,我做小朋友嘅時候成日都唔願意瞓覺架,仲要專登扮晒嘢打開本書溫書,其實喺度發緊夢,但係都唔知點解嗰陣時咁白癡寧願呆坐發緊夢都唔願意瞓覺

大宅

alicelaukl 發表於 24-4-13 13:14
咁咪發返佢脾氣,阿媽生我出黎都唔係要我受氣。

認同

伯爵府

2023年兔年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我大囡都係,小四已開始。宜家上左中學就嚴重地日日機不離手,沒收左佢可以轉頭就拎iPad . 話佢只會「哦」,完全當你透明。對住佢呢d 脾氣好辛苦。

細囡宜家都開始有少少,學晒家姐。

激死

伯爵府

我識人又係得一個女,細個好比心機裁培佢又學呢樣嗰樣放假成日去玩讀書成績都好好,但一上到中學就突然變兩個人,當亞媽仇人咁,又唔願出街只同朋友出,我朋友好傷心

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Wing03yan18 發表於 24-4-15 21:16
佢肯返學又有做功課已經好好了!
我女一考完dse 入左ive 讀左2個月就同我講吾想讀叫我吾好再交學費,當時 ...

至少佢讀到中六畢業,以後佢知道辛苦就會讀夜校充實自己㗎喇。
依家都OK呀,仲俾家用你。

男爵府

PANCO 發表於 24-4-13 13:42
係咁架,捱多2-3年會變

我已經捱咗三年啦,女都冇乜點變啊,極度辛苦

伯爵府

加菲貓3 發表於 24-4-13 12:40
我唔知係天生還是教既問題,我幾個仔女都無哩個問題,最大問題係對阿媽可能會發下脾氣,但對我就無。。一個 ...

對,爸爸既角色非常之重要!

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

No113113 發表於 24-4-13 13:48
他現時最討厭就是講道理。
他最多回應就是「係,你哋大人最岩呀」

呢句已引證你平時高高在上。乜都係你岩晒,一句就停左佢。
你可以諗下轉換方法,當然青春期更加難搞

伯爵府

Froggy_joe 發表於 24-4-13 20:31
我兩個細路,一個快18歲,一個15歲
兩個又冇乜青春期問題
大仔好生性,好畀心機讀書,但家務白痴,不過好肯 ...

真好, 可否分享吓教仔女tips ?

複式洋房

珍珠宮

Skytree1000 發表於 24-4-17 11:30
真好, 可否分享吓教仔女tips ?

只係個人分享,唔代表其他人啱用
我成日提自己,有咩你睇唔過眼,都嘗試了解咗先,唔好一開始就責備
我本身係一個極之守時的人,亦都好唔鍾意仔女、下屬遲到

例如有一排阿仔返學經常遲到,佢一向好早出門,無理由遲,我就問佢點解嘅?
佢解釋俾我聽係為咗幫一個同學,講晒前因後果俾我聽(詳情唔講,因為唔係重點)
咁我聽完,覺得佢的原因係情有可原、亦都好重情重義,同學仔亦都好值得幫,所以我同佢講,係唔影響你學業的情況下,我覺得OK,叫佢自己就住,我亦都表示咗對佢嘅信任

(後來佢班主任都有問佢個排遲到的原因,老師聽完,覺得佢做得好啱,學校都撤消咗佢個排遲到的紀錄,仲口頭上加奬咗佢,係呢件事上面,我見到阿仔善良、成熟的一面,做人亦都懂分寸)
如果俾着我後生時,可能唔會了解背後的原因,一早就鬧咗先,覺得遲到就係唔啱

另外諒解年青人(或者作為一個正常人),情緒有高有低,有時見佢哋好攰或者唔太開心,就問下佢要唔要食啲生果/飲杯嘢/瞓個晏覺等等,等佢知道你係關心佢,有啲咩要佢做都等下先,唔好煩住佢,佢見你關心佢,佢有唔開心,隔一陣就會同你講

平時我和老公都會分享自己生活上的事、個人看法,佢哋會好清楚我哋的界線或者價值觀,變相似朋友分享,而唔係直接責備佢哋你你你要咁做
當然,作為父母,我哋都會適時提出意見,佢哋有時聽完唔出聲,但後來發覺基本上佢哋係有聽入心嘅

Skytree1000    發表於 24-4-17 22:58
Skytree1000    發表於 24-4-17 22:57

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊