自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

aigoma 發表於 24-4-28 14:40
比錢買都比份好少少人!
學某人講:「滾」你㗎咋!

你又知間間都比份唔好嘅?

子爵府

Fishqqma 發表於 24-4-28 14:41
你又知間間都比份唔好嘅?
食飯呀!用份餐具玩六合彩咩?
攪呢壇嘢出來啲人,係咪要做管理?
等唔方便帶餐具的人食餐飯都食得安心?

公爵府

2024年龍年勳章

麟媽媽 發表於 24-4-28 18:27
屋企附近呢幾年都有地盤,我lunch time成日見到啲工友去茶餐廳食飯嘅,又真係好少見佢哋喺公園度食,但我見 ...

佢哋放12點食飯,通常都有位,唔知點解有好多人誤解講到好淒慘咁無啖好食,有啲工種日薪高,佢哋食午飯會飲啤酒,辛苦搵嚟自在食,唔係淒涼得咁交關。
我識得後生一輩讀完大學出嚟做地盤工程嘅,佢哋都比較環保,自己帶水樽,鎖匙扣有一抽自備架罉,刀仔叉匙兩用嘅匙扣都有齊。

-

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

noodle_noodle 發表於 24-4-28 14:28
你8點,我12點(間中,唔係日日)不過都好嘔心,咁緊係唔似我一個喇,大把基層人士一日打幾份工
...

我有段時間, 日日帶飯, 重複咁處理個飯盒, 有幾嘔心呢又
宜家公司清潔ee, 一日跑3 間公司清潔, 黃昏煮完飯食就做多份洗碗
基層人士為養家, 可能真係做要幾份, 就算唔係基層, 打一份嘅工作量都未必比佢地輕鬆囉

水晶宮

noodle_noodle 發表於 24-4-28 14:06
小學生返學3點就放學返屋企洗,我10點幾11點先放工,返到去有時12點,我d飯盒up多你個女9個鐘,我諗唔少成 ...

諗諗下同你講都係浪費時間,唔帶就比錢淘膠餐具,或者市面上買,比錢解決到嘅問題就唔係問題啦,係咪?

珍珠宮

loveclementine 發表於 24-4-28 14:49
佢哋放12點食飯,通常都有位,唔知點解有好多人誤解講到好淒慘咁無啖好食,有啲工種日薪高,佢哋食午飯會 ...

通常有位
但係呢個世界永遠有人早過你去霸位

同埋做得工程,吾係個個盤都位於銅鑼灣、中環
更多嘅係沙頭角、沙螺洞、古洞北
多數有社會人士揸車送飯盒
好多師博啦啦聲係街食完(冇錯真係飲枝大啤)就週圍揾地方休息

廁所洗碗碟?佢哋未必有廁所,男人去廁所真係….. 牆、路邊總有一個

所以抵佢地人工超高

珊瑚宮

aigoma 發表於 24-4-28 14:45

開始好似隻鴨咁9588

水晶宮

一罐可樂 發表於 24-4-28 14:27
我放工返到屋企都成8 點, 我個飯盒都係食完, 用濕紙巾清一清,
唔鍾意用pantry 個塊百潔布, 留返屋企至洗, ...

Me2,放工回家8點啦,不過我會喺公司洗飯盒,善用公司資源!
女嗰套餐具夜晚9點洗碗順便洗,有時唔記得up到第二朝,不過我有N套!
我有叫佢放學喺99屋企洗,佢話然要攞出黎又要收返入書包,覺得麻煩喎!

珊瑚宮

cyyiu 發表於 24-4-28 14:54
諗諗下同你講都係浪費時間,唔帶就比錢淘膠餐具,或者市面上買,比錢解決到嘅問題就唔係問題啦,係咪?
...

麵麵話要淘寶啲即棄餐具,但係又唔會用一次就掉,真係同佢講都嘥氣。

珊瑚宮

loveclementine 發表於 24-4-28 14:40
唔係喎!好多下午茶有炒焗飯意粉,下午茶唔會貴得過午餐,你係都要指定講無堂食嘅兩餸飯無得同你拗,況且 ...

係,呢D下午茶餐,每份都包飲品。
呢度200蚊有找。
attach0/tmp/phpbdDb7d

珍珠宮

回覆樓主:

係。 一半人做到已經幫到好多手

珍珠宮

aigoma 發表於 24-4-28 14:45

我c6 pack 摺得不鏽鋼餐具, 有刀,叉, 匙羹, 入晒袋同包煙差唔多
個袋仔仲可以扣係背囊, 不鏽鋼唔吸油, 食完抺一抺入返袋仔
十分安心食完, 仲可以食支飯後煙添

子爵府

loveclementine 發表於 24-4-28 14:49
佢哋放12點食飯,通常都有位,唔知點解有好多人誤解講到好淒慘咁無啖好食,有啲工種日薪高,佢哋食午飯會 ...
部份地方渣,山卡啦地方係冇架,你朝早8點坐下15、23號就知,都多做地盤/維修返工,睇佢哋落車地點邊有食肆。
好似壽臣山得間超市和地產,食手指?見過係van仔送飯盒
日薪係高,好天斬埋落雨柴!
大學出來做地盤工程點同擔擔抬抬嗰啲比較,人工都唔同啦!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我就係成日見到啲工友,見佢哋都係入茶餐廳涼冷氣食飯嘅,冇見人痞喺路邊食,你估喺啲菲傭咩?地盤工佢哋日薪咁高,買煙仔咁貴都唔眨眼,點會計較嗰一兩蚊買刀叉。

公爵府

2024年龍年勳章

鴨鴨比 發表於 24-4-28 18:58
通常有位
但係呢個世界永遠有人早過你去霸位

哦!又到霸位問題,
其實早兩日都同你講,
自己做到咪去做囉!
地盤工作者食飯盒又唔會剧扒,
基本上都係一個叉/匙就食到,
成日懷疑人哋用唔到把刀,
又驚俾警察拉⋯

其實答你真心好無謂

大宅

noodle_noodle 發表於 24-4-28 01:27
咪彩佢喇,淘寶十元8塊已經有100隻好硬淨嘅即棄膠匙羹(硬到你可以洗返用到爛先掉,不過我唔會洗次次掉) ...

你成日都用? 如果係咁,點解唔自備餐具?

有時唔係價錢嘅問題,而係環唔環保。。。

我之前喺公司洗飯盒,洗同 抹乾 會用公司提供嘅厚紙巾,唔洗我比錢,但其實唔環保,之後我自己準備2條毛巾,一條洗,一條抹,純粹為環保

水晶宮

loveclementine 發表於 24-4-28 14:40
唔係喎!好多下午茶有炒焗飯意粉,下午茶唔會貴得過午餐,你係都要指定講無堂食嘅兩餸飯無得同你拗,況且 ...

我老公而家去左買下午茶,肉醬意粉、焗豬扒意粉,咖喱牛腩飯,呢間份量同lunch一樣但少個例湯,但平十幾蚊一份!

珍珠宮

Fishqqma 發表於 24-4-28 15:00
係,呢D下午茶餐,每份都包飲品。
呢度200蚊有找。

嘩. 隻炸肶勁吸引呀

珍珠宮

loveclementine 發表於 24-4-28 15:08
哦!又到霸位問題,
其實早兩日都同你講,
自己做到咪去做囉!

咁你又答
你試吓食十日禿飯
日曬雨淋下囉
叫政府立法禁肉
唔通你就係傳說中既反駁隊

子爵府

一罐可樂 發表於 24-4-28 15:03
我c6 pack 摺得不鏽鋼餐具, 有刀,叉, 匙羹, 入晒袋同包煙差唔多
個袋仔仲可以扣係背囊, 不鏽鋼唔吸油, 食 ...
摺得的不鏽鋼餐具個摺位真係好污糟,慢慢洗乾淨呀!
一方面話為環保,一方面食煙仔,雙重標準!
如果全面禁煙,一定支持!

首頁
45678...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊