自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

angiehouse 發表於 24-5-13 12:56
好奇佢系香港人?佢姓Wang吾系香港用既Wong

佢父母喺內地做運動員跟住來香港做教練,應該算係當時嘅優才(雖然當時未有呢個scheme)

Jackson喺香港出世,我睇過佢喺內地嘅綜藝,佢住開沙田,小學轉去讀AIS

韓國出道後單拖返大陸做綜藝,初時啲港普好好笑,佢有次想講秦始皇,點知普通話發音變咗"唇齒黃",笑到班內地藝人肚痛

但佢語言天份好高,有幾年做練習生出道所以韓文超流利,英文就因為讀開國際學校地道美式口音,加埋佢媽係上海人,細個年年返上海又識講。後期成日返大陸做節目,普通話都已經好流利

反而可能佢近十幾年少講廣東話,我覺得佢講廣東話有口音,似大陸人/外國人學講廣東話咁

珍珠宮

tsewong 發表於 24-5-13 14:30
佢父母喺內地做運動員跟住來香港做教練,應該算係當時嘅優才(雖然當時未有呢個scheme)

Jackson喺香港出 ...

吾怪之得佢唱歌東歌怪怪地

公爵府

2024年龍年勳章

Roblox 發表於 24-5-13 00:54
乜嘢係黑X?係指曱甴嗎?佢一定唔係,佢超級愛國的!佢就算細個讀香港嗰間美國國際學校接受西方教育,都影 ...

眼圈呀

伯爵府

Roblox 發表於 24-5-13 01:20
感覺上香港大部分媒體好似集體無乜點報佢啲嘢咁,除咗喺TVB出現過之外,今次都係靠Tvb大家先認識佢更多, ...

緊係啦~佢曾公開大讚中國,以香港傳媒普遍嘅政治立場嚟講, 當然對佢嗤之以鼻,所以先日日洗啲無腦嘅人腦,捧啲無人認同嘅香港頂流出嚟,情況同當年英治時一樣,個個香港人都以為香港國際知名度好高,香港人有光環咁,其實大部份外國人連聽到未聽過

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

viton 發表於 24-5-13 07:25
2019 x 暴事件
就係因為愛國
好多人不滿佢

都唔只佢, 依家好紅某個韓團, 因為有國內成員, 19年果陣發表過撐警言論, 當時佢地韓場演唱會果陣, 有黃人叫口號, 之後佢地都好似怕左香港人咁. 會唔會再黎都唔知了. 當然香港都無咁大既場地俾人開演唱會.

講返真係羞家, 班黃友要人認同, 都唔係去人地演唱會度叫口號囉! 難怪人地都怕左我地香港人...........

伯爵府

牛年勳章

佢又唔care 香港市場,所以先比mirror 有機可乘,仲有上次佢發表愛國言論,都已經引左班YC 同YC傳媒嘲。

大宅

goo_littlebb 發表於 24-5-13 16:56
都唔只佢, 依家好紅某個韓團, 因為有國內成員, 19年果陣發表過撐警言論, 當時佢地韓場演唱會果陣, 有黃人 ...

邊個韓團呀?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

uhtcl2006 發表於 24-5-13 01:28
我知道佢係因為do姐
do姐好鐘意佢架嘛,記得有請過jackson上佢節目

我都係因為do姐先識佢

男爵府

hihisasa 發表於 24-5-13 14:13
本來唔識佢,多謝芷珊姐姐訪問佢,真心覺得佢好有正能量,靠努力捱出一片天,睇完尋晚節目,由唔認識變喜 ...

小紅書好多資訊,可以去小紅書
好似聽聞會去澳門出席活動

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Gniw 發表於 24-5-13 16:58
邊個韓團呀?

搞笑仲要有香港人去簽售會定咩, 同佢地其中1個中國成員, 自我介紹表示自己係香港人, 果位成員即時面色都變埋, 又唔肯講中文, 所以呢位香港人話唔再鍾意佢地喎.
我心諗, 都難怪人地會咁睇我地香港人既.

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

Jackson連去印度參加Lollapalooza music festival都勁多印度fans接機,3000幾萬ig followers 絕對唔需要去買返嚟。佢去Paris/London etc 開concert d fans 係鬼妹唔係淨係得香港大媽。响韓國、內地都有人氣,演唱會不單橫跨亞洲、歐洲、北美洲,連南美Brazil, Argentina, Chile 都開到,呢d米真正頂流囉!

WChan    發表於 24-5-13 17:19

水晶宮

依家佢啲廣東話越嚟越唔掂咁

琥珀宮

Roblox 發表於 24-5-13 01:20
感覺上香港大部分媒體好似集體無乜點報佢啲嘢咁,除咗喺TVB出現過之外,今次都係靠Tvb大家先認識佢更多, ...

經同事介紹,幾年前已知道佢,有留意佢,佢係英國演唱會時,披著台下觀眾給的中國國旗,再講中國的好話,數外國傳媒抹黑中國,呢段片YouTube都有,當時係正常人圈子瘋傳。

有麝自然香,唔需要硬銷,香港人唔知王嘉爾唔緊要,外國早成名啦!香港市場算得咩吖!

大宅

2024年龍年勳章

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

佢既語言天份對佢打開到世界市場真係幫助好大

琴晚睇完佢個訪問, 可能係運動員既關係, 真心覺得佢好有毅力, 決心同行動力, 呢點係普遍巨星都有既性格, 對每一個細節都有嚴謹既追求, 對自己身型唔會放縱, 真係同果D 自稱頂流既人好唔同, 九萬個藉口呃飯食。

好開心見到一個土生土長既香港人可以走上世界舞台, 佢D MV 同演唱會真係好正, 好壓台, 跳舞又形, 希望佢可以更上一層樓, 遲D 嚟香港開演唱會。

侯爵府

20162016 發表於 24-5-13 17:05
依家佢啲廣東話越嚟越唔掂咁

語言真係要多講,但佢啲廣東話都係識聽識講,只係比起英文韓文同普通話少好多好多機會講

佢平時係全英文韓文同普通話,基本上已可以打入全部歐美同大部份亞洲市場,香港嗰700萬VS呢啲幾廿億嘅市場,香港人嘅廣東話市場係人地嘅0.01%都冇

水晶宮

tsewong 發表於 24-5-13 18:02
語言真係要多講,但佢啲廣東話都係識聽識講,只係比起英文韓文同普通話少好多好多機會講

佢平時係全英文 ...

認同

男爵府

佢講唔同語言唔同感覺,好得意!

珍珠宮

BK Milk勳章

點可以將Jackson同香港d人妖比較 Jackson高太多班,根本冇得比

侯爵府

WChan 發表於 24-5-13 17:17
佢既語言天份對佢打開到世界市場真係幫助好大

琴晚睇完佢個訪問, 可能係運動員既關係, 真心覺得佢好有毅 ...

但另一方面可悲係俾某班所謂土生土長嘅香港人排斥,真正成也香港人敗也香港人。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊