樓市動向

跳至

首頁
45678...28

尾頁

大宅

原帖由 MRNT 於 09-7-16 15:30 發表
有提佢,提埋佢第時住左都可能會有好多同鄉係入面,不過佢睇到如癡如醉,唔會聽咖喇,佢話豈馬買三間先, 同代理傾緊回佣,睇下可以回幾多。

"提埋佢第時住左都可能會有好多同鄉係入面" - 可能你個 fnd 鐘意同聲同氣啦...

男爵府

原帖由 cowkingb 於 09-7-16 15:41 發表

"提埋佢第時住左都可能會有好多同鄉係入面" - 可能你個 fnd 鐘意同聲同氣啦...
佢地唔鐘意咖,佢地來到香港之後唔想人知道佢係大陸人。著到周身名牌就係想等人"以為"佢係香港人。d地產經紀一見面就同佢講國語,即時面都黑埋。 好好笑。

大宅

原帖由 MRNT 於 09-7-16 15:48 發表
佢地唔鐘意咖,佢地來到香港之後唔想人知道佢係大陸人。著到周身名牌就係想等人"以為"佢係香港人。d地產經紀一見面就同佢講國語,即時面都黑埋。 好好笑。 ...

好難唔比人知果 wor... 一開聲就知啦...

你呢排係咁解答我地既問題, 話個笑話過你聽, 等你輕鬆下...

早兩日我0係 Mannings 買嘢, 有兩位太太都著得幾身光頸靚架... 不過一開口... 其實都唔係有心聽佢地講嘢既, 不過佢地又大聲, 講既又幾好笑...

A女士: mud X 生左 mere?
B女士: 係呀, li 唔知 mere, ku 無話你知呀?
A女士: 唔知 wor, gi 重呀?
B女士: 好似係 X 市斤?

我當時 O 左嘴, 市斤, 豬 mere? 其實佢地既口音已經唔係好正, 加埋佢地用市斤計... 我諗.... 佢地應該係國內既同胞啦...

其實國內人有 mud 所謂? 我都有 fnd 係國內人啦, 不知幾有 $$...又有禮貌...

男爵府

原帖由 cowkingb 於 09-7-16 16:00 發表

好難唔比人知果 wor... 一開聲就知啦...

你呢排係咁解答我地既問題, 話個笑話過你聽, 等你輕鬆下...

早兩日我0係 Mannings 買嘢, 有兩位太太都著得幾身光頸靚架... 不過一開口... 其實都唔係有心聽佢地講嘢既, ...
以前,香港人著有牌子既衫,佢地無,所以有經濟基礎既同胞後來就買d有牌子既野,但又驚人唔知佢有牌子,所以當眼處要留返個牌子係度。好喇,終於一日,佢地明白到原來香港人著有牌子野既時候係唔需要留個牌子既,於是跟住又除左個牌子;好可惜,佢地總係又遲左一步,當佢地著名牌識得除左個牌子既時候,香港人已經唔買名牌野喇。

代理行派左十幾個經紀圍住我呢個朋友,真係有d感觸,幾時開始,香港人變得十幾個mark住一個大陸人,前呼後擁,連上廁所都有專人服侍?作為朋友,我都要提一提佢,只要佢係張紙度一簽名,果d人就會作鳥獸散,無得再享受呢種香港人提供的刷鞋服務。 都唔係既,再想要就再買囉。

大宅

原帖由 MRNT 於 09-7-16 16:17 發表
以前,香港人著有牌子既衫,佢地無,所以有經濟基礎既同胞後來就買d有牌子既野,但又驚人唔知佢有牌子,所以當眼處要留返個牌子係度。好喇,終於一日,佢地明白到原來香港人著有牌子野既時候係唔需要留個牌子既,於是跟住又除左個牌 ...

幾時開始? 相信有自由行開始... 香港人已經比 d 服務性行業既人冷落... 同一時間入一間鋪頭, 香港人有既係次一級既服務...

我有唔少 fnds 同我講佢地點比 d sales 冷落... 我話, 你下次試下用國語同佢地溝通 lor, 可能你會被厚待... 不過我都加多句... 你地 d mandarin 唔多掂 wor... 實比人識穿啦.... 哈哈 :;pppp:

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁佢都係花左錢買左間樓呀, 好過啲買左香薰返屋企, 要自由行落企係條街大吵大鬧都冇人理.

原帖由 MRNT 於 09-7-16 16:17 發表
... 代理行派左十幾個經紀圍住我呢個朋友,真係有d感觸,幾時開始,香港人變得十幾個mark住一個大陸人,前呼後擁,連上廁所都有專人服侍?作為朋友,我都要提一提佢,只要佢係張紙度一簽名,果d人就會作鳥獸散,無得再享受呢種香港人提供的刷鞋服務。 都唔係既,再想要就再買囉。

大宅

謝謝回覆。那供樓的利息可以扣減嗎?

原帖由 MRNT 於 09-7-16 03:16 PM 發表
如果你就咁收$5200租,租金稅會係:

(5200 x 12 -1500(差餉) ) x 0.80 x 0.15 =$7308;

如果你將張租約改成, 租金$4400, 不包管理費, 咁稅會係:

(4400 x 12 - 1500(差餉)) x 0.80 x 0.15 = $6156. ...

禁止訪問

男爵府

原帖由 clpapa 於 09-7-16 16:35 發表
咁佢都係花左錢買左間樓呀, 好過啲買左香薰返屋企, 要自由行落企係條街大吵大鬧都冇人理.
未買,叫我搵個相熟經紀回晒d佣俾佢(多口同佢講過有得回),不過我無搵倒,呢d事牽涉得太深可能連朋友都無得做,佢地天生以為全世界呃緊佢,全世界幫佢做野都食佢夾棍。我話我相熟果幾個都無做喇。

男爵府

原帖由 PinguLinusLee 於 09-7-16 16:36 發表
謝謝回覆。那供樓的利息可以扣減嗎?
單獨報稅就無,如果計埋入個人入息科稅就好似有。至於幾時要獨立報,幾時同個人入息一齊報,我搵會計師跟開,我都唔係好清楚。

禁止訪問

男爵府

原帖由 尼古丁 於 09-7-16 18:27 發表

係呀!有次係tst我好心指路比自油行, mtr 入口係前面轉灣,我都同路咁咪前後腳行, 佢地一路行一路回頭, 方死我跟蹤佢兩公婆咁(50+casual look), 同行唔夠5mins回左頭4次, 大佬係你問我路先, 咁我又咁橋要去果邊, 唔 ...
國內風氣係咁,好多時出賣自已既人就係最信任既人。好多香港人係國內開廠,搵鄉下d親戚做經理,管財務,幾乎年年都聽倒話有人俾呢d親戚穿櫃桶底。例子真係多到講幾日都講唔完。

禁止訪問

男爵府

原帖由 babesiu 於 09-7-16 18:51 發表
物業稅係咪都要預繳咖?
真係無留意wor, 有無人知道?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要,

http://www.gov.hk/tc/residents/taxes/property/propertycompute.htm

原帖由 MRNT 於 09-7-16 19:12 發表
真係無留意wor, 有無人知道?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

MRNT,

大方向我都係睇升,
不過, 若現在換樓就換唔到大件,
因夾屋的升幅始終不及私樓快,
而我又怕接火捧,
所以暫時都應該不變勝萬變

另外, 我發現我個屋苑近來都多了很多成交,
同埋個價已經返去海嘯前個價,
莫非真係再展升浪, 再創新高

呵呵 ....... 你幾時放樓? 記得通知聲

原帖由 MRNT 於 09-7-13 14:17 發表
好在乎你點睇樓市,如果你睇升,當然要盡快細件換大件啦,如果你睇跌,就遲d平買平賣會著數d。

大宅

原帖由 MRNT 於 09-7-16 18:21 發表
未買,叫我搵個相熟經紀回晒d佣俾佢(多口同佢講過有得回),不過我無搵倒,呢d事牽涉得太深可能連朋友都無得做,佢地天生以為全世界呃緊佢,全世界幫佢做野都食佢夾棍。我話我相熟果幾個都無做喇。 ...

MRNT 兄,

長X 出左價單啦 wor, 你點睇呀? 5,000 唔使向海... 同之前吹既價差 d... 係唔係長X 都唔睇好個後市呢?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

MRNT,

剛剛忽發奇想,
好唔好將夾屋換做細間的灣仔樓(因我鍾情這校網)出租?

侯爵府

好媽媽勳章

Then, where will you live?

原帖由 qoo_pooh 於 09-7-17 15:42 發表
MRNT,

剛剛忽發奇想,
好唔好將夾屋換做細間的灣仔樓(因我鍾情這校網)出租?

男爵府

原帖由 qoo_pooh 於 09-7-17 13:52 發表
MRNT,

大方向我都係睇升,
不過, 若現在換樓就換唔到大件,
因夾屋的升幅始終不及私樓快,
而我又怕接火捧,
所以暫時都應該不變勝萬變

另外, 我發現我個屋苑近來都多了很多成交,
同埋個價已經返去海嘯前個價,
莫非真 ...
今晚美銀,花旗出業績,睇埋就大概知後市大約係點喇。所以過左今晚再講。

首頁
45678...28

尾頁

跳至