自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

原帖由 zater 於 09-9-14 09:58 發表
對於我阿囡黎講, 學 phonics 唔 work, 學左 2 年都係默書零蛋, 但係點解對於佢會唔 work呢, 其實係因為佢有學障, 阿囡學 phonics 時, 我都有跟睇, 其實對於一般小朋友, 真係好易學識點串點讀, 連我呢個無正式學過 ge ...

我都希望您囡囡無論學phonics定IPA也好,都能夠對佢學習英文有幫助,學有所成.

男爵府

醒目開學勳章

我個仔都係喎....就算有exception, 云云咁多英文字當中, 用phonics黎拼其實都work, 學phonics比起我地細個果代咁學英文, 其實真係好好多!!! 我個仔4歲, 有d簡單d既字, 佢未學過己經識讀, 呢一點至少幫到佢第二時默書會輕鬆好多!!

聽多d鬼佬講英文會好過學PHONICS<< 咁當然啦, 但未必個個家庭, 都會有好多機會聽鬼佬講英文噃!

有d字其實我都有confuse, 例如"one"呢個字, 明明係O字頭, 但點解發音係"溫"呢? 但phonics真係唔係見字就拼咁簡單, 學耐咗先發覺佢拼起上黎好多rules, 但就算真係有字解唔通, 都唔代表佢係gimmick。

好似打倉頡, 都有少部份既字既打唔到啦, 咁唔通又話" 倉頡只是一種Gimmick "??

原帖由 moyan 於 09-9-12 23:43 發表
学過phonics的人, 懂得讀就串到個字出嚟

真係好有用

我見仔仔串字好輕鬆
唔洗點温都默到

但中文字就記得好辛苦

男爵府

學左phonics我囡囡明顯係默書同發音都易掌握好多, 當然phonics唔係所有字都可以拼到, 但都幫助好大, 絕對唔只係gimmick.

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章

agree!!!
我都有接觸過IPA, 我覺得香港幾歲既小朋友係handle唔到囉!! 學埋IPA固然理想啦, 但phonics係比較適合小朋友去學, 可以的話咪等佢大個d再IPA囉。

原帖由 cestlav 於 09-9-13 01:29 發表
PHONICS只是一種Gimmick? Not true at all!

I've learnt IPA (International Phonetic Alphabet) and it is quite complicated, especially for very young children. Therefore, phonics is a very good way to st ...

水晶宮

原帖由 heichunmum 於 09-9-14 10:23 發表
我覺得唔係好正宗,最正宗應該係學國際音標,即係你查字典嗰d音標,咁唔識個未都可以併出嚟,係最正宗的讀音,Phonic只係一個入門班,我個仔以前都學過,但我見都唔係讀得好正! ...

無話正唔正宗既,就算只係音標,已經有分英式口音同美式口音,每種口音又有幾隻唔同款既音標(K.K.、Jones、DJ、韋氏....),以前我學嗰套係英式口音,但依家既社會既人都係偏向美式發音,但係D字典又係本本唔同音標喎,所以依家我都係先教英式,後再教埋美式(查實都係有幾隻符號唔同寫法同多幾隻少幾隻音標咁..),都係方便日後查字典,無理由人地俾朗文,你就唔識睇音標,用開牛津又係另一套音標黎,始終都需要記哂呢堆音標符號既,所以我係會覺得國際音標都係小學生以上呢D大個仔大個女至去學會無咁難會好D.

伯爵府

我都唔太 buy phonics, 佢真係唔係個個字都會讀得啱, 好簡單 chicago 一字, 跟 phonics 就一定讀錯啦, 因為呢個字係應該發 sh 音而唔係 ch 音. 所以我反以 buy ipa 多啲.

水晶宮

原帖由 chanwendy 於 09-9-14 10:36 發表
我都唔太 buy phonics, 佢真係唔係個個字都會讀得啱, 好簡單 chicago 一字, 跟 phonics 就一定讀錯啦, 因為呢個字係應該發 sh 音而唔係 ch 音. 所以我反以 buy ipa 多啲. ...

查實我都係buy IPA多,話哂用咗咁多年,由小學用到依家幾廿歲人都仲用佢,係幾方便囉,可能我又唔係點用phonics(依家我都係研究中),感覺上IPA係會清楚好多既...不過對於小朋友,英文生字基礎未係咁穩,都係跟番字母黎拼(PHONICS)會簡單易學D既.

大宅

原帖由 AA媽媽 於 2009-9-14 10:17 發表
有d字其實我都有confuse, 例如"one"呢個字, 明明係O字頭, 但點解發音係"溫"呢? 但phonics真係唔係見字就拼咁簡單, 學耐咗先發覺佢拼起上黎好多rules, 但就算真係有字解唔通, 都唔代表佢係gimmick。

"one" 正正就係tricky word,只有死記. "O" 字既仲有"only", "old", "other", "once" and "of"

禁止訪問

伯爵府

我明你意思, 但我想問的係音標只係標係字典中, 平時我地睇書或DICTATIION, 唔會有音標注左係度架嘛, 咁奇實係咪都係用左PHONICS果個方法, 記住每個字母組合的音來串字呢?

我估PHONICS的弱點係無標上輕重音, 所以有時讀出嚟會怪怪咁, 但IPA就會將整個字的輕重音都標得很清楚。

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-14 09:26 發表

對串字係有幫助既...我個人認為.

國際音標如果你用得多既話,查實佢地每個音標,都會多數出現响唔同字母組合度,你查得多睇得多,有時好似我呢D識讀唔識解既英文白痴黎講,音標絕對幫到我,至少大概知佢點讀同點拼,同埋 ...

侯爵府

醒目開學勳章

原帖由 babyellow 於 09-9-12 23:20 發表
一位精通多國語言的親人同我講..
用PHONICShttp://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=53&cb=12345603&n=ab607615來學很多語言係冇問題,但學英文就唔太好,佢舉了一個例子俾我...我同大家分享一下...
G ...

幾同意...因為昨天我上bk打xxx law,小女問我咩叫xxx lau, 我和佢駁咗好耐LAW應如何併....她用phonic併不到law音, 因是'拉'+'核"變成lau音

大宅

好有趣的題目

多謝對PHONICS有認識的MAMI熱心解答
令我認識多D PHONICS

我未學過PHONICS,以前老師教"拆字"
其實是否已是PHONICS呢? 如:
sam-ple
pre-sen-tat-ion
in-ter-nat-ion-al

禁止訪問

水晶宮

原帖由 siulili 於 09-9-14 14:44 發表
我明你意思, 但我想問的係音標只係標係字典中, 平時我地睇書或DICTATIION, 唔會有音標注左係度架嘛, 咁奇實係咪都係用左PHONICS果個方法, 記住每個字母組合的音來串字呢?

我估PHONICS的弱點係無標上輕重音, 所以有 ...

我覺得都唔係架,IPA嗰D拼音永遠多數係由頭拼到尾,PHONICS嗰D多數拆哂D字母,由最尾嗰D字母併番上去,,,同埋IPA都會有D rules响併字度架,例如大多數既字係double e (例如: tree)既話,嗰對e字就係發'衣'音,double o(例如: book)既字組,多數係發'嗚'音,用得多發現好多呢D野,就自然會易D去記字囉. 唔知咁會唔會易明少少呢.

伯爵府

我明, 但係phonetic裡, ee唔係讀"e", oo 唔係讀 "wu" 咩?

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-14 16:04 發表

我覺得都唔係架,IPA嗰D拼音永遠多數係由頭拼到尾,PHONICS嗰D多數拆哂D字母,由最尾嗰D字母併番上去,,,同埋IPA都會有D rules响併字度架,例如大多數既字係double e (例如: tree)既話,嗰對e字就係發'衣'音,double o(例 ...

水晶宮

原帖由 siulili 於 09-9-14 16:29 發表
我明, 但係phonetic裡, ee唔係讀"e", oo 唔係讀 "wu" 咩?

我有打錯字?你查實想問乜?唔明.

總之用得多就會明,就好似打中文倉頡咁,佢都有佢既規則,有人打倉頡下下都死記個字碼,但用開嗰D都好似我咁,基本上唔駛死記個碼,用得多自己對手打到出黎,基本上唔理你學乜國家語言都好,常用既都只係千幾個字,你用得多自然就識.

查實phonics同IPA係差唔多既野黎,只係個方式有唔同,但都係拼音,咁好似人咁,我同你都係香港人,樣同埋個性係有D唔同,但大致都相同. 唔知咁講會唔會令你明D...定係越講越唔明又複雜咗?

伯爵府

agreed with you
原帖由 emilythestrange 於 09-9-14 15:51 發表
這個題目真的很有趣!
我大學讀Linguistic,所以對phonetics同phonology都有少少研究,我覺得如果只係幾歲人仔去學,phonics當然較IPA易掌握,不過喺香港出現的問題,就係好多人會將phonics當做默書或讀音的必殺技,咁就變左本末倒 ...

水晶宮

原帖由 siulili 於 09-9-14 14:44 發表

我估PHONICS的弱點係無標上輕重音, 所以有 ...

查實高低音都係有佢既規則既...都唔係亂咁標,你睇大多數既字既高音或低音放既位置都係差唔多.又係一個你用唔用得多既問題.

翡翠宮

bk is a good place to learn indeed

首頁

尾頁

跳至