婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原帖由 聽雨 於 09-11-9 11:23 發表
老公煩啦, 原本這一陣子我也能平心靜氣的生活, 現在99在我返工的時候會過來幫我接仔仔放學, 照顧仔仔, 也會幫我做些家務, 那我晚上回來就不會那麼辛苦了, 可以有多些時間可以陪仔仔溫習.(我99也知自己個仔係點樣, 如 ...

嘩, 你老公同我c6都差唔多, 嘜都唔想理, 唔想做, 只要個清靜環境俾佢睇電視, 想同對b玩時就玩吓, 佢地一喊一扭就交返俾我, 但都唔好嘈到佢睇電視喎, 嘈親佢, 佢要同我離婚都講過.

好在佢都會幫手煮吓飯, 但會埋怨要佢做, 出面做野辛苦, 返到屋企又要做..

會幫手湊對b(而家2歲), 但對眼係望住電視, 換換吓片停咗手, 個女未著褲落咗地都唔知...

重有好多好多, 我地都嘈過離婚, 佢搬走咗, 但因工人問題, 佢又搬咗返嚟.

唉, 同是天涯淪落人....

大宅

好媽媽勳章

你地O既故事好得人驚...也很同情你地.
我老公也是福建人, 幸好9962冇你地O既咁得人驚. 不過, 佢地錫仔O既本領我都見識不少.

對於佢地覺得自己O既仔女係天下最好, 最叻, 最寶貝, 而其他人係次貨既價值觀, 實在大開眼界.

如果有能力, 千萬不好同9962一齊住. 如果同福建/潮州9962一齊住, 九死一生, 有時O既待遇真係慘過死.

禁止發言

大宅

agree
原帖由 chick1stbb 於 09-11-12 17:17 發表
我老公也是福建人, 幸好9962冇你地O既咁得人驚. 不過, 佢地錫仔O既本領我都見識不少.

對於佢地覺得自己O既仔女係天下最好, 最叻, 最寶貝, 而其他人係次貨既價值觀, 實在大開眼 ...

大宅

原帖由 chick1stbb 於 09-11-12 17:17 發表

對於佢地覺得自己O既仔女係天下最好, 最叻, 最寶貝, 而其他人係次貨既價值觀, 實在大開眼 ...

agree!!
次次6299同太99見到C6的眼神好似見到件完美的藝術品

男爵府

完美藝術品?聽到都打冷震!有無咁變態呀?

原帖由 chikkee 於 09-11-12 22:06 發表

agree!!
次次6299同太99見到C6的眼神好似見到件完美的藝術品

大宅

你地既99有冇教你地d仔女講福建話?我以前都成日叫99唔好教,佢係到要同阿女講.仲教阿女叫佢做'阿媽'(福建話既阿嫲),我係廣東人,真係好唔鍾意阿女咁叫佢.

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原帖由 aquarius721 於 09-11-12 23:48 發表
你地既99有冇教你地d仔女講福建話?我以前都成日叫99唔好教,佢係到要同阿女講.仲教阿女叫佢做'阿媽'(福建話既阿嫲),我係廣東人,真係好唔鍾意阿女咁叫佢. ...

我陀住bb時,
99已經話bb第日大左要學返佢d福建話

不過bb唔99湊, bb俾婆婆湊, 唔知以後99會唔會教佢

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆 1# aquarius721 的文章

我99夠我教對仔女講福建話,初時我畀佢教,唔好話福建人一d自己語言都唔識,本來我想等個仔學而識聽佢地講什麼話畀我知,我c6淨係教我d鬧人的話,點知我對仔女學黎學去淨係識d好簡單(稱呼)
到左依家返學唔教因我話依家要返學嘞再學講廣東話好似你咁唔正,實啤同學笑,你想個孫唔讀書吖你就教啦...跟著就無教lu

大宅

醒目開學勳章

我都係有咁o既情況,亞99係咁o係我唔係度個時教我對女講福建話,所以我o係對女一夠兩歲就搬走,入nursery,如果唔係對住佢終日都吱吱喳喳,好煩!
我對住6299 o既態度係強硬,唔鐘意o既野會出聲話,仲有好彩o係我老公開始明白,要慢慢去薰陶佢,lee度係香港唔係福建呀!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

我99仲搞笑, 我個b嗰時得4,5個月, 99就對住佢講福建話, 仲係大大聲咁講, bb可能嚇親, 見到佢個影已經喊, 99抱下佢抱到收唔到聲

有次5個月度, 去99屋企, 一入門99就講福建話, 係咁抱住個b講, bb可能嚇親, 勁喊, 老公後尾搶返個b, 同99講, 佢出世幾個月都未咁喊過, 之後冇俾佢抱.

大宅

我99仲攪笑啦,亞b係9個月時,間唔中會叫"媽媽"咁嘅音,
我99聽到就會話,係呀,好叻呵,識叫亞媽呀,(佢以為亞b識叫佢呀),因為福建人,亞麻係叫亞媽,我心諗佢見我多過見佢,點會識叫亞麻,唔識叫亞媽咩,白痴.

別墅

del

大宅

原帖由 vespa 於 09-11-12 22:24 發表
完美藝術品?聽到都打冷震!有無咁變態呀?

真係無吹水,我次次去99家都親歷其境,話今日真係好靚仔呀,剪左頭髮又話剪完都係咁靚,最叻都係我個仔之類
講開福建話,我99全家日日都係咁講,完全唔理我感受,有一次99到我家,只有我,C6同BB在家佢都係咁講福建話,我叫99轉台,佢話要我學福建話,我話我叫你學英文都唔係即刻明晒啦,咁大家好難溝通(點解說話唔係用來溝通?),之後佢都係我行我素,所以我會到佢屋企講英文, 一齊雞同鴨講:;pppp:

大宅

我呢d出晒聲話唔想佢教阿女講,唔想佢做乜做物,但99唔聽架,我有我講,佢有佢做囉.....我同老公抗議過,話唔想阿女叫阿嫲做阿媽.佢就話鄉下話係咁,唔應該叫佢改咁.我問佢如果佢叫62做阿爸你有乜感受?之後佢又試圖教阿女講阿嫲,grandma咁.不過阿女久唔久都會係我面前叫阿媽囉.....阿女一至五都見住佢,真係好難唔受佢影響.

佢地鍾意係屋企講福建話我都唔理佢,我唔明都算,都唔係太有興趣知佢地講乜.不過d親戚有時都會問嫁左入黎咁耐都要識架.都唔知識黎做乜鬼.講真我都會識聽少少.唔多咁囉.

大宅

被騙的女人, 但講句真, 福建9962係好有米的,
到佢地升天時, 個獨仔新抱可以開懷大笑, 睇開點啦,
佢9962差o者, 我見身邊朋友都好好,福建男人顧家又錫老婆, 老婆唔洗做, 又可以請工人照須小朋友, 只係妳同另一親戚搵唔到個極筍盤, 不過都唔差呀..自己c6錫自己咪得囉, 對佢過人世, 又唔係6299.

別墅

其實幼兒時學多一種語言,對小朋友語言發展幫助好大,你想像你的小朋友自小已能夠bilingual,對學英文同國語都有幫助。

原帖由 pomanlife 於 09-11-13 11:44 發表
我99仲搞笑, 我個b嗰時得4,5個月, 99就對住佢講福建話, 仲係大大聲咁講, bb可能嚇親, 見到佢個影已經喊, 99抱下佢抱到收唔到聲

有次5個月度, 去99屋企, 一入門99就講福建話, 係咁抱 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 珊珊來遲 於 09-11-10 14:49 發表
雖然我6299唔係福建人, 但佢哋都係鍚到d仔女濃, 由細到大都有工人, 所以佢個仔連煮個公仔面都唔得.

啱啱同C6一齊, 去佢屋企食飯(一大班親戚果隻 12-16人), 佢家姐同佢啊媽都馮指要我洗哂D嘢, 咁OK, 未洗囉, 但我係 ...

做得好!真係好怕人當我妹仔,我反硬面!

彩鑽殿

原帖由 WaLam2009 於 09-11-15 23:12 發表
被騙的女人, 但講句真, 福建9962係好有米的,
到佢地升天時, 個獨仔新抱可以開懷大笑, 睇開點啦,
佢9962差o者, 我見身邊朋友都好好,福建男人顧家又錫老婆, 老婆唔洗做, 又可以請工人照須小朋友, 只係妳同另一親戚搵唔 ...

相信我9962都唔係冇米既人, 我親戚既9962都係一樣, 佢9962之前有2層樓, 賣左一層, 穩收百幾萬入袋.

我同我既親戚都唔係想等9962升天而分身家既人, 亦都唔係恨佢d咩財產, 即使佢地請埋工人黎照顧小朋友, 都要請佢地既同鄉, 就算請埋俾我地, 我地都唔合我地心意, 更何況佢地唔會. 我同我既親戚, 都唔係想做少奶奶既人, 只係祈求9962唔好搞咁多野, 破壞我地兩公婆之間既感情, 已經心滿意足

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆 1# pomanlife 的文章

我同意 pomanlife 的講法,我地唔係要求分身家....
另一方面可話因我o地(廣東人新抱)同福建人99較難相處,有好多野唔係話有錢就大哂ga,我地有我地的想法,唔好下下想我地做佢地個套...我唸每個新抱都係咁唸....

我地屋企女人要做野ga,我99仲要煮好哂d菜先出來吃飯,d男人就邊吃邊等...好大男人ga...唔係個個家庭似WaLam2009 講到咁好,至少我個邊唔係law~

首頁

尾頁

跳至