夫婦情感

跳至

首頁
45678...16

尾頁

子爵府

絕對無法認同樓主既觀點!

男爵府

睇完其他人o既回應,我想問老公有二奶當然會表現介意,但介意是否等於要鬧交或一定要離婚?我覺得其他人咁取笑樓主又代表佢自己係d咩?唔通代表佢o地就配得幸福?

大宅

我覺得樓主內心根本不能接受第三者, 但樓主知道佢根本鬥唔過個2奶。樓主不甘心離場, 因咁樣會將自己正室既位置讓左比d2奶3奶或者4奶, 佢亦為了佢老公識左第二個都冇掉下佢而沾沾自喜和自滿, 這個2奶出現左之後反而令樓主覺得自信心同勝利感仲大過沒外遇之前, 因每當她老公同佢一齊既時間佢覺得自己係勝利佔有者, 其時個2奶一定唔敢搵佢老公, 這樣更突顯她自己既皇后/正室身份, 所以佢跟佢老公一起的時候是最自滿的。

反之如果樓主同佢老公灘牌的話, 佢擔心自己會失(老公+錢+仔女+面子+自信+勝利感)什麼都沒了。樓主現在唯有每日詛咒第三者, 享受她的勝利感和期待她有一個悲慘結局來麻醉自己身心。我都覺得樓主沒錯, 每個人既底線同情況都唔同, 反而我覺得佢係得把口, 其實內心係一條可憐蟲。

男爵府

我反而覺得樓主是個愛書人,或許已看透了男人同女人o既天性,說盡了人都只不過受人性所支配,甚麼道德始終難敵大自然

大宅

因為現在廿一世紀在香港女性大部份都比較會賺錢與獨立, 既然經濟獨立根本不需要依靠老公和受老公氣, 所以大部份太太都比較有堅強, 寧找回自己面子都不愛c6既銀紙。

很多人更會公一份婆一份一起捱一起供樓一起養家一起養兒女, 但做女人既除了工作外下班後更要照顧起居飲食和照顧兒女, 男既就出外風流快活攪外遇‧諗深一層做女人窮一身既努力奉獻一切為左咩呢?只係為左呢個不忠男。 呢個男人竟然沒有感恩還要身心都對她不忠, 你說不鬧交不離婚怎對得住自己?

我覺得其他姊妹並沒有取笑樓主, 心絲細密既人一睇就知道佢地只係"鄧"樓主唔抵。

原帖由 calcal 於 09-10-30 15:40 發表
睇完其他人o既因應,我想問老公有二奶當然會表現介意,但介意是否等於要鬧交或一定要離婚?我覺得其他人咁取笑樓主又代表佢自己係d咩?唔通代表佢o地就配得幸福? ...

男爵府

外遇在這年頭亦不是男人的專利,實在不用講到女人多辛苦,男人怎樣風流快活,總之每個選擇得預想後果,自己承受得起,其實再壞的情況,也不構成甚麼壓力,反而壓力永遠來自別人的嘴巴而已

複式洋房

回覆 1# LZKF 的文章

我想請問樓主的年齡﹖你和老公有談過「二奶」的問題嗎﹖

大宅

這個topic 是說男人有外遇, 女人的感想。
樓主開這個topic 出來都是希望將自己的事和大家分享, 因這個是討論區, 討論就當然需要有人回應啦,對麼?如你所說((總之每個選擇得預想後果,自己承受得起,其實再壞的情況,也不構成甚麼壓力))

如果現在說聽的不爽, 是否有點兒自打嘴巴?

原帖由 calcal 於 09-10-30 16:11 發表
外遇在這年頭亦不是男人的專利,實在不用講到女人多辛苦,男人怎樣風流快活,總之每個選擇得預想後果,自己承受得起,其實再壞的情況,也不構成甚麼壓力,反而壓力永遠來自別人的嘴巴而已 ...

大宅

很多動物都喜歡一夫多妻或多夫多妻的, 但人類是萬物之靈, 一個有人性的人類無論是雄性或是雌性都懂得控制自己的慾望, 除非在大自然所出生的野獸和畜牲。

原帖由 calcal 於 09-10-30 15:52 發表
我反而覺得樓主是個愛書人,或許已看透了男人同女人o既天性,說盡了人都只不過受人性所支配,甚麼道德始終難敵大自然

複式洋房

原帖由 keemama 於 09-10-29 02:08 發表
好明白樓主的心情.
相信樓主都經過一段痛苦時期,由傷痛至接受,實在不易,繾綣勾留忍痛接受比離開更難做到,自欺欺人比清醒更慘.
每段關係的來龍去脈和箇中情況只有兩個當時人才知,事實上也不需人認同,自己認為開心, ...

好同意妳講法,其實我覺得唔係留低會比離開開心,內心總會非常矛盾,也許沒有人會理解到,而怎樣生活都是自己撰擇,正如我都在爭扎中呢?

子爵府

外遇的確唔係男人既專利,亦有好多狠心狗肺既女人響度,但無論男女,做得出黎傷害另一半都唔應該爭。

我係同情樓主既遭遇,但完全無法接受佢既諗法,佢咁做咪即係鼓勵大家去接受另一半一腳踏兩船或幾船?或者對佢黎講,有返半個老公好過失去整個老公,但我就冇可能接受到,如果唔係完整既(包括身同心),請走開,我唔稀罕!

原帖由 calcal 於 09-10-30 16:11 發表
外遇在這年頭亦不是男人的專利,實在不用講到女人多辛苦,男人怎樣風流快活,總之每個選擇得預想後果,自己承受得起,其實再壞的情況,也不構成甚麼壓力,反而壓力永遠來自別人的嘴巴而已 ...

翡翠宮

原帖由 siu_lo 於 09-10-30 16:46 發表
很多動物都喜歡一夫多妻或多夫多妻的, 但人類是萬物之靈, 一個有人性的人類無論是雄性或是雌性都懂得控制自己的慾望, 除非在大自然所出生的野獸和畜牲。

...

我都係咁話~~~

人同禽獸唔同,人係有道德觀念,識得控制自己,並唔係鍾意點就點,一個結左婚有家室的人就要知道自己的身份,知道自己已經係人地老公/老婆,雖然話感情無分對與錯,但結左婚仲搞婚外情就點講都係錯,既然未玩夠就不如唔好結婚,自己都其身不正更加枉論生仔,簡直教壞細路~~~

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

希望妳老公搵多幾果,咁佢一定會更加愛死妳.

翡翠宮

我都廢事再回應樓主,再講都哂氣~~~

老實講,樓主的思想真係非普羅大眾所明白,而佢講的歪理我實在無法認同,maybe要看破紅塵的人先會去到佢個境界~~~

本來樓主的處境係好值得人同情,但睇佢講的野似乎佢唔係想人同情佢~~~

我都唔知佢開呢個topic想表達d乜,maybe佢想話比大家知什麼佢大權在握,老公滾完仲識返屋企,對佢仲好左,等睇好戲.......

最難得既係佢仲好似沾沾自喜,好滿足現狀咁~~~

真係祝佢好運

翡翠宮

同意! 針唔吉到肉…
原帖由 calcal 於 09-10-30 15:40 發表
睇完其他人o既回應,我想問老公有二奶當然會表現介意,但介意是否等於要鬧交或一定要離婚?我覺得其他人咁取笑樓主又代表佢自己係d咩?唔通代表佢o地就配得幸福? ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我覺得樓主係男人

珍珠宮

原帖由 bb363597 於 09-10-30 05:25 PM 發表
希望妳老公搵多幾果,咁佢一定會更加愛死妳.

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

珍珠宮

原帖由 77777 於 09-10-30 10:18 PM 發表
我覺得樓主係男人

我都覺得他有機會是男人或二奶、三奶係度扮大婆。
(仲係到玩緊我們一班人添!)
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

複式洋房

原帖由 Fiona0235 於 09-10-30 22:33 發表

我都覺得他有機會是男人或二奶、三奶係度扮大婆。
(仲係到玩緊我們一班人添!)

大宅

我唔敢講對或錯,我只覺得理解亦接受唔到,個男人係出邊搞完個2奶,再返黎搞大婆,我只覺得好惡心。
最愛你的笑容

首頁
45678...16

尾頁

跳至