跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我29/12 check左心跳、胎long, 所以醫生先估計到預產期係10/8...下次覆診係26/1...唔知到時可以check咩呢?

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 beemaggie221 於 10-1-7 23:32 發表
照左喇照左喇, 好開心. 聽到噗噗聲果刻, 真係好震撼, 好想喊; 阿囡睇完都好開心呀.
醫生用電腦分析既預產期話我知, 我原本係8月19日, 而家早左一日咁多 --- 咁講, 即係bb size 正常喇. 仲話bb好好, 好健康咁話.
...

你同我都係一樣8月19日喎, 查實一開始已經可以照肚唔駛用陰照架喎, 你喺邊度做產檢架?

別墅

本來係8月19日, 而家做完超聲波早左一日, 可能係我排卯期短關係. 而家係8月18日呀.

我上胎比預產期早左5日出世架.

我私家產檢搵蕭景生女醫, 不過下次想轉巫少慈. 生就去政府-廣華

原帖由 babycanny 於 10-1-11 12:27 發表

你同我都係一樣8月19日喎, 查實一開始已經可以照肚唔駛用陰照架喎, 你喺邊度做產檢架?

8w1d : 1.61cm
12w5d : 6.47cm

男爵府

下次就會睇到個B 架喇,
可以CHECK 大少係咪OK,
KEEP 住睇佢生長囉.

原帖由 tiger8mama 於 10-1-11 11:54 發表
我29/12 check左心跳、胎long, 所以醫生先估計到預產期係10/8...下次覆診係26/1...唔知到時可以check咩呢?

複式洋房

我book 左29/1 先有得見e生, 好心急呀~

禁止發言

好媽媽勳章

男爵府

3個月仲照陰超??
我6W 照已經照肚架喇.

原帖由 bb0606 於 10-1-12 09:16 發表

我1月28日呀...第1次check...第1次見e生同照超陰...到果時都3個月了...好擔心個結果....

大宅

原帖由 shokobb 於 10-1-8 15:21 發表

我估你話5 wk 有1.01 cm 係胎囊 size 唔係講緊bb size

係呀.. 5w 只可見到胎long.. 我5w5d 去照醫生話個胎long 有1.06cm.. size 正常.. 要等到1月22日才可聽bb心跳.. 好緊張呀!!

複式洋房

我昨日照 u/s 聽到BB心跳,好開心!開心到即刻喊。
我嘅 case 同你一樣,我現在 7w ,BB size 只得 6w2d (0.61cm),所以推斷預產期係 9月4日。

原帖由 bv1117 於 10-1-7 22:23 發表
我尋日都去照左喇,不過預產期有少少出入,size只得6wk咋

禁止發言

好媽媽勳章

大宅

我上星期六去左照,
不過只係照到胎影,
咁我應該幾時再去照,
好擔心呀!!

大宅

等多2個星期...大約7wk就有野睇啦!

原帖由 qq0129 於 13-1-2010 02:12 PM 發表
我上星期六去左照,
不過只係照到胎影,
咁我應該幾時再去照,
好擔心呀!!

複式洋房

原帖由 4kk 於 10-1-12 16:37 發表
我昨日照 u/s 聽到BB心跳,好開心!開心到即刻喊。
我嘅 case 同你一樣,我現在 7w ,BB size 只得 6w2d (0.61cm),所以推斷預產期係 9月4日。

我昨日去照都見到bb心跳喇~~好開心呀!
我都係同你一樣,依家7w3d,bb size都係得6w2d (0.7cm),所以醫生都推遲左我個預產期到9月5日.
唔知點先可以長胎呢?

禁止發言

好媽媽勳章

複式洋房

原帖由 bb0606 於 12/1/2010 09:16 發表

我1月28日呀...第1次check...第1次見e生同照超陰...到果時都3個月了...好擔心個結果....

你之前未check過呀? 你就好啦, 咁快就3個月...我上星期check 過一次, 見到阿b 有心跳咋...heehee~

複式洋房

原帖由 preciousbb 於 13/1/2010 15:09 發表

我昨日去照都見到bb心跳喇~~好開心呀!
我都係同你一樣,依家7w3d,bb size都係得6w2d (0.7cm),所以醫生都推遲左我個預產期到9月5日.
唔知點先可以長胎呢?

聽人講訓多d 覺就會長胎呀!!

複式洋房

畀面勳章

我第11個禮拜check咗

複式洋房

我陪太太在BB 7W時第一次睇婦檢,
個醫生話BB心跳好慢叫我o地要有心理準備,我o地心情直插谷底,後來問朋友介紹一星期後睇e+個醫生-王紹宏,佢話一向唔讚成在BB咁細時用US集中射落去個心仔度聽心跳,佢話D能量好似BBQ BB個心咁,我馬上有罪疚感。

王醫生改用另一個方法 - 睇血流量,螢幕上看見紅色的血流量有節奏地流入BB個心仔,佢叫我o地唔使擔心,佢睇唔到有咩問題,我o地先放心D。就係咁,12W2D時再照Oscar見到BB手手腳腳係咁郁,好生猛,好開心。

之前真係俾旺角中心的林醫生嚇死,影響太太情緒。

首頁

尾頁

跳至