跳至

首頁
45678...10

尾頁

複式洋房

原帖由 Grace_BB 於 10-1-18 14:36 發表
我個囡當日interview, 佢都係唔肯自己入去, try 左兩次都唔得, 最後我地走去排可由父母陪同果間房in.
in 既過程好順利, 最衫係砌圖形, 老師之後再攞十幾張圖片問佢咩黎既. 阿囡提提都答岩晒.
個老師好nice, 最記得 ...

咁你個小朋友都好叻喎,真係要請教吓你點教佢喇,我個仔仔又係喊唔肯面試呀...我就當係一次經驗啦..我同我先生都覺得當日安排各樣都幾好,怪就怪自己冇同小朋友準備好啦,我會努力!!!唔會怨天尤人

複式洋房

is all interviewee get the puzzle, I heard that some kid don't have, is that ture ?????

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我就係吾知點解錦多家長坐埋一邊, 我以為係等緊小朋友,我囡囡 OK 啦,其實佢地要小朋友自己可以行入課室, 可以回答老師問題, 要求都高 GA , 今年三育都係錦‧小朋友怕羞影响面試一定有 GA LA,試下帶佢地返PLAYGROUP , 返可以吾駛家長陪就最好, 比佢地習慣只同小朋友一齊

洋房

miniminimi, 又唔洗請教, 大家研究下, 分享下喇~
當日學校既安排都好好啊, 只係我地等可以同父母一齊in 既房只得兩位老師, 學校最初應該無預甘多小朋友唔肯自己一個in, 後黎聽返啲家長講, 學校都加多兩位老師 (即係合共四位老師in)
其實 interview 都真係幾睇臨場表現架, 就算佢樣樣都識, 可能見到老師又唔敢答!
其實當日學校所問都係日常生活既野, 盒裝奶, 罐裝奶粉, 男仔女仔, 花, 狗, 的士 (我個女當日答左車, 老師之後問佢搭車去邊, 佢就話去吉之島, 老師再問佢吉之島有咩? 佢就話: 有車車 =.="

原帖由 miniminimi 於 10-1-18 14:58 發表

咁你個小朋友都好叻喎,真係要請教吓你點教佢喇,我個仔仔又係喊唔肯面試呀...我就當係一次經驗啦..我同我先生都覺得當日安排各樣都幾好,怪就怪自己冇同小朋友準備好啦,我會努力!!!唔會怨天尤人 ...

洋房

aimanlee, 我見個個小朋友in 完都有架咼....

原帖由 aimanlee 於 10-1-18 15:13 發表
is all interviewee get the puzzle, I heard that some kid don't have, is that ture ?????

洋房

bingsugar,
我個囡都有返開 playgroup, 仲要自己上堂無家長陪果隻, 都上左四個月喇 (一星期三日添呀) 果日真係俾佢激屎!!!!

原帖由 bingsugar 於 10-1-18 16:11 發表
我就係吾知點解錦多家長坐埋一邊, 我以為係等緊小朋友,我囡囡 OK 啦,其實佢地要小朋友自己可以行入課室, 可以回答老師問題, 要求都高 GA , 今年三育都係錦‧小朋友怕羞影响面試一定有 GA LA,試下帶佢地返PLAYGROUP , 返 ...

複式洋房

原帖由 Grace_BB 於 10-1-20 14:00 發表
miniminimi, 又唔洗請教, 大家研究下, 分享下喇~
當日學校既安排都好好啊, 只係我地等可以同父母一齊in 既房只得兩位老師, 學校最初應該無預甘多小朋友唔肯自己一個in, 後黎聽返啲家長講, 學校都加多兩位老師 (即係 ...

我都好贊同你嘅講法...有時做家長都要俾小朋友一個身教榜樣,依家好多人都缺乏自我反思能力,相反就係咩野都賴人,將責任推左俾人...我自己都唔核我個小朋友咩野都賴人呀!我會努力提醒自己的!!!

大宅

原帖由 Grace_BB 於 10-1-20 14:04 發表
bingsugar,
我個囡都有返開 playgroup, 仲要自己上堂無家長陪果隻, 都上左四個月喇 (一星期三日添呀) 果日真係俾佢激屎!!!!

吾好錦激氣 慢慢陪養吾好心急啦,時間長和短都係各有不同,慢慢啦

洋房

bingsugar, 至幣佢返 playgroup 甘耐只係喊過一次呢... 老師話佢係班黎講, 已經係好叻架喇. 都唔明點解?
anyway, 佢果日既表現我地都好滿意^^
家下有啲緊張, 好想快啲知道個結果!

原帖由 bingsugar 於 10-1-21 10:28 發表

吾好錦激氣 慢慢陪養吾好心急啦,時間長和短都係各有不同,慢慢啦

大宅

原帖由 Grace_BB 於 10-1-21 13:28 發表
bingsugar, 至幣佢返 playgroup 甘耐只係喊過一次呢... 老師話佢係班黎講, 已經係好叻架喇. 都唔明點解?
anyway, 佢果日既表現我地都好滿意^^
家下有啲緊張, 好想快啲知道個結果!

...

錦又係要睇小朋友個日心情好吾好

我都好緊張

洋房

原帖由 chimling 於 10-1-18 03:27 發表
I think you are 奇怪too, the point that I mentioned is why crying children need to wait a long time without suitable arrangement compared with no crying children but not why my son was sick still atte ...

依家D小朋友好慘, 有好多INTERVIEW 之前都要係OUTDOOR 等, 雖然可以係PLAYGROUND 玩, 但曬都曬死, 有好多寫左係果個時間IN, 都要你等成個鍾, 無陰功!!!!!

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 DanielEng 於 10-1-22 00:14 發表

依家D小朋友好慘, 有好多INTERVIEW 之前都要係OUTDOOR 等, 雖然可以係PLAYGROUND 玩, 但曬都曬死, 有好多寫左係果個時間IN, 都要你等成個鍾, 無陰功!!!!!

我個仔 in 肖珍 , 生命 , 真光都係即到即有得 in 喎~
如小朋友喊 / 扭計唔入去就冇得好講啦 ~

珍珠宮

原帖由 chimling 於 10-1-17 05:21 發表
The arrangement in interview day was very very, we waited 1.5 hr since my son cried in the first chance of interview. We waited for the line that parents can acompany with.There were about 20-20 chidr ...

Did you tell the teachers about your problems?

If no, please don't say that their arrangement was poor. I don't think providing stools for kids to wait is a bad arrangement.

I am sorry to hear that the body condition of your son got worse after the interview. However, it is not the fault of Chan Kwong as the teachers did not force you to wait. If you think it wastes your time, you may just go.

It is YOU who take care of your kid. Nothing is more important than the health of your kid. I wonder why you did not quit the interview and sent your son to the hospital immediately if your son was so sick as you described.

Don't just say something bad about the kindergarten afterwards!

By the way, not all of us here are the fans of CHAN KWONG but most of us here have positive attitudes towards our kids. Hopefully you do so too!

洋房

原帖由 三個白白豬 於 10-1-22 09:25 發表

我個仔 in 肖珍 , 生命 , 真光都係即到即有得 in 喎~
如小朋友喊 / 扭計唔入去就冇得好講啦 ~

我都有IN其中兩間, 安排得好好, 即刻有得IN.

不過千色後面果等IN等左好耐, 我聽D朋友IN KLN TONG某D幼稚園, 真係係OUTDOOR等, 食晒西北風, 最後病左!

大宅

我個囡都有IN真光.
IN 真光之前每星期都有經過真光學校門口,
經過時都同個囡講"遲D同你入去同先生耍&.... ... "
比D心理準備佢.
個日亞囡都算OK,有問有答又好開心.

26/01放榜,希望大家順利!

http://hk.myblog.yahoo.com/tammychan-28

複式洋房

原帖由 MissMaMa 於 10-1-23 00:13 發表

Did you tell the teachers about your problems?

If no, please don't say that their arrangement was poor. I don't think providing stools for kids to wait is a bad arrangement.

I am sorry to hear th ...

極之贊成你的講法,自己唔照顧好自己個小朋友,反而將責任夜俾學校,眼中只有自己仔女...點教好仔女融入社會!

男爵府

你覺得呢間學校唔好就咪鬼佢in喇............

原帖由 miniminimi 於 10-1-23 15:49 發表

極之贊成你的講法,自己唔照顧好自己個小朋友,反而將責任夜俾學校,眼中只有自己仔女...點教好仔女融入社會!

大宅

睇左結果啦 ! 衰左啦 ! ....真係錦難入.....

水晶宮

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

我都入唔到.......

男爵府

你o地有冇即時做後備呀

原帖由 milk2008hk 於 10-1-26 09:34 發表
我都入唔到.......

首頁
45678...10

尾頁

跳至