自由講場

跳至

首頁
45678...19

尾頁

侯爵府

多謝, Mat媽
原帖由 mat媽 於 10-1-13 11:34 發表

對不起, 我相信他們的 post 只針對有問題的年青人, 我亦相信有好多 80 後好有見地, 好努力的.

cheer up 啦!!

男爵府

個問題係今時今日既香港,5,6000蚊,夠唔夠一個屋企既基本開支先,同屋企人住痴飲痴食就話姐,如果要成家立室,5000蚊租屋,水電,番工車錢,食飯....夠比邊樣?怪唔得之而家D人咁遲婚,淨係儲錢結婚都儲到3,40歲先夠錢結

----------------------------------------
我89年預科畢業
做teller
人工+津貼只有3400
仲要俾一半阿媽..
但環境就是如此
只有努力做, 現在不是很好
但總算比上不足, 比下有餘
不努力, 不知足, 怨天尤人.
唉! 是什麼世道
我都覺得80後要看粵語殘片
看一看5,60年代那些吃不飽, 著不暖
basic的生活都顧不了的環境
才知道現在的幸福素靠5,6,7後的人給他們的.

大宅

原帖由 mat媽 於 10-1-13 11:34 發表

對不起, 我相信他們的 post 只針對有問題的年青人, 我亦相信有好多 80 後好有見地, 好努力的.

cheer up 啦!!

係呀! 最近咩百人會(唔知有無記錯),
好多都係70、80後,
佢地都唔係淨食同玩架!
當中好多都唔係富豪後代出身。

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

大宅

原帖由 湯圓圓 於 10-1-13 11:38 發表
我寧願有更多甚麼80後,90後出嚟發聲,即使佢地講嘅野係有幾唔岩聽都好,起碼有班人夠膽企起身指住阿爺個鼻鬧,所謂50年不變依家都剩返30幾年,我唔想我仔仔女女變成劉曉波,言論自由會由網絡甚至社會每一個角落消失,講出 ...

又咁講, 夠膽企起身指住阿爺個鼻鬧就係好?!
言論自由 <> 無point講野架!!!!

男爵府

$3400 ?????

咁誇?part time 嚟ga?

5,6000蚊~~只係租金, 當然唔夠一個屋企既基本開支

============================
3400係89年既人工
唔夠錢就同阿媽住啦
搬出來型d咩..
我情願俾多d阿媽
都好過交租.

侯爵府

同意...
如果我們沒有捍衛法律/平等, 他日不要說法律/平等沒有捍衛我們

70年代是火紅年代, 大學生寧棄學位也要為社會做一點事, 但如果現在有人為保社會一點平等而大叫大嚷, 卻要被指罵....70年代是這樣的嗎?還是人人已習慣只顧利益, 歌舞昇平, 以為法律公義會持久不衰?

我只是一個小人, 沒有為社會做甚麼, 也只顧自身安危和行益, 但我敬重他們肯/敢出來表達, 即使他們的訴求與我想的不合.... 不上街, 不大叫大嚷, 社會會聽/聽到他們說甚麼嗎?

拿好多人也不喜歡的梁國雄作例子, 未入立會前,他不大叫大嚷, 大家會聽到他說甚麼嗎? 入立會後, 如其他議員一樣到時到候開腔....one too many! 玩在所謂的80後, 行的不過是同一條路...
我寧願有更多甚麼80後,90後出嚟發聲,即使佢地講嘅野係有幾唔岩聽都好,起碼有班人夠膽企起身指住阿爺個鼻鬧,所謂50年不變依家都剩返30幾年,我唔想我仔仔女女變成劉曉波,言論自由會由網絡甚至社會每一個角落消失,講出 ...

侯爵府

問題不只是收入, 還有物價....現在的工資追不上物價

以前我爸爸都一個養起5個, 而家有邊一個唔係DINK / 2個養4個?

但用而家同粵語長片年代表, 根本唔公平, 難道大家真係想一齊無得食...."80 後"反映o既, 唔係年紀o既問題, 而係一個年代, "香港堅尼系數已經達到0.434,在全球27個先進經濟體中貧富懸殊排名第一" o既問題

原帖由 blee427 於 10-1-13 11:42 發表
個問題係今時今日既香港,5,6000蚊,夠唔夠一個屋企既基本開支先,同屋企人住痴飲痴食就話姐,如果要成家立室,5000蚊租屋,水電,番工車錢,食飯....夠比邊樣?怪唔得之而家D人咁遲婚,淨係儲錢結婚都儲到3,40歲先夠錢結

--- ...

禁止訪問

男爵府

以前我爸爸都一個養起5個, 而家有邊一個唔係DINK / 2個養4個?

但用而家同粵語長片年代表, 根本唔公平, 難道大家真係想一齊無得食...."80 後"反映o既, 唔係年紀o既問題, 而係一個年代, "香港堅尼系數已經達到0.434,在全球27個先進經濟體中貧富懸殊排名第一" o既問題
----------------------------------------
通漲不是現在才有的問題
70年代也有, 工資永遠追不上物價是一定的定律.
表示意見, 言論自由都米問題
只是不是有問題的就是別人的問題, 要問一下自己有沒有問題.
我因工作關係, 認識了更多大陸的80後, 特別上海的80後, 面對的問題跟香港的差不多, 但她們是很努力的工作, 很努力的充實自己. 她們也會對政府不滿, 但也會感恩.
我可以跟你們說, 現在大陸有一大群80後比香港的優秀, 中文一定比hk好, 英文不比hk差, 最重要是知道自己要什麼, 工作辛苦也沒有怨言.
再這下去, hk給邊緣化素事寅.

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

言論自由我係極度支持
但係............都唔夠能採取暴力去進行
d野蠻行為 我極之討厭

仲有 有時d野 民主
真係希望好多人唔好濫用
就好似.....高鐵咁....有d報章民意調查
都係大多數係支持
咁........佢地係唔滿意結果咁成日走出黎表達
係唔係會令人反感呢???

大宅

原帖由 kk80400 於 10-1-13 12:21 發表

言論自由我係極度支持
d野蠻行為 我極之討厭

仲有 有時d野 民主
真係希望好多人唔好濫用
都係大多數係支持
咁........佢地係唔滿 ...

言論自由成日都比人騎劫架啦!

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 LUON 於 10-1-13 12:29 發表

言論自由成日都比人騎劫架啦!

睇前科.....果d意見人仕
永遠都係輸打贏要
就算有什麼公投都好
佢地輸咗 都唔會有風度去令事情做得更好
(即高鐵拎出黎公投 結果如果係大多收係支持的話
果班人 都唔會服輸, 只會有更多o既遊行, 更多文章話什麼香港民主沒日之類說話)

侯爵府

上一輩, 勤勤力力可以買到樓, 我叔叔都可以一手買起居屋, 而家? 請問有幾多個買樓唔洗供10年20年? 呢個係我指o既物價追唔上... 大家為同一個人打工, 然後俾錢買同一個人所產出o既野....demand 同supply都俾同一個人控制晒, 呢個係呢個年代o既問題, 唔係80後o既問題...難道要50/60/70後都一齊無飯食, 先等d80後去激進下? 而家都太遲喇, 到時?...

而家o既內地正處經濟起飛, 等於香港o既80-90年代 , 收入比較與支出接近, 有夢想真係可以實現, 想改善生活真係有門路....而家香港, 你想做生意一定要租地方, d租再唔係fix, 而係分身家, 想擺街邊, 政府都唔再批牌

無得食, 可以挨餓, 無希望先係最根本o既問題

原帖由 blee427 於 10-1-13 12:20 發表

但用而家同粵語長片年代表, 根本唔公平, 難道大家真係想一齊無得食...."80 後"反映o既, 唔係年紀o ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 kk80400 於 10-1-13 12:21 發表

言論自由我係極度支持
d野蠻行為 我極之討厭

仲有 有時d野 民主
真係希望好多人唔好濫用
都係大多數係支持
咁........佢地係唔滿 ...

所謂民意調查係咪真係民意有代商榷啦,我角度菜園村事件唔單止維護家園咁簡單,而係有一種力量終於後繼有人
無疑年青人所發出嘅激烈行為可能會帶比好多人麻煩,有人怒目有人拍手,我唔評論,但佢地心入面果團火燒到幾勁,唔係話指住阿爺鬧就係好,而係我地夠薑講野,而且講完唔駛比人拉唔會比人打壓!!我地要維護係呢d,你北望上去有幾多地方有?我唔想第時咩網都冇得玩,更加唔想寫篇文就比人關十年八年,雖然今次好多人眼中佢地係癲狗係亂吠,但我睇到嘅係我地未來需要佢地,唔止一個長毛陳巧文,佢地已經可以垮一隻腳入嚟,我唔想連果隻都可以出入平安

禁止訪問

大宅

原帖由 blee427 於 10-1-13 11:55 發表
$3400 ?????

咁誇?part time 嚟ga?

5,6000蚊~~只係租金, 當然唔夠一個屋企既基本開支

============================
3400係89年既人工
唔夠錢就同阿媽住啦
搬出來型d咩..
我情願俾多d阿媽
都好過交租. ...

我96年考過入某中資銀行(中五畢業生),
人工都係得5XXX

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 pyjess 於 10-1-13 12:06 發表

但用而家同粵語長片年代表, 根本唔公平, 難道大家真係想一齊無得食...."80 後"反映o既, 唔係年紀o ...
現在的工資追不上物價&但用而家同粵語長片年代比, 根本唔公平

別墅

原帖由 ZZdaphne 於 12-1-2010 13:46 發表
好似全世界都欠佢,這就是80後?

不會感恩,
只懂埋怨,
這就是80後!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 小福媽媽 於 10-1-13 13:29 發表

我96年考過入某中資銀行(中五畢業生),
人工都係得5XXX
96年樓價同而家一樣嗎?

首頁
45678...19

尾頁