跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

原帖由 Yoio 於 10-3-12 21:50 發表
你地好幸福呀, 而家我仔仲一日最少8餐... 仲要係埋身...

傻瓜..幸咩福呀...你睇我好, 我睇你好遮! 我地一日洗幾百次奶樽, 出街個袋有重, 又熱水, 又奶粉, 幾百樣野. 你一條sling就攪掂! 我不知幾羨慕同佩服你!!

大宅

我亞仔都要廿四小時六七餐,但係近來食奶食得好唔專心,啜兩啖就望左,再啜兩啖望右,有時啜啜下望住我笑,都唔知佢想點,有時仲會啜啜下喊,真正啜的時間可能唔夠十五分鐘,但係咁搞下搞下就成八九個字。最慘係上之返健康院磅重由大碼變左做中碼,所以要book左個extra appointment再磅,睇下會唔會再輕落去

仲有就係想問各位BB嘔奶情況如何?我個仔呢排又再次嘔得勁左。唉。

大宅

原帖由 CWSHE 於 10-3-15 06:19 發表
我亞仔都要廿四小時六七餐,但係近來食奶食得好唔專心,啜兩啖就望左,再啜兩啖望右,有時啜啜下望住我笑,都唔知佢想點,有時仲會啜啜下喊,真正啜的時間可能唔夠十五分鐘,但係咁搞下搞下就成八九個字。最慘係上之返健康院磅重由大 ...

係呀, 我個仔近來都食得好唔專心, 八八卦卦咁周圍望, 又係食食下奶係度傻笑, 不過so far 都仲可以食得哂180-200ml, 都冇咩厭奶情況, 係比平時食耐咗少少啦! 嘔奶反而近來一日6餐轉5餐嘔少咗, 係飲完"喔"個下嘔一大啖!

你上次返健康院係2個月時呀? 唔使咁擔心啦, bb生長有快有慢, 可能下次變返大碼呢!

大宅

想問下各位1127媽媽, 你地有冇join 11月或12月mama既半歲bb生日會呀? 我想join一個, 但係原來好似有幾個group攪, 所以諗住問下你地join邊一個, 不如我地一齊join好唔好呀?

大宅

我join左corner o個個呀~

原帖由 Popo^^ 於 10-3-16 00:56 發表
想問下各位1127媽媽, 你地有冇join 11月或12月mama既半歲bb生日會呀? 我想join一個, 但係原來好似有幾個group攪, 所以諗住問下你地join邊一個, 不如我地一齊join好唔好呀? ...

複式洋房

HIHI.. 我囡囡都係11月27出世架..
佢係威爾斯出世..

複式洋房

原帖由 CWSHE 於 10-3-15 06:19 發表
我亞仔都要廿四小時六七餐,但係近來食奶食得好唔專心,啜兩啖就望左,再啜兩啖望右,有時啜啜下望住我笑,都唔知佢想點,有時仲會啜啜下喊,真正啜的時間可能唔夠十五分鐘,但係咁搞下搞下就成八九個字。最慘係上之返健康院磅重由大 ...

我呀女佢吃思敏兒1.. 每日吃五餐..每餐六安士...
佢近排飲奶都會飲飲下大喊... 都唔知佢發生咩事..
佢係喊到收唔到聲... 要即刻放低支奶.. 抱住佢周圍行黎安撫佢...

佢都會嘔奶呀.. 有陣時會因為D痰CLICK住左...
將飲過既奶大部分嘔晒出黎...

大宅

上一次檢查係三個月大時,仲有十日就會再返去磅過,高佢就有長高,不過唔長肉,唔知係咪同嘔奶有關...希望佢長下肉啦。

原帖由 Popo^^ 於 10-3-16 00:53 發表

係呀, 我個仔近來都食得好唔專心, 八八卦卦咁周圍望, 又係食食下奶係度傻笑, 不過so far 都仲可以食得哂180-200ml, 都冇咩厭奶情況, 係比平時食耐咗少少啦! 嘔奶反而近來一日6餐轉5餐嘔少咗, 係飲完"喔"個下嘔一 ...

大宅

我bb係埋身食人奶的,間中會用樽飲泵奶,有時佢嘔出來的係半水半奶咁,可能真係痰啦。有時食完一個鐘後先嘔,但係佢又唔係唔舒服咁架喎,因為佢嘔完會笑...健康院話如果佢嘔但係仲有增磅,就當佢係食得過多,真係咁都得架咩!

原帖由 memikoc 於 10-3-16 15:20 發表

佢係喊到收唔到聲... 要即刻放低支奶.. 抱住佢周圍行黎安撫佢...

...

複式洋房

原帖由 CWSHE 於 10-3-16 15:46 發表
我bb係埋身食人奶的,間中會用樽飲泵奶,有時佢嘔出來的係半水半奶咁,可能真係痰啦。有時食完一個鐘後先嘔,但係佢又唔係唔舒服咁架喎,因為佢嘔完會笑...健康院話如果佢嘔但係仲有增磅,就當佢係食得過多,真係咁都得架咩!...

痰呢.. 你係會覺得好黏..滑潺潺咁架...

其實我覺得係BB個胃仔淺..
好容易郁兩郁個身.. 就會將D奶湧返出黎...

你嘔既情況係點? 嘔一啖仔? 定係一條水柱咁噴出黎?

大宅

係嘔一啖仔,又或者一大啖,好少會噴射咁嘔。

原帖由 memikoc 於 10-3-16 15:54 發表

痰呢.. 你係會覺得好黏..滑潺潺咁架...

其實我覺得係BB個胃仔淺..
好容易郁兩郁個身.. 就會將D奶湧返出黎...

你嘔既情況係點? 嘔一啖仔? 定係一條水柱咁噴出黎? ...

複式洋房

my bb cough these few days and have
痰, first time having medicine. ho "charm" ah!!

複式洋房

原帖由 CWSHE 於 10-3-18 00:53 發表
係嘔一啖仔,又或者一大啖,好少會噴射咁嘔。

咁都正常呀..
小小獲利回吐唔駛擔心..

複式洋房

原帖由 C_D_E 於 10-3-18 14:38 發表
my bb cough these few days and have
痰, first time having medicine. ho "charm" ah!!

呢d天氣又熱又凍.. 真係好容易病..
bb好快會好返.. 好快打勝仗架喇 =D

男爵府

牛年勳章

原帖由 memikoc 於 10-3-16 15:07 發表
HIHI.. 我囡囡都係11月27出世架..
佢係威爾斯出世..

咁啱,我仔仔都係威爾斯出世架,我地會唔會見過面呢?

複式洋房

原帖由 babycei 於 10-3-18 16:39 發表

咁啱,我仔仔都係威爾斯出世架,我地會唔會見過面呢?

哈哈.. 可能會喎..
我地應該一齊聽過講座 =)

複式洋房

原帖由 memikoc 於 10-3-18 14:48 發表

呢d天氣又熱又凍.. 真係好容易病..
bb好快會好返.. 好快打勝仗架喇 =D

thx, but BB still coughing. went to doctor and he prescribed anti-biotics. hope he get well soon. worried :(

男爵府

牛年勳章

原帖由 memikoc 於 10-3-22 10:30 發表

哈哈.. 可能會喎..
我地應該一齊聽過講座 =)

應該係。

你係順產or開刀,我順產嘅。

男爵府

牛年勳章

原帖由 memikoc 於 10-3-16 15:20 發表

...

我仔仔天係呀,佢食頭4安都好好架,唔知點解掃完風再食另外3安時就會好似你地講咁樣,大喊大叫,不停踢腳,又有眼淚,塊面仔都紅晒。

有時會安撫到佢食埋剩翻嘅奶,有時就唔得。

複式洋房

原帖由 babycei 於 10-3-22 12:21 發表

應該係。

你係順產or開刀,我順產嘅。

我都係順產架!
BB係下午五點幾出世..

首頁
45678...10

尾頁

跳至