自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我都覺得唔可以話呃既,
只因我地而家好人好姐梗係咁講,
不過如果有咩閃失死鬼左,
到時保險先發揮最大作用。
有d 人唔鐘意有cash value 既單,
又有d 人話供左好耐無cash value,
咁真係要睇你自己想要咩保障多d 囉,
要自己了解多d 唔係agent 叫你買咩你就買架嘛。
我覺得人壽、危疾同埋意外住院最重要,
投資既咩基金儲蓄之類,我反而有保留。

大宅

好媽媽勳章

我買時是知道紅利非保險,保存每一份經紀給我的計劃書,我想保險公司最小派紅利都有計劃書50%已心足,但國?派不足計劃書30%,由似乎太低(因我的單由9年至24年共十份).打電話問為什麼問你派得這麼低,計劃書應作更改,答覆是這是公司政策
真比她氣死.

伯爵府

原帖由 sc221913 於 10-3-27 20:08 發表
我買時是知道紅利非保險,保存每一份經紀給我的計劃書,我想保險公司最小派紅利都有計劃書50%已心足,但國?派不足計劃書30%,由似乎太低(因我的單由9年至24年共十份).打電話問為什麼問你派得這麼低,計劃書應作更改,答覆 ...

無計.... 呢part 基本上任佢講,先前問過... 所謂紅利係佢地公司股息派幾多就分幾多比你... 基本上佢同你講公司呢年無乜賺錢,派好少就好少... 所以而家買保險之前會問定經紀佢公司過往派開幾多先...

大宅

一口氣睇完咁多版, 大家真係對保險有好多好多問題喎! 我自已係保險公司度做野不過唔係agent. 呢幾年對保險確實係多左好多認識.

好想係呢度比少少意見大家

1. 紅利既多少都唔係保險公司或agent可以控制的. 買保險時多數都註明紅利係唔保証架.

2. 不要除便斷供, 因為你未必買得返, 尤其係醫療, 年紀健康狀況有變, 你未必可以買得返架.

3. 如果有agent叫你斷供, 咁相信呢個都不是太負責任的agent. 要三思呀!

4. 買基金保單一家要問清楚所有行政收費, redemption fee.

5. 買儲蓄保險,一定要知到邊個數係保証, 到期後保証可得多少, 連不保証的紅利約有多少? 如有人壽, 就要問下, 要keep幾多$係account度至可以維持人壽的保障.

6. agent 不一定要熟..但最緊要係有口碑, 付責任的, 有時唔熟唔食係真既.

7.買任何保單前最好自已心目中有目標, 清楚自已既需要, 唔好比人sell sell下就買左d唔岩自己既plan, 因為有時d agent 想收多d commission, 就會sell d 高commission 既plan.

8. 買保險時就要問:a. 要供幾多年? b. 中途退保, 可以取回多少$ c. 係咪年年加價. d. 係咪保証續保 e. 期滿有幾$ f. 死左有幾$ g. 有無咩特別行政收費 或者 有無保費假期, h. 期滿時保險費用合供供左幾多? 可以取回幾多?
等等.

保障方面, 一個人, 最基本要有人壽及醫療. 有頭家要供樓既可以雙管齊下, 買基本儲蓄人壽再加term life, 以求對屋企有最大既保障.有$就最好買埋危疾, 因為萬一有危疾, 唔死得又無$攞, 但又無$醫就最慘. 小朋友就一定要買醫療. 之後至再攪其他儲蓄呀..基金呀..等等啦.

仲有, 若果你地個agent 係唔負責任, 又唔覆你, 又唔跟進既. 你地就要主動d, 直接聯絡保險公司的客戶服務, 自已攪, 如果太衰既就可以投訢佢地, 或者要求轉agent都得架.

希望幫到你地啦.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

thanks

原帖由 bebe2009 於 10-3-27 22:18 發表
一口氣睇完咁多版, 大家真係對保險有好多好多問題喎! 我自已係保險公司度做野不過唔係agent. 呢幾年對保險確實係多左好多認識.

好想係呢度比少少意見大家

1. 紅利既多少都唔係保險公司或agent可以控制的. 買保險 ...

首頁

尾頁

跳至