在職全職

跳至

首頁
45678...46

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 bluenana 於 2010/6/5 09:02 發表
沒事沒事~~ 下次可能看診所的醫生便不用等那麼久~

不要自責啊~~!!

這幾天真的很內疚...看著她手指...皮膚裂開,,紫紫紅紅,,,.唉
雖然她沒說好痛,但心裡很難受
***生於這世代........有點措手不及***
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 咖央 於 2010/6/5 22:20 發表

唔好太內疚, 自呢件事之後, 你就會更小心, 除左look雞蛋, 可以用暖毛巾full住, 其實同look雞蛋一樣可以去瘀.

謝謝你,我明天會試試,希望可以快替囡囡消腫..好心痛..
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

大宅

原帖由 Sweet@family 於 10-6-6 00:27 發表

唉,我都好唔開心小學派到第五志願

大宅

原帖由 咖央 於 10-6-2 20:04 發表

其實呢, 果度d醫生唔會主動叫我開刀.
只係俾我自己揀.
同講開刀既風險(但無咩提順產我有咩風險)
我自己諗諗下都係開刀.

我怕順產我頂唔到d痛, 會中風 ...

咦, 其實我第一胎都係緊急開刀, 但lee胎我都係揀返試順產, 我唔想又開刀, 好傷咁.......咁我係咪蠢左呢,, 開刀唔駛痛咁耐.....

大宅

原帖由 Sweet@family 於 10-6-6 00:27 發表

小朋友手指仲有冇事呀 ??

我都明整到小朋友痛自己好心痛
今日我比魚阿仔食, 唔肯定係咪無骨 (其實9成係無骨既), 但佢食完好似啃親咁, 我即刻好驚, 但老公又話應該無事, 唔駛睇醫生, 跟住佢返工.....但阿仔好似成日想咳咁, 我真係驚有條骨係佢喉嚨, 但佢食野飲野又無事喎, 而家都唔知點算, 唉, 好唔開心, 如果真係啃骨, 佢又唔識講, 我可以點知呢??

珍珠宮

原帖由 YYma 於 10-6-6 22:15 發表

咦, 其實我第一胎都係緊急開刀, 但lee胎我都係揀返試順產, 我唔想又開刀, 好傷咁.......咁我係咪蠢左呢,, 開刀唔駛痛咁耐.....

如果我無血壓高, 我一定會揀順產0架.
上次開刀之後, 返屋企起唔到床, 行步路都慢過人, 果段日子我唔會唔記得.

珍珠宮

原帖由 YYma 於 10-6-6 22:18 發表

今日我比魚阿仔食, 唔肯定係咪無骨 (其實9成係無骨既), 但佢食完好似啃親咁, 我即刻好驚, 但老公又話應該無事, 唔駛睇醫生, 跟住佢返工.....但阿仔好似成 ...

所以真係, 湊小朋友有千百樣野擔心....

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 kalailai 於 2010/6/6 21:33 發表

唉,我都好唔開心小學派到第五志願

第5志願近不近家 ??
你小朋友知道後有不開心嗎 ??
我聽別人說還可以向學校 "拍門"的,你可以試去第一志願學校 / 其他心儀學校.
我明白你心情,我想你小朋友比你更難受,如果你們努力過都沒有消息,也不要失望,可能第5志願也不錯呢

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 YYma 於 2010/6/6 22:18 發表

今日我比魚阿仔食, 唔肯定係咪無骨 (其實9成係無骨既), 但佢食完好似啃親咁, 我即刻好驚, 但老公又話應該無事, 唔駛睇醫生, 跟住佢返工.....但阿仔好似成日想咳咁, 我真係驚有條骨係佢喉嚨, 但佢食野飲野又無事喎, 而家都唔知點算, 唉, 好唔開心, 如果真係啃骨, 佢又唔識講, 我可以點知呢??

仍然紅紅地,有脫皮....
有時我以為自已做得很好,以為萬無一失,結果因為我大意而要囡囡受苦,我這個媽媽真無用

我都會,,有時手模過沒有骨,但餵食時有大大條魚骨,有時睇到就無事,,睇唔到又可憐了阿囡.

所以有一排我用三文魚刺身,係貴好多,就貪佢無骨.但是人工養的
最近,在百佳買急凍挪威三文魚,野生的,細細地,份量剛好.
因為我住的屋苑沒有三文魚剌身,(有一間,不過見到都想0區),要買都要專誠搭車出去買,極不方便呀.

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 咖央 於 2010/6/6 22:49 發表

如果我無血壓高, 我一定會揀順產0架.
上次開刀之後, 返屋企起唔到床, 行步路都慢過人, 果段日子我唔會唔記得.

是不是開刀才會這樣 ??
這次會有家人幫你湊大女嗎 ??
我聽你說也覺得很辛苦.

今天用熱毛巾FULL了一陣,好了些少.
現在睇少一眼都唔得.不過,正常的..也是開心事.

伯爵府

醒目開學勳章

~~??~~

我想請教各位媽媽.我見囡囡用鴨咀飲奶開始唔鐘意,,飲飲下會食手指,我想索性轉吸管型奶樽.

之前試過另外買PATRS但用得很差.

現在用開的學習杯RICHELL吸管很SOFT,想買它的吸管奶樽,但都要成百幾蚊,,都幾貴,,不知那裡買會平,最衷過左一田大減價...

,其實我該不該轉樽好呢 ??用杯我相信冇咁快成功

珍珠宮

Sweet Family,
三文魚, 我一星期俾bb食一次, 去citysuper買,買一舊可以食2日, 大舊d大人都可以用黎煮送. 刺身好似太少喇.
三文魚最安全, 無骨
99平時有買魚拆肉, 佢拆完, 我放入煲之前又會check多次, 用手lin下d肉, 逐少逐少咁放入煲, 就會好清楚,. 佢通常買石蚌魚. 佢話唔好買海斑, 海斑d骨透明, 太細, 又多骨.

我99而家一路有幫手湊大女, 但上次大女出世, 坐月時我都仲可以自己湊bb一陣, 99出去買送煮飯, 晚上我自己湊返, bb又易湊, 只係食奶訓覺. 但今次,我諗我開完刀頭一兩個星期都抱唔到大女, 到時佢實分唔到身出去買送煮飯.

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 咖央 於 2010/6/7 10:13 發表
Sweet Family,
三文魚, 我一星期俾bb食一次, 去citysuper買,買一舊可以食2日, 大舊d大人都可以用黎煮送. 刺身好似太少喇.
三文魚最安全, 無骨
99平時有買魚拆肉, 佢拆完, 我放入煲之前又會check多次, 用手lin下d肉, 逐少逐少咁放入煲, 就會好清楚,. 佢通常買石蚌魚. 佢話唔好買海斑, 海斑d骨透明, 太細, 又多骨.

我99而家一路有幫手湊大女, 但上次大女出世, 坐月時我都仲可以自己湊bb一陣, 99出去買送煮飯, 晚上我自己湊返, bb又易湊, 只係食奶訓覺. 但今次,我諗我開完刀頭一兩個星期都抱唔到大女, 到時佢實分唔到身出去買送煮飯.
...

你用多少片三文魚 ? 如果剌身我會用四片 ?會太少嗎 ??
有時我會加點菜..看上來豐富些.
你在CITYSUPER買一大舊要幾多 $$ ?? 我買8片都要$40
你的屋苑沒有街市,只有百佳,那裡有三文魚 ?? 買送方便 ??
我99通常幫我買馬友,她說街市很FRESH,你說的石蚌是海魚嗎 ??不用冰的那種
.....,我都諗緊到時我點算,點湊2個.因為99真唔識的

珍珠宮

原帖由 Sweet@family 於 10-6-7 20:47 發表

你用多少片三文魚 ? 如果剌身我會用四片 ?會太少嗎 ??
有時我會加點菜..看上來豐富些.
你在CITYSUPER買一大舊要幾多 $$ ?? 我買8片都要$40
你的屋苑沒有街市,只有百佳,那裡有三文魚 ?? 買送方便 ??
我99通常幫我 ...

果度d三文魚係一舊舊魚柳咁賣, 一兜兜擺出黎自己揀, 我通常買愛爾蘭有機三文魚, $40左右食到2日共4餐, 對bb黎講都幾多下, 如果有三十幾蚊我都通都買. 挪威果d好大舊, 平過愛爾蘭果d少少, 大人同bb一齊食都夠.
我都唔知刺身用幾多先夠呀.
好運中心0個間超級廣場都有三文魚, 唔係放0係壽司果度, 係0係賣豬肉雞翼既櫃

99以前都買過馬友魚, 真係幾香下
係呀石蚌係海魚

大宅

其實我之前都係比馬友阿仔食, 但近期d魚唔新鮮, 所以轉左用大魚, 咁就出事 >.<

三文魚阿仔唔食啦, 佢食過新鮮魚之後再比三文魚佢唔多like, 食得唔多, so比返新鮮魚佢

今朝頂唔順, 帶佢睇急症, 真係有條骨, 果一刻仲慘過自己啃骨呀, 拔出黎時因為要按實佢, 見阿仔好慘咁喊, 真係勁心痛, 返到home為安慰佢, 即刻比佢至愛的生果佢食, 佢先笑返咋

但可能拔左有傷口, 今日佢勁紋, 係咁喊, 好驚仲有骨發現唔到 >.<

大宅

原帖由 咖央 於 10-6-7 22:59 發表

果度d三文魚係一舊舊魚柳咁賣, 一兜兜擺出黎自己揀, 我通常買愛爾蘭有機三文魚, $40左右食到2日共4餐, 對bb黎講都幾多下, 如果有三十幾蚊我都通都買. 挪威果d好大舊, 平過愛爾蘭果d少少, 大人同bb一齊食都夠.
我都 ...

石蚌多唔多骨架, 大約幾錢両??

民房

大家好,我是剛做全職媽媽的,請多多指教。

珍珠宮

原帖由 YYma 於 10-6-7 23:18 發表
其實我之前都係比馬友阿仔食, 但近期d魚唔新鮮, 所以轉左用大魚, 咁就出事 >.<

三文魚阿仔唔食啦, 佢食過新鮮魚之後再比三文魚佢唔多like, 食得唔多, so比返新鮮魚佢

今朝頂唔順, 帶佢睇急症, 真係有條骨, 果一刻 ...

bb而家無事就好喇, 我都好驚bb哽骨呀.
近來我99都無買海魚, 佢話有紅潮喎, 同埋相熟既魚檔執左粒

珍珠宮

原帖由 YYma 於 10-6-7 23:18 發表

石蚌多唔多骨架, 大約幾錢両??

唔係好多骨, 係我99拆肉, 佢話近尾果d多少少骨唔好比bb食.

幾錢就唔知喇....

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 咖央 於 2010/6/7 22:59 發表

我都唔知刺身用幾多先夠呀.
好運中心0個間超級廣場都有三文魚, 唔係放0係壽司果度, 係0係賣豬肉雞翼既櫃

99以前都買過馬友魚, 真係幾香下
係呀石蚌係海魚

其實我覺得有點腥..可能我太敏感啦
等我有空去city super看看,因為我只係識去一田,吉豬島 & 百佳,現在又多了個選擇.

不過我在一田都見過有個專櫃賣三文魚,有很多種類..因為我自已都唔識揀,所以只去壽司部買刺身草草了事.你為什麼會用愛爾藩 ??可以share ??

昨天老公叫我不好再買挪威急凍三文魚,..好似冇咁好...我都唔知好唔好.只是貪"就"手.~~

你會不會買定多些材料,入雪櫃 / 凍格 ??
如果這樣做對囡囡有否影響 ?? 我有時會諗定入醫院後照顧囡囡的飲食.不知如何是好...

首頁
45678...46

尾頁

跳至