美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有無人自己整水晶甲o架!

agnesbibi :
你講o個d材料我都有,我以前係做修甲,不過唔算好叻.
我都知道工聯會學ge都係一d基本工居多,我就一直都好有興趣,幾年前初初接觸到水晶甲已打算學,不過真係好貴,令我卻步,o個時香港先o岩o岩有,冇而家咁平.
我想學左,多d練習,將來有機會自己開返間都幾好執ga~!!

大宅

小白兔.

我當初學時都好似你咁想, 做吓Freelance或有機會開舖會幾好搵, 但原來不是想像中咁易

呢個是我的經驗, 同人做對手通常都要2-3小時, 你要找一個地方同人整(的水晶甲好似天拿水味), 就算有固定的客人, 佢要兩至三星期找你一次修補, 如果你有家庭或工作, 放工後不是太夠時間, 取非你連假期都同人做甲唔倍仔囡啦或是全職做甲

還有好多人有興趣玩一,二次, 好似我的同事和親戚咁, 有些人整咗後好唔慣, 仲有除非客仔時常修補, 否則到時甲斷了或長咗好多新甲, 會仲 Ugly 過唔整, 仲有水晶甲下的真甲是會變薄咗好多, 一整開就要 Keep 住整, 個的玩幾次的人仲會話你整到佢的甲薄咗, 所以我現在都貴時同人整, 費時唔收錢(你收人錢人家要求仲高)仲要就人時間和無得倍囡囡

至於開舖, 除非你之前己有穩定的客源, 否則捱租都有排捱, 好似我以前學校的其中一個學生在我家附近商場開咗間細舖(個商場其實好旺) , 佢好似收500-600元一對手, 看的人多, 做的人少, 最後做了幾個月就倒閉了, 不過另一間又開咗, 都是 1人舖頭, 不過呢間好似用國產貨, 收費便宜點, 希望捱到啦

如果各位做甲媽媽要買挫片(你知成日要換新), 我發現屈臣氐入面買假甲片(一盒盒用膠水貼個隻)有甲挫買, 我買最粗個隻100/100都幾好用, 10元支, 不用次次專登去舖頭買嗎 ?

男爵府

我同意stephanie講既, 開鋪挨貴租, 真係唔知整幾多對手先至夠com租, 仲有自己既人工同時間, 好多人放左工先至得閒整, 咁你既工作時間就要等到人地放工後, 一定做到好夜, 如果你屋企有細路既, 你會唔會冇時間陪佢地呢?

做freelance, 人地一定要求平, 如果平到佢開個價錢好低, 自己又做得唔甘心, 仲要收人地咁平之餘又要左彈又彈, 比少少錢好似大曬咁, 最近我有單freelance就係咁, 終於冇接到, 係我朋友既姑奶, 佢都知如果搵人上門整要成千蚊, 我見佢係朋友既姑奶, 所以開價收佢好平, 真係出面補甲咁既價錢, 包埋nail art, 佢又要我就佢時間, 大佬, 我擺明唔係出黎撈架啦, 我要揍仔返學放學, 收你咁平你就下時間都得掛, 佢唔會理你架喎, 仲講埋我唔搵你做出面大把人做, 仲要harsh到 "我今日要打牌唔黎得", "我今日要去洗頭, 我得兩個鐘頭比你", "我今日冇時間過黎, 我比多40蚊你你過黎九龍啦!" , 更甚的 "我要保養3個月" 收佢幾舊水要保3個月, 佢意思即係收佢一次錢, 補甲唔使錢做佢3個月%$@^@ .... 終於我個friend叫我唔好幫佢做, 因為佢太麻煩。 我諗大家都知道做呢d甲薄極都唔似真甲咁, 一定會有少少厚度, 尤其係假甲extension, 太薄會斷, 又話出面有人整過, 好厚架, 好唔方便架喎。 唉, 整都未整已經講3講4, 折墮到咁真係唔做好過做, 所以我叫我個friend, 叫佢出出面做, 睇下幾舊水做到d咩出黎比佢睇。

所以諗住學黎開鋪就真係遠左d, 遇著個我以上講既人, 未做已經激死左。 大家暫時學黎自娛下, 當有得靚兼慳番出去比人整既錢既心態會好d。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

大宅

Mummy,
尋日應該上第3堂,不過亞sir病左冇返工,冇得上堂

嘩....你朋友個姑奶都得架啦,收佢幾舊水包nail art,仲要保養3個月,記然佢講得出你唔做出面大把人做,咁咪由得佢出去比人做囉,睇下出面有冇人肯收咁平同保養3個月

小白兔,
我都覺得開舖好難做,收得貴又驚冇人幫襯,o徒咁多時間去幫人整甲,收得平又好唔抵,一陣著到d麻煩客仲死,同埋外行人唔識分你用d料靚定唔靚,佢地只會睇價錢,即係要同人鬥平,如果要做到咁我又覺得好冇癮

嵐嵐媽咪,
係咪已經報左名啦?報左邊間同幾錢學費?

大宅

小白兔,

我未學之前都有咁諗過, 但係學左之後, 就覺得唔係咁易, 所以人地出面收咁貴, 真係底佢地賺, 我自問依家都未有資格同耐性去賺人地o既錢, 真係為興趣去玩下就好囉.

Mummy,
真係咩人都有, 比個少少錢係度麻麻煩. 我諗你個朋友真係好唔好意思.真係如果係friend o既話, 就唔好收錢同佢地整, 廢時傷感情啦.
*********************************************************************************************************************************************

男爵府

agnesbibi,

好friend當然冇所謂, 但果個係一個朋友 "既姑奶", 並唔係我朋友, 亦都唔係我嘍佢做的, 係我個friend見我整得唔錯, 佢多口同個姑奶講渣。 如果係好friend, 如果又唔係長期做的, 當然費是收錢啦, 所以我到而家, 未正式收過人地錢而幫人做的。 而家有個friend個家姐想拆甲, 又係收錢又唔係, 唔收錢又唔係, 不過拆甲仲煩過整甲, 因為磨到傻, 但我又唔想用卸甲水, 事關自己冇需要卸, 所以冇買卸甲水, 唔通為左幫佢拆甲, 兩舊幾水買一支咩。

大宅

crystal :

呢間
可以俾彈性選擇上課時間及學費唔貴及單對單教授 , 因為我經常不能準時放工和住得遠趕住回家湊對仔女, 但又好有興趣學來自己整 , 成日可以轉款玩 , 等我下星期睇下有冇時間上堂後再上來報料啦

大宅

all 靚媽~
其實我都好同意你地gae講法,開舖頭wor~?話咁易咩?我都係諗下姐~不過我本身好like扮靚,學整甲除可幫自己/幫人扮靚之外,就當係識多一門手藝充實下囉~

大宅

想問下意見~

如果去學完普通既劃花先去學GEL 甲會唔會好D 呢?

大宅

我剛剛在Yahoo 拍買場見到 1 Set Starter Kit 水晶粉$350 和 Starer Kit Gel $200 都好抵買, 如果新手想買來玩吓都幾抵玩, 在舖頭散買一定貴好多

男爵府

rubyl928,

學畫花同Gel甲係兩碼子事, 梗係同步進行啦!

stephanie,

琴日你打比我時我咪幫人拆緊甲既, 拆完之後幫佢油番靚靚兼畫埋花仔比佢, 我從來冇話收佢錢亦都唔知收佢幾多錢, 佢比300蚊我! 跟住我話唔使推番比佢, 佢就囉番起100, 塞番200比我, 咁就毫冇心理準備下賺左兩舊水做左第一單生意, 但唔係整甲囉, 係拆甲囉。

rubyl928 寫道:
想問下意見~

如果去學完普通既劃花先去學GEL 甲會唔會好D 呢?

大宅

Mummy,

你這個朋友都算是一個正常的人, 唔會好似果個阿嬸咁以為給少少錢就駛人駛到盡

其實拆甲都唔易, 上次我和一個事整完再拆甲, 但我只有午飯半個小時整, 結果磨到天一半地一半, 我後來給她挫片叫她自己回家磨, 當然效果不是咁好啦, 我有支拆甲水, 不過只用個一次

大宅

Mummy 寫道:
rubyl928,
學畫花同Gel甲係兩碼子事, 梗係同步進行啦!

哦~~ 知道~~~~

男爵府

Crystal Crystal, 最近學成點, 上黎報報料啦! 自已開始整番自己十隻手指未呀?

大宅

我都學過水晶甲. 但就唔係成日做,
剛剛跟咗個韓國既大師學咗幾個花,
呢兩日終於有時間做, 大家一齊分享下呀.

here

男爵府

朗軒媽媽,

你畫果朵花幾靚幾 "幻"喎, 用咩黎畫? 係咪acrylic color呢d顏料?

stephanie,

今日我試左你比我果盒顏料啦, 用筆畫冇你畫得咁靚咁細朵喎! :lol:

大宅

Mummy

係呀, 係用白色水晶粉做花.
首先用透明水晶粉薄薄上一層做底,
跟住用白色水晶粉用做花,
最後再用透明水晶粉鋪面就得.

男爵府

朗軒媽媽,

你唔做埋隻甲? 長d靚d喎!

大宅

要湊仔呀, 太長唔好 lu.
唔想弄到b b

男爵府

朗軒媽媽,

你話你跟韓國大師學野, 係點樣架, 點解會搵到呢個韓國大師? 收費如何, 教d咩呢?

首頁

尾頁

跳至