自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

公爵府

原帖由 maranda_yeung 於 10-10-13 23:19 發表
唔係我心水清,係d媽咪自己表露晒出黎,比我有位入咋.

其實.......... 我好憎搶人老公d大陸女人.
冇搶人老公個d,無須要太敏感人地發表既內容.
又唔係講自己,對得老公好,愛錫仔女,已經係好女人啦. ...

發表其實係想以實際表達吾同的見解,並不是對號入座,希望大家吾好計較太多喇...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

各位 中/港 女,小弟訓啦!各位早抖!!

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

呀伯係銀行
原帖由 crystaltochan 於 10-10-13 23:16 發表
有一日係屈記見到個亞伯攞住張list買野,見佢攞左list其中幾件野之後自言自語講仲有金鏈..幾貴先得架.咁我八卦裝到佢上邊寫其中一樣係"金鏈"笑鬼死我. .
九成九係大陸女友or太太叫佢買野啦. ...

子爵府

原帖由 alicemic 於 10-10-13 22:48 發表

你知自己係邊類人,唔好對號入坐啦!

Agree... you'll upset yourself if you take this kind of topics too personally and 特別敏感. It's a HK forum, it's unrealistic to expect ALL Hongkongers to talk good about new immigrants; vice versa, it's crazy to think that ALL the locals hate new immigrants. Similarly, I don't expect ALL foreigners to talk good about HK/Chinese immigrants in their local forums. 放鬆吧. :)

民房

我只覺得香港或國內的老婆各有利弊:
我阿哥性格內向,能力一般,可能我三個家姐自少都比他能言善道,事業揾錢都比他多很多。十多年前,在加拿大時,我是跟父母哥嫂(她是國內人)一起住,這是頗難頂的,因為她只會對我哥好,其他人都當是隱形,在kitchen炸蝦片或煮嘢食,永遠唔會有你份,買的零食只會藏在自己間房,但我父母買的公家食品或用品,永無執輸,就如一包12粒裝的墨魚丸,她可以用9粒替我哥煮面;我叫我哥替我Print多幾張紙,她都會面黑。她是那麼的小氣和自私。但我看得出,她覺得我阿哥是很叻,很以他為榮,也很照顧他、愛他。到現在,我覺得我阿哥比小時候開心了很多。相反,我很叻的家姐就離婚收塲。

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

大力 你閃拉

伯爵府

我大伯個老婆好好wor! 佢都唔打算落嚟hk,佢每星期都會落嚟聚一聚,知道家人有咩需要都會主動買番嚟.
婚後又繼續工作,同家人有講有笑,又關心老人家.
好過大伯前妻多多聲.

原帖由 jojo1234 於 10-10-13 10:51 發表
我想問吓大家對大6老婆/媽媽的看法,我叔仔個人吾錯,搵錢大約2萬一個月左右,我未結婚之前同佢都好FRIEND,我同老公同佢都好多GATHERING, 又一起去歐洲,大家咁高咁大,我地比得起的佢都比得起.
至從佢同大6老婆結婚後生 ...

男爵府

Agree...

出自"香港"或"大陸"都有壞女人, 好壞看佢良心.... 唔一定大陸女人衰晒、香港女人好晒!! 客觀點吧, 對事唔好對人!!

原帖由 Angel_BB 於 10-10-13 11:53 發表
至於講英文同返 playground,我唔覺得呢d係必須,第時返學一樣可以學到,媽媽唔識英文,可以係爸爸教,點解要將個責任推晒係媽媽度?

其實依家好多老人家都會為左d仔女唔花費咁多而一齊住,如果99唔滿意住到咁迫,可以要求個仔搬...

一家唔知一家事,點解要標簽左大6老婆就一定唔好?

伯爵府

好媽媽勳章

如果個個都好似你咁識諗就好了
住我樓下果個男人平時好好禮貌,我以為佢好好,
但比我見到佢成日呼喝佢老婆(大陸),我好欣賞佢,佢好盡責照顧小朋友,日日管接管送,買送,添衣...係一個好媽媽,
好多大陸嫁來的媽媽都同我呻,老公一家當佢地是下人,覺得佢地低一等,呢d男人又係
原帖由 大力大力 於 10-10-13 22:18 發表

老實講,娶大陸女人,經濟壓力/婚姻破裂,係比港女大好多,畢竟大家在不同文化環境長大!!!

唉!娶大陸女人,真係要衝暈清楚得失!!

最後一句,大陸新娘都有很多係好的!! ...

我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

等待驗證會員

唉!咁又何必呢!

大宅

各路香港大佬, 你地走去大6娶到件美女, 如果係"真愛", 就奉勸你地唔好申請佢黎香港啦. 咁愛 d 美女點解要佢地黎香港屈就呢? 愛佢地點解要佢適應香港既新生活習慣+環境呢? 佢地習慣響大6住, 唔係開心 D 咩? 橫掂你地一路相處都係你北上架啦.

各路北方美女, 香港唔通有金執? 咁急要落黎為咩?

作為香港人, 我所見既係HK越黎越"遍地黃k金", 納稅人越黎越養得多大6人, HK人唔甘心, 大6人覺得應份, 咁邊個製造咁多怨氣出黎呢? 邊個製造咁多社會既不幸呢 (新聞差唔多日日都有)?
因為有部份:
HK男人 ~ 迷
大6女人 ~ 貪

各大6媽咪, 我所講既係部份人, 唔係以一蓋全, 我都識好多大6女人好好, 妳地唔駛咁敏感, 妳係好既自己知就得, 無必要喺依到爭拗. 我地只係以事論事, 根本兩地人既生活模式唔同係事實, 為咩係都要黎 hk 生活

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

香港男人可以北上揾老婆,

但係唔好申請落黎啦唔該....

好對唔住, 因為我己經好反感....

男爵府

同意hk or 大陸女人都有好有壞,只係唔好彩嫁親落黎果d都有太多唔好既例子俾我地睇到,同埋大家文化背景又唔同,我地會唔多鍾意佢地其實可以理解!
我信大陸老婆一樣有好,呢個topic都有幾個媽咪講左,某d人唔好咁緊張一定要對號入座,覺得我地鬧緊你先得架!正如我信菲律賓都有好人,只係俾我見親都係衰人,咁我鬧下佢都正常卦!

伯爵府

其實未落香港之前真係大家都好,私久吾久會買D SKINCARE 比佢,佢係上面又過得好,2萬幾係上面好好洗,來到香港邊到夠呀.因為錢的問題叔仔個人都變左,有次奶奶同佢講佢大仔考第尾,怕升吾到班,不如去私校讀,即刻比佢鬧到呀,私校,有冇錢呀,有錢我買埋成間學校比佢讀,又有一次佢細仔吾知生D乜,政府排期要5個月,咁有人叫佢去私家CHECK, 都係幾千元,佢即刻黑面.

公爵府

其實我哋喺度呻d男人唔好伸請個老婆落黎都無用,因為嗰d笨男應該唔會上黎bk網。

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

我的確係用有色眼鏡睇佢地, 仲好深色:;pppp:
唔只咁睇佢地, 連佢地個香港老公我都睇唔起, 我唔理佢地搵幾多錢讀幾多書, 娶個大陸老返黎既後果, 叫做低死

公爵府

原帖由 rubyplk 於 10-10-14 12:25 發表
唔只咁睇佢地, 連佢地個香港老公我都睇唔起, 我唔理佢地搵幾多錢讀幾多書, 娶個大陸老返黎既後果, 叫做低死 ...

但而家出街,我覺得大陸媽咪仲多過香港媽咪,
所以無奈都要接受。

伯爵府

原帖由 ching3 於 10-10-13 23:25 發表
咁都唔關個老婆係唔係大唔大陸事
我d親戚都係大陸搵老婆冇咁恐怖...
另外你叔仔都有問題啦...咁生左佢冇份教??
搵2萬唔會唔識字掛
冇事間教搵人補習都得啦掛..?
你地d屋企人又有冇幫下手??
介紹補習老師又得 自己得 ...

用錢解決到的方法對佢就吾係方法,幫手教,我就吾會LAW, 我自己都忙緊幫囝囝考緊直資/私家小學.

水晶宮

原帖由 rubyplk 於 10-10-14 12:25 發表
唔只咁睇佢地, 連佢地個香港老公我都睇唔起, 我唔理佢地搵幾多錢讀幾多書, 娶個大陸老返黎既後果, 叫做低死 ...

你實在太有文化了...

首頁

尾頁

跳至