自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

自從我個仔讀左迦x幼稚園, 我就對直資學校無好感, 一味錢未當頭, 乜都錢錢錢先, 叫佢學校做野, 麻煩既係唔會睬你, 收成$900茶點費, 兩個月先開一次生日會, 生日會蛋糕都無個俾小朋友食, 茶點而家仲衰到唔俾添, 真係不知所謂, d功課一味深同多, k3生, 一日都三張工作紙, 仲要底+面兩版, 未學行先學走, 真係慘了小朋友又慘了家長, 要我地5月交定9月學費, 唔交就當唔讀, 去親旅行都過百, 但時間只逗留不出三個鐘上午9時上車,下午2時前一定接左返屋企, 食水好深, 書雜$1500半個學期, 收d咩又無列明, 全無透明度, 今年仲成半間學校有多既老師走左, 我初時係貪佢近同乾淨, 其他就無諗, 都唔知呢間野有乜好, 個個爭崩頭入去讀, 仲越嚟越貴, 係我眼中, 真係把鬼, 所以上小學, 就算我個仔有直資津貼, 我都唔俾佢讀, 費事俾d所謂直資名校掠水

子爵府

請問政府只係按人頭給予"好少"的資助實際有多少呢?

原帖由 方方媽媽 於 10-11-19 12:19 發表
直資既意思,本身已經等如由辦學團體有權決定資產處理,因為政府只係按人頭給予一定比例(好少架)的資助,其餘係靠學費,辦學團體捐款和其他籌款渠道去籌募經費.校方管理委員會同家長教師會有權去管理轄下的資金流向.當然 ...

子爵府

信報財經新聞

真道暴露直資學校集體腐爛香港華人基督教聯會真道書院,因校長丘日謙被踢爆以個人名義,動用校方1000 萬元資金購買員工宿舍,慘成審計署炮轟的直資學校「校辦」。

老紀收到消息,丘日謙身為著名牧師丘佐榮的兒子,公職又多,過往的管理作風強橫得連校董會也無可奈何,有時連校董會也要等他來開會。事到如今,校董會正計劃增設副校長,好協助丘日謙「理順管理」。

真道書院昨日只就事件發表聲明,強調丘日謙是獲學校管理委員會授權,以信託人名義購買有關物業。但老紀得悉校董會矛頭已直指丘日謙的管理作風。

有參與學校管理人士直言: 「校長很多時開會前一周才通知校董會開會日期,開會前沒有文件參考,有些決定更在發生後六個月才要校董會追認。」他坦言,校董會屆時已沒可能不追認 「唔追認,告佢(校長)咩?校長同校監都要坐監!」

丘日謙能長年在真道如斯「強政勵治」,審計署報告已解釋得彰彰明甚。教育局作為監管當局「闊佬懶理」,至今全港72 間直資學校中,竟只有34 間明文承諾接受審計署查閱賬目,比率少於一半。故此有直資學校如今還稱,類似事件只是個別「害群之馬」所為,恐怕站不住腳。單看審計署踢爆的其中一項「罪名」:未遵從當局規定,撥出足夠獎助學金予清貧學生申請,在署方審查的67 間中,已經有22 間違規,比率足達三分之一。

說到底, 「教育脫貧」這句話,在更多津貼名校近十年來紛紛轉為直資,再加上教育局局長孫明揚力推官立名校亦要劃一縮班下,恐怕已經成為絕唱。只以林超英捍衛的英皇書院一帶為例,隨著聖保羅書院轉為直資,一線名校就只有英皇書院。兩間沒了一間,當局如今還要英皇縮班,對基層學子,真是情何以堪?而《施政報告》聲稱通過教育解決跨代貧窮問題,如今看來,更似反話!

講開孫公,傳媒昨日紛紛追問,當局為何不肯公布違規直資學校的名字。孫公竟答:「大家要明白這是審計署的報告,審計署沒有公開這些學校的名字,這是審計署審慎處事的方式。」表面上是尊重審計署,實則「狂啪瀉藥」,企圖「瀉」(卸)得一乾二淨!

老紀為此請教審計署,署長鄧國斌親自回覆說:「今次報告是審計教育局,我們作為專業部門,是否披露個別機構的名稱,是要由教育局決定。」如此看來,滑過泥鰍的孫公,其處境可謂愈來愈似「白鱔上沙灘」矣!

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我睇極都睇唔出你仔讀果間幼稚園同直資中小學有咩關係. 你仔讀K 幾呀? 無茶點我真係第一次聽. 至於其他方面, 除左老師流失多之外, 我又唔覺幾大問題.

原帖由 OneTwoThree 於 10-11-19 18:15 發表
自從我個仔讀左迦x幼稚園, 我就對直資學校無好感, 一味錢未當頭, 乜都錢錢錢先, 叫佢學校做野, 麻煩既係唔會睬你, 收成$900茶點費, 兩個月先開一次生日會, 生日會蛋糕都無個俾小朋友食, 茶點而家仲衰到唔俾添, 真係 ...

男爵府

原帖由 w_y 於 10-11-19 18:46 發表
我睇極都睇唔出你仔讀果間幼稚園同直資中小學有咩關係. 你仔讀K 幾呀? 無茶點我真係第一次聽. 至於其他方面, 除左老師流失多之外, 我又唔覺幾大問題.

...

你有無睇清楚我寫野先問呢? 我個仔讀k3, 係有茶點不過唔俾再添, 我個仔就讀n班前一年, 佢地仲係d係無學券的, 所以收得唔係平, 就算有左學券都收成千蚊個月學費, k3就收平左, 交七百幾, 由於我得一個關係, 同埋我對自己呢區d學校唔熟, 因為未結婚前我唔係住呢區, 所以就揀左屋企樓下個間, 我係以乾淨同近為選擇, 唔知佢學校係咁樣, 後來識得多左家長, 發覺出面個d原來同呢間好唔同, 人地去海洋公園, 學生唔洗錢, 仲請埋家長去, 呢間, 去海洋公園要成$130, 仲唔俾家長同行, 9點開車, 1點返到, 收咁貴茶點費都刻薄d學生, 生日會無蛋糕, 仲兩個月開一次, 茶點由一星期食一次一片既麵包其他時間是麥皮、 粥、通粉, 改為而家兩至三次, 我打過去學校了解, 校長話未請到人煮食先食咁多餐麵包, 到而家開學3個月啦, 都仲係咁, 佢地由私人轉營為學券, 但我諗佢地收費既形式係無變囉, 唔只我一個咁覺得, 好多同校家長傾開都有我咁既諗法, 佢學校成日都講環保, 但一年一個書包、 毛巾盒, 呢d野根本就唔需要一年一個, 都納入書薄雜費範圍, 十幾間分校, 為左收多d錢而每個學生一年一個書包、 毛巾盒, 咁點樣可以叫環保, 睇到呢d野, 我對d要收費or收費高既學校好有保留。

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Sorry, 我誤會左你個"添"字係助語詞.

男爵府

原帖由 w_y 於 10-11-19 20:05 發表
Sorry, 我誤會左你個"添"字係助語詞.

唔緊要, 我知所有幼稚園都係要收錢, 但收得合唔合理同透明度高唔高係一個好緊要既問題, 我唔介意俾錢, 但要俾得值, 唔好刻薄d小朋友。

子爵府

對不起,這個主題是「真道書院校長用學校資金買樓買股票投資」,如果有興趣討論其他幼稚園,不如另開新話題,好嗎?

原帖由 OneTwoThree 於 10-11-19 20:32 發表
唔緊要, 我知所有幼稚園都係要收錢, 但收得合唔合理同透明度高唔高係一個好緊要既問題, 我唔介意俾錢, 但要俾得值, 唔好刻薄d小朋友。

大宅

依家間間直資都話,要多儲備金,又話日後維修及多洗費,又叫家長唔好只看7000幾萬.....2000幾萬,將款項去投資投機, 用去邊到? 無人知? 連政府都未能check到全部,又話買宿舍比老師住,不是自己校長校監的物業......相信仲有好多不是我們可以知道的,若我們的小朋友比這班不負責任的人繼續教下去,不知日後社會會變成怎樣! 教育局的可悲!!! 無監管, 辦事不力!

再說: 一時無會考, 一時334, 上大學學額唔夠, 又一時又要縮班,依家又要名校改為27人的小班教學. 現時就話無人入學, 到了2007(金豬年),08,09.....打後的出生率高時,又好多內地人來生育, 即港生的小朋友多咗,唔知要出mud嘢法寶比番d學位我地?

首頁

尾頁

跳至