自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

唉!而家d高分低能人真係梗有一個係左近。我公司有一個碩士畢業小朋友,過左deadline未交功課,結果比老細炳,佢覺得好唔份氣,黎見我,傾完發現佢唔份氣個理由竟然係佢覺得佢老細有責任係deadline前提佢交功課,而家佢無提到,所以佢咪唔記得交囉,個責任並不在佢而在佢老細!

呢d人你話唔炒係咪對唔住公司!

水晶宮

佢係完完全全既超級低能………

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 Lilo 於 11-2-14 18:42 發表
唉!而家d高分低能人真係梗有一個係左近。我公司有一個碩士畢業小朋友,過左deadline未交功課,結果比老細炳,佢覺得好唔份氣,黎見我,傾完發現佢唔份氣個理由竟然係佢覺得佢老細有責任係deadline前提佢交功課,而家佢無提到,所 ...

問佢月尾出糧洗唔洗提佢

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 A346 於 11-2-14 10:52 發表
呢個係一個好好o既教材,
教o的父母唔好只顧成績而忽略左仔女o既社交、禮儀、做人處事等等,
否則讀到碩士博士到頭來都係一堆屎...

同意,作為父母的,要以此為鑑,唔可以只睇成績,子女的行為表現就完全唔理,這樣只會害了他們。
以前長輩成日話人讀「屎片」就係這種人,最慘的是他們跟本唔知自己有什麼問題。

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 rean_chau 於 11-2-14 11:47 發表
關教育制度咩事丫? 我地大部份都係係香港受教育架啦, 個個都係咁既咩? 呢D係家庭既問題, 個人既問題, 人際關係既問題, 呢D問題係唔包括係教育制度入面既. 唔好乜都入落教育制度樹啦...

其實個AGENT講得好岩, 大學畢 ...

如果連大人都成日賴政府賴教育制度,細路咪有樣學樣囉,這些是家教問題。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原帖由 ibmabc 於 11-2-14 17:34 發表
其實大家唔好咁罵佢先

會唔會佢係果d 自閉+資優果種人士??

有d細細個自閉, 但讀書係好聰明好叻+資優, 但偏偏就係自閉唔識同人溝通, 同埋情緒唔識表達....

佢地都唔想, 但就比人話唔死無用

都幾慘.............. ...

我認同你講法......
佢用文字可能佢真係好叻......
與人溝通能力可能佢真係好弱.....

水晶宮

放心啦,衣家巨出左名,應該好快溫到野做,因為總有些公司或有人做生意想出名
少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止發言

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

個agent鬧得好ARM, 好心佢反省自己先啦...
見工要講技巧, 咩都要學架啦..有張CERT好巴閉咩...有張CERT就一定有人請?
佢見工見成咁..真係搵鬼請咩.....
真係讀書讀傻左...

禁止訪問

BK Milk勳章

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我覺得佢只係一個井底之蛙, 竟然一開口就以"名校"來介紹自己學歷, 以為自己讀名校好巴閉, 個HR插得好, 中大就一定請? 哈佛牛津都大有人在啦. 天外有天的道理都唔明

首頁

尾頁

跳至