家事百科

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

khman 發表於 11-3-29 23:09
新爐剛剛到手
今日 用o左一陣 ....

點會得1000w咁少既?最大嗎?
係咪唔同其它d爐架?
通常300-1800w..
如我開300-600w係會熄下停下控制火路.
到800w就唔會了..
好似我煲湯咁.最高開1700w到滾左就轉1000w..
我用真空煲.煲湯.個湯煲好厚的.
我平時煮面.就用貼底簿煲.都好ok.
我煮面既煲.係吉島買$60

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

khman 發表於 11-3-30 04:59
睇過有關的搜查結果 .....

hi 早晨..你唔使訓覺嗎?咁早覆了我,,thx

好多謝你幫我搵咁多資料..萬分感激..重同我分識咁多問題..我真的很開心..

即健朗媽媽買果個鑊好好嗎?

但佢又講過買左銀星鑊.好好用.在百記買$199

攪到我都唔知邊隻打邊隻..好亂咁.唔明白?

瑪瑙宮

http://www.baby-kingdom.com/foru ... page%3D1&page=1

瑪瑙宮

而家好多牌子都有出上得電磁爐的陽極鑊買, 我嗰隻係"銀星" 40cm直徑, 買$199.9(健朗媽媽講)

即隻又平又靚..$199真係底..

我54唔想買咁貴..好多錢要用

驚買左反來又唔岩用就敝啦

珍珠宮

大廚勳章

大陸o既新款 "美的" 已經有 "文火慢炖" , 不過 貴過我部 Kenwood IH250 .

以下喱款 美的 SU219-8 大概要 ~¥850 :

http://product.pchome.net/kitche ... 8/param_128889.html
一樣有 旋轉按鈕 .
喱款最o岩我心水 .
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

珍珠宮

大廚勳章

emily22 發表於 11-3-30 06:19
點會得1000w咁少既?最大嗎?
係咪唔同其它d爐架?
通常300-1800w..

1000w 唔係最大 , 佢最大係 2000w .

由 1000w 至 2000w 的範圍內 , 佢會老老實實地 根據 火數的大細 來改變 電流 .

但 120w 至 800w 的範圍內 , 佢 仍然用 1000w 的電流 來輸出 , 只係 煮o下 停o下 .
例如 , 800w , 佢就 在 10秒鐘內 以 1000w 煮 8 秒 , 其餘 2秒 就停機 ,
於是 以平均 10秒鐘來計算 , 佢 就可以 當係 800w 來報 .
又例如 500w , 佢 以 1000w 煮 1 秒 , 停 1 秒 , 不斷 煮o下 / 停o下 ,
於是 1000w 就變到好似 500w .

至於 其它d爐 係點樣 ?

其實 , 每部機都各自有不同的設計 . 好難事先估得到 ....
so far , 我只係見過 Westinghouse 的 WKICLBC20 和 WKICHE211 的 說明書 內 ,
會 老老實實地 寫明 最細火數的三個火力(100W , 300W , 500W) 係 煮o下 / 停o下 .

好似我煲湯咁.最高開1700w到滾左就轉1000w..

喱個 煲滾 之後 自動轉 1000w 的功能 , 我部 Kenwood IH250 係辦唔到的 .
我用真空煲.煲湯.個湯煲好厚的.

我平時煮面.就用貼底簿煲.都好ok.
我煮面既煲.係吉島買$60

你個爐叻過我個 Kenwood 了 ~
我之前 試個 用 2~3 liter 簿底煲 來煲麵 , 好易濺出少少水花到爐面 .
今朝再試用 6 liter 厚底煲 來煲麵 , 就好用好多了 , 就算部機 煮o下 / 停o下 , 都仍然可以維持住煲滾 而唔會冇哂火氣 (冇 steam 出) 咁.
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

珍珠宮

大廚勳章

emily22 發表於 11-3-30 06:35
而家好多牌子都有出上得電磁爐的陽極鑊買, 我嗰隻係"銀星" 40cm直徑, 買$199.9(健朗媽媽講)

即隻又平又靚. ...

健朗媽媽講o既 都已經係 2007年 o既事 , 差不多都有 4年 lu ....

我估 百佳 現在 已經冇得再畀 喱個 offer 了 .

ご馳走様

珍珠宮

大廚勳章

emily22 發表於 11-3-30 06:29
hi 早晨..你唔使訓覺嗎?咁早覆了我,,thx

好多謝你幫我搵咁多資料..萬分感激..重同我分識咁多問題..我真 ...

昨天 新爐到手 , 我當佢係新玩具 咁玩 , 搞到好鬼興奮 .....

今朝 , 一早起身 , 試o左煲 5~6 liter 水 .
再試埋 用厚底鍋來煲麵 ....

其實 佢都幾 ok o架 :)

ご馳走様

瑪瑙宮

khman 發表於 11-3-30 06:36
大陸o既新款 "美的" 已經有 "文火慢炖" , 不過 貴過我部 Kenwood IH250 .

以下喱款 美的 SU219-8 大概要 ...

美的..尼個靚仔d

瑪瑙宮

khman 發表於 11-3-30 07:08
1000w 唔係最大 , 佢最大係 2000w .

由 1000w 至 2000w 的範圍內 , 佢會老老實實地 根據 火數的大細 來 ...

ching你真係好有研究...咩都睇晒..勁勁

瑪瑙宮

khman 發表於 11-3-30 07:15
健朗媽媽講o既 都已經係 2007年 o既事 , 差不多都有 4年 lu ....

我估 百佳 現在 已經冇得再畀 喱個 off ...

即..無得咁平lu,,
e家d野鬼咁貴
要再睇買邊隻鑊好,,好煩呀..

珍珠宮

大廚勳章

emily22 發表於 11-3-30 06:35

即隻又平又靚. ...

買o左發覺 唔o岩用 , 咁就要平 d 讓返出去 la ~

不過 , 我從未試過在網上 sell o野 .
我只係試過擺 "地攤" , 賣 d 舊o既 連橫圖漫畫公仔書 .

ご馳走様

瑪瑙宮

khman 發表於 11-3-30 14:19
買o左發覺 唔o岩用 , 咁就要平 d 讓返出去 la ~

唔岩用..平讓都好可以?
我真唔係好感用過既野賣出.
其實咁做好嘛煩架..拎來拎去..一陣對方,又話唔岩唔好
咁咪好煩囉

你咁勁.擺地灘.唔驚人拉你??

珍珠宮

大廚勳章

emily22 發表於 11-3-31 19:05
唔岩用..平讓都好可以?
我真唔係好感用過既野賣出.
其實咁做好嘛煩架..拎來拎去..一陣對方,又話唔岩唔好

係就係煩 d .....
當係 童子軍 格言 "日行一善" 吧 ~

by the way, 我以前賣舊書 擺地攤 , 係兒時無知的經驗 .
到我長大之後 , 方才知道 , 這是一個很有價值的經驗 , 經濟理論 的基本法則 "供求定律" ... "市場訊息" ...

ご馳走様

珍珠宮

大廚勳章

用o左幾日電磁爐 ....
我終於發現一定要買 "厚底" 鍋具 才o岩用 .

Kenwood 送的 28cm "薄身" 鍋具 , 由於它的直徑 比 IH250 爐身 發熱圈的直徑15~16cm 闊太多了 .
當我用這個 28cm 的鍋具來煲麵 時 , 鍋具外圍的食物及湯水 的溫度被(固體)食物阻隔 , 所以 鍋具中央的 熱力 很難 流去 外圍 , 做成 鍋具外圍的溫度永遠不能煲滾到達 100°C !!

補救的方法係 : 開火之後 , 當 28cm 鍋具的中央 開始煲滾 , 就可以把 鍋具的中央 稍為移側 / 移離中心點 , 直至熱力移至鍋具的側邊 , 當側邊的水也煲滾時 , 就可以再把 熱力 移到其它 仍未滾過的外圍 .... 直至 整個外圍 360° 都曾經煲滾過 , 方可確保衛生 .:D

by the way , 我也要調整一o下 早前有關選擇鍋具的論調 .... 我之前 以為 貴價爐 就o岩用 "簿底" 鍋具 .... 喱個講法 應該只係適合於 直徑少於 22cm 的 "簿底" 鍋具 .

如果 鍋具 直徑大過 22cm , 那就 無論 係 貴價爐 或者係 平價爐 , 一律都應該選用 那些 特別設計可供電磁爐用的 "厚底" 鍋具 .

ご馳走様

瑪瑙宮

khman 發表於 11-4-1 07:50
係就係煩 d .....
當係 童子軍 格言 "日行一善" 吧 ~

男仔泡個身出來試下做地攤都好..吸收下經驗都好.你係咪收經濟架..
好識得學已至用播..

你應是好後生的先生

瑪瑙宮

khman 發表於 11-4-1 10:39
用o左幾日電磁爐 ....
我終於發現一定要買 "厚底" 鍋具 才o岩用 .

咁你快d搵埋厚底鑊資料.等我參考下(最緊要岩用又平)
唔使等我頭痛中.thx

珍珠宮

大廚勳章

我屋企唯一的一個電磁爐適用的 不銹鋼 厚底鍋 ,
當我 開盡個 2000W 電磁爐 , 開到最猛火的時候 , 竟然只能輸出 約莫 600W 的電力 !!

我相信 我個 不銹鋼 厚底鍋 , 在電力消秏方面 , 與市面上的 3層 至 5層 平底 不銹鋼 鑊 , 都是差不多的 .

網上 , 曾經有網友表示 , 3層 至 5層 平底鑊 ,
預熱時間 : 夏天約4,5分鐘,冬天約6,7分鐘 .

我估 只能消耗 ~600W 的 不銹鋼 厚底鑊 , 預熱 就是這麼慢的了 .

這個速度 的限制 主要係來自那隻 不銹鋼鑊 本身 , 而不是來自電磁爐 .
一般家用的 電磁爐 , 分別 不會太大.
或者 , 改用酒樓的鑊形 電磁爐 才能增加 不銹鋼鑊 的火力 (速度) 吧 .
但酒樓的鑊形 電磁爐 又唔多適合 平底鑊 bor ~

由於 , 家用的 不銹鋼鑊 消耗火數 的極限 只有 ~600W 左/右 .
如果 係用 雙頭 電磁爐 的話 , 那麼 就算 左/右 兩邊爐頭一齊開 , 開盡 都應該唔會出現 火力分配 的問題 .

當然 , ~600W 的讀數 , 只是來自 我的不銹鋼 厚底鍋 .
市面上的其他 不銹鋼鑊 可能 可以 扯得更大的火數 .
但確實可以扯到幾大的火數 , 就真係要買回來 再量度過才可以知道了 .

講開又講 , 諗落 .... 個爐 本應可以輸出 2000W ,
但 不銹鋼鑊 卻只能夠用 ~600W ,
我買個咁大火數o既爐 又有甚麼用呢 ? 實在係 大材小用 , 有點浪費啊 !

by the way , 我用來量度火數的電錶 , 於量度 電磁爐之後 , 就壞掉了 .
本來想再量度 薄底鍋的火力消耗量 , 亦只好作罷 .

ご馳走様

瑪瑙宮

khman 發表於 11-4-5 20:12
我屋企唯一的一個電磁爐適用的 不銹鋼 厚底鍋 ,
當我 開盡個 2000W 電磁爐 , 開到最猛火的時候 , 竟然只能 ...

點解會咁架..厚底煲只可輸出600w..奇怪

你有無打電話到p記.問下佢地呀?

珍珠宮

大廚勳章

emily22 發表於 11-4-6 06:36
點解會咁架..厚底煲只可輸出600w..奇怪

你有無打電話到p記.問下佢地呀?

電磁爐用電量的極限 是要配合 鍋具本身 可以吸收運用的電磁量 .
之前 , 我都係半信半疑 . 直至 我用電錶 量度過之後 , 我才恍然大悟 .

例如 , 用 不銹鋼 的鍋具 在 一個 2000W 的爐頭上 , 好可能 "中火" 已經係 "最大火" 了 .
就算 你再將個爐 set 去更大級數的火力 , 也不會有更大的火力輸出的 .

我個 Kenwood IH250 就是這樣的 .
(或者 , 我個電錶出錯 , 它量度完之後 就壞掉了 .
但 不銹鋼 鍋具的火力 , 的確 係唔及得生鐵的鍋具....)

另外 , 我在網上也見過類似的投訴 . 該網友所用的型號係 RASONIC RA-IC18B (單頭爐) .

ご馳走様

首頁

尾頁

跳至