自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

月希 發表於 11-4-13 16:27
仔仔指住爸爸個喉核: 爸爸,依個乜黎架?
爸爸: 喉核囉.
仔仔: 點解我冇既?

笑死我啦,你個仔好搞笑

男爵府

秋日勳章 炎夏勳章 玩具勳章 春季勳章 冬日勳章 趣教勳章 畀面勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我c6個姪女
兩歲左右...成日都會指住我地o的腳話:
「e~~~好臭呀~!」

有次搭"車立"既時候
佢指住個唔識既人隻腳:e~~~好臭呀~
攪到佢爸爸媽媽勁唔好意思
但係又好好笑~

最近...姪女兩歲九個月....
佢好鍾意玩我c6部電話既angry bird...
有一晚o係99屋企食完飯
佢問我c6拎電話玩
姪女:「叔叔~我想玩雀仔!」
c6:「無呀~無帶呀~」(因為我地唔想佢玩太多)
姪女:「(好大聲咁講)無帶!!??無帶電話!!??」
哈哈~~姪女既語氣完全係則疑緊我c6
好似話無理由會無帶電話咖~

別墅

昨晚同亞仔傾計, 講開快艇, 佢話佢好鍾意幾時有得坐....
我 : 媽咪無咁多錢喎, 坐快艇要好貴...
仔 : 但我真係好想坐喎...
我 : 咁不如攞媽咪去換架快艇返嚟, 咪有得坐囉 !
仔 : 真係得架 ??
我 : 咁如果真係得, 你係咪會攞媽咪去換吖 ? 但係換咗以後就無媽咪架啦 ~
仔 : (諗咗一陣) 換 ! 之後我用快艇帶你走咪得囉 ! (好奸呀 ! )
我 : 唔得架 ~ 換咗就係換咗, 無架啦 !
仔 : 咁我唔換啦.
我 : 點解呀 ?
仔 : 因為我好愛媽咪囉 ~
我 : 咁如果人哋比一百隻快艇同你換呢 ?
仔 : 更加唔換啦 ~
我 : 點解呀 ? 一百隻喎....
(我估因為佢太愛我..... )
.
.

.
.
.
.
.
.
原來.....
.
仔 : 我都坐唔晒咁多隻, 我得一個 pat pat 之嘛 !

cheungting1024  好好笑啊..叻仔..  發表於 11-4-15 18:29
ininbb  哈哈!! 你諗多咗!!!!!!!!  發表於 11-4-15 04:19
milktealai  哈哈哈~  發表於 11-4-14 23:15
PCMW  哈哈!  發表於 11-4-14 21:43

子爵府

攞D舊相出呢睇
突然好緊張O甘問

媽媽, 你同邊個結婚?

我望下
又難怪O既
個老公婚後完全貨不對板
當年XS碼
今年XL碼

子爵府

有次大風日子係街等車

2歲突然好驚問個亞伯:
你, 你.....做咩打開個頭呀....

其實個亞伯係
1 9 分界
大風吹開左髮型

milktealai  笑爆嘴!!!!!!!!!!!!!!!!!  發表於 11-4-14 23:16
arnoldmami  HA! HA!  發表於 11-4-14 22:03
miffymiffy  wakaka!!!!!  發表於 11-4-14 17:54

侯爵府

yellowmama 發表於 11-4-14 10:43
攞D舊相出呢睇
突然好緊張O甘問

我都試過攞我7-8年前舊相比仔仔睇!
我問佢知唔知LEE個邊個呀!
仔仔答我:姐姐離假!
禁我問佢:靚唔靚呀!
仔仔話:好靚呀!
跟住我話:係媽咪離GA!
仔仔話:係姐姐離...唔係媽咪!都唔似!

別墅

大女E家就返小一.所以有時響屋自己會講"煲東瓜".啊妹有時會學家姐跟住講.但距有D讀音係分吾清中文or英文.so~前幾日幫細女(3歳)著衫果陣.距指住自己成日攬:ge果張被仔話:張籮蔔被仔好香呀.跟住我就問距:籮蔔英文點講呀?點知道距就好有信心咁爆左句 :籮卜t.(籮蔔後加 t 尾音).....

大宅

畀面勳章

我家姐同佢2歲細女玩puzzle~ 我家姐特登放錯一塊睇下個女會唔會發覺~
佢個女一見到就話:唔係咁呀~傻豬豬~ (<-"傻豬豬"呢句都唔係邊度學番o黎)
由原產地直接進口~純天然~無添加~日日新鮮製造~
BB的最佳食糧......母乳~

伯爵府

幾日前一家三口落街買乳酪食,咁我拎左兩隻羹畢,諗住唔駛要咁多啦,點知有小朋友開口話:"我都係人黎架麻,點解唔拎隻羹比我姐!!!!"阿姐,我都知你係人,仲要係好寸咀,巴巴閉閉招招積積果隻添!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(唔記得講,阿囡3歲8個月左右啦!!!^^)

男爵府

育兒性格勳章 DHA勳章

我仔2歲一早起床, 唔係同我講早晨. 
佢望住我叫我” 令女”
只是好普通, 但我己好開心

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

話說我仔(k1)好鐘意唱歌, 佢o係學校學到的歌(不論中英普通話)都會唱比我聽, 因為佢只跟老師唱, 好多歌詞都發音唔正確, 好多時我都唔知佢緊唱咩.

有一輪佢成日唱"da li all dor bike", 我估應該係首英文歌, 但完全唔知佢唱咩, 好喇, 上學期期尾學校做評估(考試), 我睇住考試範圍同佢溫習, 指住首我未聽過的英文歌叫佢唱, 佢就係咁唱"da li all dor bike", 我再睇真d, 原來首歌叫"Jelly on a plate".

你地就咁睇可能唔好笑, 但當時的情況, 我係有種好似係解開好大的疑團的感覺.
,

複式洋房

表哥問自己個媽咪: 媽咪呀, 你大過舅父幾多年呀?
姑媽答: 5年囉, 做咩呀?
咁你幾多歲呀?
我個仔(6歲) 即刻好似知道左個大秘密咁: 30歲囉!
我即刻使眼式, 叫姑媽唔好答
我仔: 拿, 我daddy25歲 (當然呢個係我地呃佢架啦, 因為我話自己得19歲), 你媽咪即是25+5=30歲囉!
表哥: 媽咪, 係未真架?
姑媽: 我唔知你舅父幾多歲喎!
我仔: 都話30歲, 一定係, 仲好似好知道咁

侯爵府

回覆 Chole 的帖子

亞仔6歲。

同佢温常識 - 家居安全,要討論各種家居物品要擺喺邊,e.g., 較剪、刀、火柴。問佢藥應該擺喺邊,佢話首飾箱 (食XXX冬蟲草,藥箱都變成首飾箱 la!)

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

呢個係發生喺個仔兩歲幾嘅時候:
佢個次病我帶佢去睇醫生,
回程時間巴士好逼冇位坐,
我叫佢抓住我條褲,我就單手扶住佢,
因為佢婑,睇嘢視野唔同,
隔離企咗個後生女仔,著住條超短褲。

仔仔:mommy,佢冇褲著呀。
我:有,佢有褲著,係短褲。
仔仔:底褲?

因為個女仔條褲真係好短,所以囝囝以為係底褲。
好彩個女仔唔識聽中文,囝囝又唔係講英文,
不過有D乘客識聽中文喺度偷笑。

朗朗咪咪  攪笑!好彩人地唔識聽.  發表於 11-4-14 12:39
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

前排電視成日播個安全套廣告....
有一日同呀女去惠康,,排隊比錢之際..
呀女話"媽咪:我想買呢隻呀...吹波波..踏唔爛架"
我即時"o哂嘴"

sowu1  咁得人驚  發表於 11-4-14 16:18

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

早排執屋,所以張結婚相擺咗出嚟,
對仔女見到坐喺前面睇住。

女:媽咪,你好靚呀。
我:係咩?
仔:係呀,媽咪好靚呀。
女:靚到暈呀。

一句都冇提爸爸,呢兩隻嘢把咀氹C人。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

Jo Jo 攪破壞ing

我 : 家姐, 你可唔可以乖d呀?

Jo Jo : 下, 我唔識乖 ga wor!

我..............

隋心而行

男爵府

尋晚, 食飯ing,

JoJo靜雞雞走過嚟我身邊, 同我講,

JoJo: (神情凝重地) 媽咪, 我有d嘢想同你講呀!!

我已為佢有d咩心事想同我講, 我即刻飯都唔敢食!

我: (認真地) 好吖, 你慢慢講比我知!

.

.

.

JoJo: 你..可唔可以..話比爸爸知..我食晒碗飯呀!

我: (呆咗半秒) 好好好, 冇問題!

Remarks : JoJo平時食剩半碗飯!
隋心而行

男爵府

食飯中....

Jo Jo : 媽咪我想飲湯!

我 : 咁你要講咩先! (我成日提示佢要有禮貌!)

Jo Jo : 靚女, 唔該!

我 : (正想話佢之際)

Jo Jo : 唔通你係靚仔咩! 傻豬!

我 : (Oooooooo 咀!)

隋心而行

大宅

搭飛機去日本,機上有5-6家人應該係跟團。當飛機準備起飛時,呢幾家人眾
大人細路都好興奮,大大聲話:起飛啦!

忽然,有把細路聲,好天真的語氣問: 媽咪,我地係唔係全機人一齊上緊天堂呀?

頓時,全機人靜左幾秒

milktealai  比佢嚇死人^^  發表於 11-4-14 23:20
sasa@uk  呢個真係唔知好笑定好驚 :D  發表於 11-4-14 17:15

首頁
45678...9

尾頁

跳至