嬰兒醫護

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

可否提供九龍城吳醫帥詳細資料地址給我呀?
[email protected]

男爵府

我囡囡而家已停藥一個星期了~暫時都冇見到佢有返發現象,都仲係keep住白白滑滑,只是左小腿後面幾粒酒米焦未甩...希望keep going係咁...

男爵府

我個囝食左 18 日藥. 今日食最後一劑. 但呢幾日盡管食住藥 . 都照出番少少濕疹 . 其實我又再質疑我個囝係唔係濕疹. 因為睇左幾個中醫 , 有 d 話佢係濕疹 , 有 d 話佢唔係.

呢度見到幾位媽媽的小朋友 , 睇吳醫師食 1-3 星期藥都好番哂. 但我個囝就點都搞唔掂 d 手尾 , 我開始懷疑佢係咪唔係濕疹 , 而係其他毛病 ? 我之前帶佢去睇另類治療 , check 到佢對好多野都敏感. 我諗我都係要轉睇其他方法了 .....

唔想長期食藥 , 始終唔知 d 藥有咩成份. 我向一位廿幾年濕疹的朋友介紹吳醫師 , 講佢點醫我個囝 , 佢話都問過幾個朋友 , 佢話如果 d 藥咁快見效 , 又唔俾藥方 , 估計係溝左西藥. 可能有類固醇.

其實唔知係我敏感定乜 , 近排同 BB 沖涼 , 發覺佢額頭同背部多左好多毛. 背部我唔肯定 , 但額頭嘛 , 成日見住佢塊面 , 記得佢細個時 , 額頭冇咁多毛架喎 .....所以我都驚驚地 .....d 人話食左類固醇 , 個身會生毛架嘛 .....大家有冇咁情況 ??

男爵府

回覆 小Sin子 的帖子

我又冇發現啊妹出毛毛喎.....佢只是食同用咗5日藥,我我都有擔心d藥唔知咩成份,但都係諗之前西醫+中醫都已用過食過好多....唔爭在食埋今次.....小sin子有冇去睇吓皮膚專科,睇吓啊b嗰d係咪濕疹???

大宅

請問可以pm我醫師的資料嗎? Great thanks!!

大宅

wyeth冷知識勳章 陪月勳章 畀面勳章

請PM我九龍城吳醫帥的資料, 謝謝!

洋房

回覆:brbaby2007 的帖子

你好,我個仔就快3歲啦,從一出世到現在足足三年,都受到濕疹困擾,睇冼醫師三個月,本來好得七七八八,但一減藥,又嚴重返!!有時見到他勾到流血,都很無奈,唉!戒囗又戒了,奶粉又轉了羊奶,藥又吃了!都唔知仲要做什么,小朋友才不用受罪.請你send個吳醫師的資料俾我,我想帶他去試試![email protected]

洋房

回覆:brbaby2007 的帖子

你好,我個仔就快3歲啦,從一出世到現在足足三年,都受到濕疹困擾,睇冼醫師三個月,本來好得七七八八,但一減藥,又嚴重返!!有時見到他勾到流血,都很無奈,唉!戒囗又戒了,奶粉又轉了羊奶,藥又吃了!都唔知仲要做什么,小朋友才不用受罪.請你send個吳醫師的資料俾我,我想帶他去試試![email protected]

洋房

Please pm this Dr information to me , as my son also has eczema. Or you can send to my email: [email protected]

洋房

Please pm this Dr information to me , as my son also has eczema. Or you can send to my email: [email protected]

大宅

jackco-mami 發表於 11-6-8 00:19
我囡囡而家已停藥一個星期了~暫時都冇見到佢有返發現象,都仲係keep住白白滑滑,只是左小腿後面幾粒酒 ...
can you update 囡囡 status? Still 白白滑滑 after two weeks 停藥?

洋房

回覆 iamskii 的帖子

南瓜不合有濕疹的人吃的, 因為南瓜是中國人所謂的"濕"

洋房

回覆 brbaby2007 的帖子

請PM吳醫師的地址及電話給我, THANKS!

男爵府

回覆 vicky_2010/1/27 的帖子

報告一下啊妹嘅情況,而家停藥剛好有2個星期,啊妹整體都仲keep住白白滑滑,除咗腳背&手背有輕微兩達少少紅粒粒覆發嘅徵象,其他部位都好滑冇覆發,我都已經好滿意....起碼唔會好似之前咁全身都係,不停咁抓到流血現在我有時都會用鹽+醋同啊妹浸浴,可以殺吓菌.....醫師開嘅藥膏同藥水我仲有剩....若果唔係發得好勁我都盡量唔搽....暫時都好ok~可看看我blog d相呀~

WingWing0607  It is a good new for yr baby=>整體都白白滑滑....^u^  發表於 11-6-23 14:43

禁止訪問

大宅

jackco-mami 發表於 11-6-15 17:46
回覆 vicky_2010/1/27 的帖子

報告一下啊妹嘅情況,而家停藥剛好有2個星期,啊妹整體都仲keep住白白滑滑,除 ...
唔該晒你update,希望多d濕疹媽媽update 情況.

如果醫得好我想帶我囡囡返香港醫,我住外國,西醫對濕疹冇扮法@_@

男爵府

回覆 jackco-mami 的帖子

jackco-mami ,

我唔諗住再求助西醫啦 . 就算係專科 , 都係玩類固醇同抗敏藥啫 . 對 BB 體質傷害好大.

其實睇完吳醫師 , 囝囝真係好番好多. 宜家只係淨番手腳有 d 位置會鞋同出粒粒 . 好似酒米咁. 我諗係囝囝本身排毒同免疫力真係較差. 所以食藥清哂濕毒. 之後仍然會慢慢累積番少少毒素由皮膚發出黎 .

前幾日去睇生物共振 , 驗到對食物敏感方面好輕微 ( 同我做驗血測試結果大致差唔多 ) , 反而佢話我個囝 , 肺 , 肝 , 小腸 , 脾同胰都麻麻 . 所以影響佢吸收 ( 佢好瘦好輕 ) , 同埋排毒 ( 佢便便麻麻 , 面色又較黃 ) . 下星期會開始做 treatment , 完成左再同大家分享下情況吧.

jackco-mami  嗯嗯~希望你仔仔快d再有好轉^^  發表於 11-6-19 22:28

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

Pls pm me the info for dr. Ng, thanks.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小SIN子: 如果中藥有類固醇, 咁好似係犯法架喎......
你會唔會打去衛生署叫佢搵人去呢個E師度CHECK呀?

SO FAR 我女停藥已經個半月, 係有時會痕 同埋皮膚有點會乾O的....

其他時間都保持得幾好.... 希望KEEP住落去啦;

複式洋房

多謝 brbaby2007 & mackco-mami 的 pm, 我在 6/16 開始睇吳醫師, 已經食了四天藥, 明天會再去覆診, 會上嚟 update 吓情況.

首頁
45678...9

尾頁

跳至