跳至

首頁
45678...19

尾頁

大宅

回覆 sherryyeung 的帖子

教統局係到,都唔到我地話事..

公爵府

咩咩聲(仔仔) 發表於 11-5-31 01:06
HI.
請問鐘聲學校好嗎?
有無人已觀校,口啤好嗎?

我識樓上呀太的大女兒讀此間, 她話好多功課, 不過她女兒好獨立, 自理能力又好, 所以ok, 我估我女兒就唔可以了

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

cathy_1118 發表於 11-6-9 09:53
73區好處係無村校!我唸74區唔夠位,派d去73區,73區既人唔會派去74區既!
其實咁搞法,大抽獎填表咪好麻煩 ...
唔會 , 填表時 , 教統局會比個 list (你自己果區)你選.
好似今年咁, 74區的小朋友就可選埋校友會,梁省德(係份 list 到)
出年就唔知點啦 !周圍起左咁多新樓 , 分分鐘比埋 72 區我地選.

伯爵府

y_y 發表於 11-6-9 10:00
唔好意思, 又入黎搭下嗲, 你地點知邊區邊間學校爭得勁? 爆晒額? 在那看到? ...

參觀小學,應屆升小一的朋友講囉.

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:三個白白豬 的帖子

e......原來今年梁省德同校友會撥埋74呀?
我唸今年同下年唔會好大出入啩!

大宅

梁省德應該係我頭3志願之內. 老公觀左校,佢覺不錯,又近屋企.

男爵府

咁73區有無校友會份?

701003  有!!!  發表於 11-6-18 10:22

別墅

my son is also the first child very headache to choose primary school ah.

男爵府

我睇過本上年度既"小一概覽", 見到有D班級同上一級宊然相差左一班,知唔知點解呀?(e.g.同屆小四有五班, 小五就有四班)

701003  上一年收唔足生都有可能....  發表於 11-6-18 11:46
701003  有d學校,小一至小四係小班教學,小5小6變回大班!  發表於 11-6-18 10:25

男爵府

想問下如果第二個小朋友想揀既學校唔同第一個, 咁第二個小朋友有多少分呢?

701003  無分~~~全靠大抽獎好運!自行派位,熱門小學無你份,做乜唔跟兄姐?  發表於 11-6-18 14:16

洋房

回覆:Jezy 的帖子

勸妳唔好咁造,因為咁係最低分10分,人地首名子女15分都極少會在首輪入到小學。妳咁報法明明首輪阿哥個間必收嘅唔報,報第二間等同放棄咗要次輪大抽獎。妳睇今年派唔到去考後補幾慘!我朋友個女就係面完後講見咗四,五間全部都百幾人爭七,八個位。妳自己要認真考慮呢個問題!

三個白白豬  點解 = 同放棄次輪大抽獎呀 ?大抽獎唔係人人平等,只係計區黎派,唔計分麻 ?  發表於 11-6-20 10:35

男爵府

唔係呀各位, 我只係問下個遊戲點計分咋!多謝各位提點我先.

當然我唔想咁做, 依個假設性既問題只係有可能會3年後發生. 我有既煩惱係, 想幫個大仔報直資(06年), 但係如果個大仔真係入到既話, 萬一個細女(08年)入唔到同一間直資, 佢咪比首名子女既仲少分law! 咁咪硬食2果個最低分10分? (08年我知道比06年既出生率重要高, 06年都好高lu!)

所以基於依個其中一個顧慮, 想個仔報番津校既意願重左.

洋房

回覆:Jezy 的帖子

直資學校嘅話,元朗得宏信,天水圍係李宗德。講真兩間都唔爆額,你考慮過俾個仔讀就預咗使一大筆學費作長期戰,如真係有資金俾埋細妹讀。作為呢啲直資學校大部份會開綠燈俾埋個細妹讀。因為大哥讀咗幾年都無大件事發生的話,學校對父母同家庭背景已經有一定認知,情況好似見工請人咁。請自己伙記細佬妹,好過冒險請新人。除非呢個人好乞人憎,呢D推理係我同個朋友老婆中得知,信不信尤妳。個人認為報直資最大考慮係錢囉,重要兩個小朋友添!我就無本事供佢讀啦!(

男爵府

我都聽聞有人不入架(直資), 加上小朋友唔係讀國際幼稚園, 心知就好微la. 資金就唔好講law, 邊個想咁貴la? 就算第一個入到, 雖然有可能有開綠燈既情況, 但係都要預左第二個唔收既情況,到時咪2頭唔到岸, 抽獎又最少分果批, 到時出生率仲高企,都唔知會派到咩津校tim.

ps, 無乜人提及圓玄, 聽講佢比李小d野仲深, 應該受某d家長歡迎, 但好似無乜人提及回應依間咁.

伯爵府

今時今日的直資講有錢就有得讀.
因聽好多朋友都入唔到.(大把大陸人有錢入讀啦 , 小時講英藝,大時就李宗德)
圓玄.....jezy , 你好夠膽喎 , 夠膽誇區到屯門去考
不過 , 有心考直資的話 , 比我都會漁翁散網咁去報.
抽獎果邊 , 我諗你打去教統局到問下好.
因以我所知 , 抽獎係唔計分的.

男爵府

其實初時想小朋友既語言能夠多方面發展, 先揀直資. 但係現在真要考慮好多野, 同初時想的可能有少許出入.

我諗直資係無分區域, 我知有好多住元朗身邊既家長甚至連九龍區, 香港區都試, 但我就未必會試得太遠了(基於小朋友同自己既理由), 我都報左圓玄既簡介會, 可以知多D聽下先, 睇下佢所學校同教學模式都好ah! 我都無諗過自己個小朋友一定會考到果幾間直資, 不過俾多過機會佢interview既經驗同見下大場面, 我諗都值得一試既!

大抽獎就順其自然啦! 依家只要自己盡左力搜隻下d資料先就算la! 反正間間幼稚園都係平等機會既!

三個白白豬  我的思意話,圓玄係屯門己經好搶手,你過去爭,相對性多左競爭對手.  發表於 11-6-21 21:20

男爵府

白白豬, 我知道圓玄係响屯門區好搶手, 我都係果句隨緣la! 我都唔係睇果d競爭對手多與少, 亦無諗住爭到, 只係當買個經驗吧! 但一切都係聽左佢個簡介會先算啦!

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

圓玄我謮過p1-p3
不是每段愛情都會有美好的結果;
但一段關係如果缺少了愛與包容;
就注定會失敗。

「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇?」納蘭性德《木蘭花令 · 擬古決絕詞》

男爵府

聽講圓玄近年轉左保良局機構管理及唔駛讀宗教.

子爵府

我細仔係今年小一派位, 之前我都有好似前面位媽咪咁諗,
有d想細仔讀第二間小學, 因為覺得細仔可以讀d谷d既學校,
但後來經過左一輪去參觀學校呀, 去d小學參加佢地既課程or講座之後,
我反而取消左之前既念頭, 因為我睇到一d學校係好新好大好靚,
但諗深一層, 究竟我叫個仔去讀佢間學校既校舍?
定係應該重視間學校既教學理念呢? 同埋校長老師既質素呢?
我都有去問下d家教會既朋友, 大家都有俾d意見我參考下,
之後, 我決定俾我細仔跟返哥哥讀同一間學校,
因為我睇完咁多間小學之後,
覺得佢依家呢間學校既教學理念真係好好,
校長老師都係超有愛心~
同埋最重要係小朋友讀得好開心,
講真要讀6年喎, 唔係6個月喎,
我寧願佢日日開開心心咁去學習,
都唔想佢去到果d催谷既學校度, 每日著住套靚靚校服返靚學校,
但係就俾人當隱形咁, 唔通隱到升中咩~
我聽到好多家長既意見, 有好多出名既小學,
當然係好重視果d成績好, 又有獎攞既同學啦,
但成績唔好, 但術科掂既都ok ,
又或者佢地有d咩野課外活動係特別標青既,
學校都會睇佢地多d, 如果係3無人仕,
就各下自理啦, 當你隱形~
雖然出名既小學, 係派到brand 1中學既位比率係大D,
但我覺得開心學習更重要~
以上只純粹屬個人經驗&意見, 想同大家分享下~

sherryyeung  請昭係邊間呀?  發表於 11-6-23 15:27

首頁
45678...19

尾頁

跳至