懷孕前後

跳至

首頁
45678...22

尾頁

子爵府

penguinding 發表於 12-3-1 16:49
真係好唔同呀~ 我地如果唔係一日篤晒三餐就唔計o個一日, 如果只係篤左早午餐, 晚餐冇篤, 就要另外搵一日篤 ...

醫院真係東一套、西一套!我囡囡就出左世啦,大家都要努力 =) 希望糖尿唔好跟住我地就得啦!

男爵府

carolpuiyee 發表於 12-3-1 16:50
醫院真係東一套、西一套!我囡囡就出左世啦,大家都要努力 =) 希望糖尿唔好跟住我地就得啦!
...

恭喜晒~~你女女幾時出世架? ^^ 抽左6星期後o個次血未? 我都就開始放產假喇~~~

carolpuiyee  囡囡一月尾出世呀!仲有兩星期就返去飲葡萄糖水,都驚驚地 =.=  發表於 12-3-1 17:38

大宅

畀面勳章

我今朝去醫院照超聲波,因之前係私家做結構照到胎盤偏低,照咗胎盤就升番喇不過醫生話阿囝肚圍大咗,要我飲糖水呀仲要超快期,5號已經要驗喇,我呢幾日做d咩可以有幫助呀?成35W先黎搞d咁嘅嘢...唉

carolpuiyee  我見過有媽咪 38 週都比醫生捉左去飲糖水 =.=  發表於 12-3-1 17:38
時間真係過得好快,轉眼27W...要好好享受同阿囝兩位一體嘅日子~~

男爵府

carolpuiyee 囡囡一月尾出世呀!仲有兩星期就返去飲葡萄糖水,都驚驚地 =.=

原來O個次抽血都要飲架? 我其實去私家飲之前自己O係屋企飲過一次, 結果差唔多

男爵府

ruby1386 發表於 12-3-1 17:27
我今朝去醫院照超聲波,因之前係私家做結構照到胎盤偏低,照咗胎盤就升番喇不過醫生話阿囝肚圍大咗, ...

35W咪好囉, 真係中左食餐都唔駛食好耐~ 我上次見倒一個36W

ruby1386  哈哈~我都係咁同自己講,當安慰下自己囉  發表於 12-3-1 17:55

大宅

陪月勳章

我上次驗8.0踩界,見左營養師跟餐食10日,雨月抽驗都全部合格,今日去威院覆診,營養師話我無重過仲輕左,又要食番多啲嘢,搵嚟攪

大宅

畀面勳章

其實醫生都係度bb肚圍去計算,咁有無機會係遺傳架因為我同c6都唔細粒,c6出世成9磅幾架~最奇怪係我一直有睇C+,由20W開始阿囝肚圍都係大1W至2W,但係C+又無話有咩問題喎,不過就有講係中大碼B囉
時間真係過得好快,轉眼27W...要好好享受同阿囝兩位一體嘅日子~~

男爵府

alpo1122 發表於 12-3-1 18:04
我上次驗8.0踩界,見左營養師跟餐食10日,雨月抽驗都全部合格,今日去威院覆診,營養師話我無重過仲輕左, ...

我有時返廣華覆診都輕左, 醫生又冇講咩

複式洋房

引用:要日日驗呀~~?我19週驗到有妊娠糖尿…驗到

原帖由 AlohaOe 於 12-02-06 發表
要日日驗呀~~?我19週驗到有妊娠糖尿…驗到10.5…每星期篤兩日手指…每日篤6至7次…我試過好肚餓有餐食多咗 ...
我嗰時又係超肚餓,同埋我發現白米好易超標,食糙米或紅米好好多

大宅

畀面勳章

笑爆咀呀~我食左第2次全日餐~前幾日睇report~醫生話keep 得好好~
叫我繼續食營養師suggest 既1800卡餐~我笑笑口話『好呀』
(其實心諗~我都冇跟過~)

大宅

陪月勳章

回覆 penguinding 的帖子

今次係第一次覆診, 之後又無同我約期啦! 叫我自己跟下就得啦! 上次就講到咁恐怖, 而家又唔理啦! (雖然都知跟下係好, 不過政府成日話無資源, 一見你無野就唔跟), 唉!

男爵府

alpo1122 發表於 12-3-2 10:51

今次係第一次覆診, 之後又無同我約期啦! 叫我自己跟下就得啦! 上次就講到咁恐怖, ...

我都係覆左一次診就唔駛返去~都好呀~ 其實跟餐跟得ok, 篤手指又ok, 都唔需要再返去啦~ 你依家幾多w?

大宅

畀面勳章

真架!我都努力緊

大宅

畀面勳章

回覆 carolpuiyee 的帖子

yes!我都係咁計

大宅

畀面勳章

真係每間醫院做法同記法都有分別!
最緊要我地跟足佢地做法,我諗BB都唔會有咩大問題既~
BB健康出世我地幾辛苦忍口都值得既
時間都過得好快!忍忍下又過左一個月喇~大家努力啦

大宅

我都CHECK到有妊娠糖尿, 上星期見完營養師, 佢比我個餐單餐餐都食唔飽, 一偷食多一兩塊梳打餅或麵包, 又超標!
之前口痕就成日飲奶, 但營養師話奶都要介, 唔可以當水飲!

大宅

agneslyc 發表於 12-3-2 08:58
我嗰時又係超肚餓,同埋我發現白米好易超標,食糙米或紅米好好多
我24週CHECK 到有妊娠糖尿...今日啱啱開始第一日篤手指, 頭兩餐無食飯, 度數好靚好正常...但到夜晚嗰餐一食咗飯就高喇, 2個鐘後篤係7.2 呀...係咪到時比醫生見到唔會格就要入院架?mouth:

大宅

畀面勳章

回覆 cookie. 的帖子

係呀~我都有聽姑娘話飲奶都要飲低糖低脂奶(保利/十字)都係對我地好D既奶奶!
但唔係可以當水飲每日一至兩杯就夠喇~不要飲太多奶,水就要飲多D淡茶都可以
我地呢妊娠糖尿媽咪就千其唔好飲媽媽奶粉糖份好高好重!!切記!!
我地個個媽媽都係想比多D鈣BB皮膚白D其實唔只係飲奶可以做到!
食飯食唔飽食多D菜食飽去魚都得魚有鈣同蛋白質食多D菜仲可以加快降低血糖
唔駛驚架試下啦~呢度我同好多媽咪陪你架!!一齊加油啦!!

大宅

畀面勳章

回覆 babybabyEE 的帖子

放心7.2唔算太過份踩左小小界姐~咁你要食多d菜喇!

大宅

茱迪B媽媽 發表於 12-3-2 22:45
回覆 babybabyEE 的帖子

放心7.2唔算太過份踩左小小界姐~咁你要食多d菜喇! ...
可能頭先食完飯半個鐘忍唔住口食咗半個橙呀下次忍到篤完手指先食

首頁
45678...22

尾頁

跳至