婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:我開始頂唔順.....我諗唔開~~

支持樓主,希望樓主抖好個身體生個健康B~
And 同意相見好同住難,所以個時我嫁已經講定一定唔一齊住,樓上樓下都唔得,咁想使你都冇咁易!姑仔呢d 又唔返工又唔家務,樓主都唔好咁嬲啦,佢咁廢遲早俾佢未來夫家收佢,都係報應返你99身上,俾人話佢個女咁垃圾都夠膽死嫁人啫

侯爵府

I think you should tell your husband that you're tired to do all the housework since you are 9 months pregnant. Then your husband should told his family member to share the job. e.g. you shouldn't mop the floor. It is too heavy for you la.

Take care.
:-D :-D :-D :-D

大宅

仲要拖地?大肚應該享有女王既生活架喎!你對佢地太好喇

應該懶啲,唔駛做咁足

侯爵府

99自己個女佢覚得係寶, 人地個女泥都不如... 你放心啦! 到佢個女嫁左佢個女都賤過泥! 你做阿嫂的睇開d . 開開心心迎接bb 啦

子爵府

冇辦法, 大部份既99係唔會當個新抱係自己個女咁睇 真係當外人架,
我99係我嫁入去之前已經同我老公講, 叫咩都好, 唔好叫佢做阿媽,
我同我老公講, 我媽只得1個, 你想我叫你做阿媽我都唔會, 我只會叫99.
而且老公放假, 佢1定會問我地係唔係屋企, 佢要煲湯比個仔飲.
講真, 個仔返夜, 日日下午果餐都同你地1齊食, 留返1日半日比我同老公都好呀, 佢地1知道我要同老公出街, 就ee哦哦, 又話出街要用錢.
好, 我地留返係自己房, 又話我地唔理佢, 真係比佢吹漲.
所以你都唔好諗咁多, 開開心心做mama~~~

大宅

搬啦!

複式洋房

真係要認真諗諗,點忍得來過世呀?!或者同明愛,家計會果 d 分享下,去下 d 工作坊,同多 d 人傾下,會有幫助吧。其實好多人都有類似,不過程度不同的問題。

大宅

畀面勳章

做人新抱難,我都是同99姑9住。我姑9都是從來唔做家務。真是沒見過咁自私嘎女人

大宅

畀面勳章

都是自己撿錯,同老公屋企人一起住。

別墅

你快些係生前為自己增取多些福利!因為生完之後男家一定當你係棄婦!因為大家只會注意個BB, 而唔會有實際的幫忙。

複式洋房

cookiekwong 發表於 12-2-20 13:53
只係想呻下....
我同老公同62 99姑仔一齊住~始懷胎後我己經冇做o野,我自己娘家又唔係香港..所以只得這個家! ...

为佐BB要坚强D啊,如果可以就搬出去住啊,我觉得我同你好相似,我而家为佐我对仔女我要坚强D。

男爵府

情況同你一樣!但我個係叔仔!差唔多四十歲人!除左返工,屋企咩都唔呢!正一妲妃!

大宅

未生已經咁對你,生完未仲大鑊!同你老公傾下!你成日唔開心好易有產前抑鬱!

伯爵府

Tell your husband that you do not want to do the housework anymore and if you keep on do so, you are going to explode emotionally.
And ask if he can move out with you, or at least you only do the part for your husband and you, e.g. do laundry only for yourselves, and take time to rest~ Take a nap every afternoon~
You are a wife, not a maid. Make youself comfortable, this will be best for your baby and you~

首頁

尾頁

跳至