烹飪搵食

跳至

首頁
45678...15

尾頁

伯爵府

回覆:borischiu 的帖子

你有無現成包湯丸的麻蓉餡?可一試!你個飽幾多度火焗幾耐?

豆沙餡係先浸紅豆,我通常早一晚浸定,再在獲用水煮淋!之後我拎個有好多窿的篩將殼同豆沙分開,豆沙會漏返落獲,個殼不要,之後等半小時,豆沙沉曬底,將面的水輕輕用湯殼"筆"走,"筆"唔晒由佢,之後開火煮。落片糖或冰糖去煲,煲下煲下之水份會愈來愈少,(開始較細火)見只餘水小量水份時請落油,炒到收晒水為止!(小心會穠)

煮豆沙是好辛苦的,但係自己可以落自己想要的甜度、油又可以落自己想落的油,辛苦也是值得的!

以上方法是我奶奶沿用的方法,坊間有不用方法,大家可選擇岩自己用的!

伯爵府

回覆:ERICBB 的帖子

你唔好嚇我,我呢d quali 係自學的。

Mangosteen  勁!   發表於 12-4-19 11:07

伯爵府

引用:回覆 花花b 的帖子 流心有丁好容易, 只要

原帖由 安安 於 12-03-15 發表
回覆 花花b 的帖子

流心有丁好容易, 只要你識整 MANGO PUDDING, 中間個流心只係將芒果汁+糖, 用攪拌機打左 ...
正!!!!等等試下^^thx

大宅

我只有芝麻粉, 沒有麻蓉餡, 請問在那裡買到麻蓉餡, 謝謝!

伯爵府

回覆:borischiu 的帖子

你試下超巿、街巿賣豆沙,湯丸呢D店望下。黑色的用膠盒入住的。

珍珠宮

安安 發表於 12-3-13 14:36

請問你用乜野牌子既焗爐呢?

珍珠宮

安安 發表於 12-3-13 14:44
好喜歡排包
可唔可以教下我掂樣摺D排包呀?

大宅

畀面勳章

回覆:整包又整糕

嘩!你好叻吖,我上得黎多都好想學你地咁整包吖,但係我未整過所以睇黎睇去都不知從何入手,其實咩係湯種,液種同中種吖,我得焗爐係咪一樣咩包都整得架?請高手賜教

伯爵府

回覆 ^O^ 的帖子

我用的是PANAXXXXX 的微波焗爐。

伯爵府

kinsleyho 發表於 12-3-15 16:28
嘩!你好叻吖,我上得黎多都好想學你地咁整包吖,但係我未整過所以睇黎睇去都不知從何入手,其實咩係湯種, ...

其實任何方法 (湯種, 老麵, 液種, 中種) 都係想個飽軟D, 想擺耐D, 但我個人認為自己整既飽應該會好快食晒, 同埋唔會整太多。 大家都好客, 整到覺得好味既都會請親友食晒...... (哈哈)

如果你未試過就不如從直接發酵開始, 即係將所有材料直接去搓成一個粉團。

我常用湯種, 我係慣用 (50g 高粉, 125g 牛奶 + 125g 水, 攪勻煮滾熄火攤凍。

每次整包都會加d湯種落去, 麥包又會變得不太硬。

整包無一定的方法, 變來變去先好玩。

如果你想整不如試下整豬仔包先丫。

芝麻比較燥, 可落可不落。

伯爵府

^O^ 發表於 12-3-15 16:10
可唔可以教下我掂樣摺D排包呀?

由於講比較難, 我明天整時影低d相擺上黎丫...

男爵府

回覆:整包又整糕

大宅

畀面勳章

咁係咪唔一定要落種架, 但係咪酵母就一定要落呀, 咁如果係, 咁酵無又有無分唔同種類架, 唔好意思咁又多野問mouth:

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章

.
HIMMAMA3  男爵府

大宅

引用:Mango+cheese+cake+ +

原帖由 安安 於 12-03-13 發表
Mango cheese cake
recipe pls

大宅

引用:芒果流心布丁+ +

原帖由 安安 於 12-03-13 發表
芒果流心布丁
:
recipe pls

珍珠宮

安安 發表於 12-3-15 19:03
由於講比較難, 我明天整時影低d相擺上黎丫...
Oh, thank you very very much!

珍珠宮

安安 發表於 12-3-15 18:58
其實任何方法 (湯種, 老麵, 液種, 中種) 都係想個飽軟D, 想擺耐D, 但我個人認為自己整既飽應該會好快食晒 ...
我試過用湯種,亦聽過中種(但未試過),但未聽過老麵同液種,係乜黎架?

伯爵府

yantabo 發表於 12-3-16 00:41
recipe pls

材料: --

消化餅底:

消化餅 5-6 塊, 視乎你想用什麼模, 想個餅底厚d咪整多 (唔一定用圓型模, 屋企有咩用咩)

牛油溶液 (先用熱水座溶) 30g

芝士餡料:

忌廉芝士 250g (1 舊) 攤至室溫

糖 60g

whipping cream 220g

魚膠粉 2 茶匙

水 20g

芒果蓉 (用攪拌機打) 1 個 (隨意又得)

topping:

芒果粒 (隨意)

做法:

(1) 將消化餅壓碎,加入牛油溶液拌勻, 壓實於蛋糕模內雪凍備用。

(2) 淡忌廉打至硬身 (放入雪櫃)

(3)
忌廉芝士加糖打滑至糖溶解,加入芒果蓉拌勻。

(4) 芝士餡內再加入已打起的淡忌廉攪勻,加入魚膠粉水(魚膠粉用冷水開,坐熱水溶解)

(5) 倒入模內雪至硬身

(6) 雪硬身後加入芒果醬在蛋糕面頭便可以。

安記備忘:-

1) 口感似食緊年幼時的芒果雪糕, 因為有 whipping cream

2) 呢個餅不會太硬, 會有d軟軟地既感覺, 好creamy 既。

3) 唔好食咁多, 芒果濕熱 (哈哈)

伯爵府

kinsleyho 發表於 12-3-15 23:40
咁係咪唔一定要落種架, 但係咪酵母就一定要落呀, 咁如果係, 咁酵無又有無分唔同種類架, 唔好意思咁又多野問 ...

唔一定啦, 直接發酵都可以架。 酵母是一定要落的, 否則不能發酵呀! 酵母有分既, 但通常可以用 超市有賣既yeast powder (依士粉), 我通常買一大飽, 在放在雪櫃內。

首頁
45678...15

尾頁

跳至