時政擂台

跳至

首頁
45678...14

尾頁

禁止訪問

公爵府

其實宗教和共產主義本身是沒有問題,問題在於點樣去演繹、使用這些理念!

宗教教育和而家政府推出既國民教育最大既分別係,宗教科會教哂整本聖經,所以讀既人會睇到"殺人如麻"的耶和華,學習既人可以存在疑問再去尋根找過究竟。
但而家推出既國民教育既問題係只會講共產黨係好既,當佢地唔會話你知共產黨有過64等等"殺人如麻"的事件,作為小朋友,連有疑問或需要去尋過究竟這個想法都沒有,那便是"洗腦"!

"洗腦"是一個令你下意識地失去尋找真相的能力,所以要反對!

我見好多朋友話由細到大叫小朋友乖都"洗唔到佢個腦",所以唔覺得會有"洗腦"既問題,但事實係家長仍然在教育其他事上,另小朋友學習分析,佢地從其他事上學習到他們是可以選擇的,所以家長"洗腦"不成!相同地讀教會學校的人不會被"洗腦",都係因為在學習的過程中有教大家獨立分析和思考!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

禁止訪問

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我想生三個 發表於 12-7-31 11:16
佢有親手,也有不是親手啦...吩咐甘lor
明白明白

水晶宮

我想生三個 發表於 12-7-31 11:11
兩睇啦,因爲個世界係上帝造出來,有Bugs佢都有責任wor.無可能話自己創造得好美好,係人搞破壞,因爲,人都係佢 ...

因為你用自己的方式去了解,心可以比不了解的人更鋼硬...這樣的人在教會中遇到太多...anyway,所以也沒什麼逼不逼迫或洗腦,世界仔D,有求與神便求,這個神不顯靈就走人好了,信奉的人自然是在這個宗教得了好處益處,那要看各人將自己生命中的益處定位在哪裏...
少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止訪問

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:我想生三個+發表於+12-7-31+11:23+我

原帖由 ghostbuster2000 於 12-07-31 發表
我相信你知道的肯定比我少,再加上你的理解力....
不過,這裡不是比誰了解宗教更多,我只是認為要專重宗教 ...
請你唔好避開洗腦呢個話題先。宗教既洗腦你覺得OK,咁⋯係唔係即係夠膽包埋文革既慘痛,甚至64,你就唔會反對國民教育? 定係你其實支持國民教育?

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Ivy07 發表於 12-7-31 11:25
其實洗腦真係唔使一個國民教育,一個有野心有能力的政治家,跟本無需搞國民教育,洗腦可以從多方入手,社會 ...
絕對同意

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

ghostbuster2000 發表於 12-7-31 11:37
我相信你知道的肯定比我少,再加上你的理解力....
不過,這裡不是比誰了解宗教更多,我只是認為要專重宗教,不應在此場合討論宗教,你可以不同意我的觀點,但我也有權反映我對你發文之觀點!

你係陳x君?? 你相信的就一定對???

tomatoMM  信者得救,傳道人典型  發表於 12-7-31 13:36
....

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

54heima 發表於 12-7-31 11:41
因為你用自己的方式去了解,心可以比不了解的人更鋼硬...這樣的人在教會中遇到太多...anyway,所以也沒什 ...

我諗起星爺套 <<鹿鼎記>>...
你會唔會點你老豆?
有冇數先?
有又點?
有就梗係老豆都點!
你若盛開, 蝴蝶便來!

禁止訪問

侯爵府

ghostbuster2000 發表於 12-7-31 11:32
那你就千萬不要安排子女入讀教會學校,你可以選擇的。
但若全港三年後全面推行國民教育,大部分家長幾乎是 ...

咁我又唔會wor, 我選學校唔會單憑佢個宗教背景, 會睇埋校風, 環境咁

我只係指出雖然我喺教會學校大, 但我父母唔係教徒, 以前香港社會亦幾多元化, 我除咗學校日洗夜洗以外, 我家庭, 傳媒睇報紙同其他科目如history都讀過十字軍東征呢啲基督教侵佔其他國家, 中世紀時教會腐敗呢啲史實, 加埋我自己睇其他書, 並冇受基督教感動而入教

我從來無意貶低基督教, 事實上香港大部份名校同我以前住嗰區啲band 1學校都係教會辦嘅, 我只係指出如果國民教育叫洗腦嘅, 咁教會喺學校洗腦嘅情況更嚴重得多

至於國民教育, 亦要睇個情況有幾強推先, 如果唔駛考試嘅, 兼且個教材改返係中肯啲嘅, 咁洗腦情況有幾嚴重先?

有時要客觀啲睇, 唔係共產黨就必反

redbi115    發表於 12-7-31 17:08
Sumyeema1    發表於 12-7-31 12:21

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我無睇頭幾個POST , 太長

但其他內容

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

我想生三個 發表於 12-7-31 09:15
近日討論得好Hit既議題係國民教育,點解有人對國民教育如此反感,我有一個睇法,就係,佢地完全唔認同共產黨既 ...
勁支持.....班友仔未經歷過。。。仲自以為好聰明。
邊度幸福就會去邊度生活;邊個令你幸福就會愛邊個架啦。如果d人真係咁愛黨,就唔會個個強國人都諗住移民;如果d人係自願愛黨,就唔駛洗腦。

又唔見人地美國人會諗住移民???事實勝於雄辯。

大宅

你可以用宗教比喻共產黨,沒問題;如伊xx教鼓吹血債血償,某些邪教鼓吹用性去贖罪或集體自殺,就算基督教的聖戰亦染滿鮮血!

不過錯的不是宗教本身的理論,錯的應該是執行者吧........所以現今大部份以聖經做藍本的信徒是天主教,宣揚聖母的偉大!

禁止訪問

禁止訪問

首頁
45678...14

尾頁

跳至