自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

珍珠宮

引用:信文件+ +

原帖由 loklok0104 於 12-08-02 發表
信文件
封信下面無人簽名? 真定假架? 似係騙案多D喎

如有懷疑,可以報警!

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:急問: 收到LV來信, 話我侵權, 要繳付$25,000

幾年前行北角城市花園,入面有間童裝舖又係因為一雙童裝鞋既設計而比Lv告,金額同樣係二萬五!

全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

樓主, 我好認真架, 單憑一封信, 冇証冇據, 似係捉小商戶心理多, 你唔係製造商, 又唔係大量批發, 就當佢係真, 佢憑咩自定一個"唔知存唔存在"嘅袋, 又"唔知係咪屬於貴店"嘅袋要你比25000?

佢又點PROVE你有INTENTION去侵權? 而且傳說中嘅袋, 又冇佢公司名, 又點知佢C忽鬼到話似就係? 我夠話劉華似我老豆啦, 我覺得之嘛!! 佢又冇雞NA隻字寫明"LB", 比條唔係100%一樣嘅花紋FAKE到, 問下律師, 話情緒受到好大影響, 可唔可以反告佢轉頭?!

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

咁都得.... 其實周街都有 抄名牌袋的袋出售 如 celine, hermes, chanel 仲多..... 咁係咪全部都唔得先??

侯爵府

引用:信文件+ +

信文件
佢係咪講緊d皮ge紋路呀...

loklok0104  YES  發表於 12-8-2 17:29

男爵府

我剛打去LV OFFICE, 真有此人, 咁即係真????????!!!!!!!!!

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:樓主,+我好認真架,+單憑一封信,+冇証冇據,+

原帖由 牛精仔 於 12-08-02 發表
樓主, 我好認真架, 單憑一封信, 冇証冇據, 似係捉小商戶心理多, 你唔係製造商, 又唔係大量批發, 就當佢係真 ...
出得信,LV一定係買左件貨,仲有埋單架,唔會得個講字

禁止訪問

男爵府

回覆:急問: 收到LV來信, 話我侵權, 要繳付$25,000

仲有

子爵府

http://ipsearch.ipd.gov.hk/tmlr/jsp/main.jsp你用個trademark no. 去個網SEARCH下~~~再放大個圖嚟睇,見到個MARK主要組成部份有LV兩個字,如果你個袋無LV字或者任何標記令人聯想到LV,根本單憑紋路好難講得上係似.......

以我所知BAKER係幫LV做IP嘢,但我唔知LV會唔會自己出信.........

另外,如果你今次簽字認咗自己做錯,下次再有同類事件,唔好彩要上COURT,人地可以攞你封信做EVIDENCE,證明你之前已經有INFRINGEMENT.........
獻醜不如藏拙

水晶宮

牛精仔 發表於 12-8-2 17:20
樓主, 我好認真架, 單憑一封信, 冇証冇據, 似係捉小商戶心理多, 你唔係製造商, 又唔係大量批發, 就當佢係真 ...

當然, 誰主張, 誰舉証.
但出律師信, 不是訴頌程序, 不須要在此層段提出証據, 現在好似玩 show hand 咁, 分明是出信大你, 但他們確實大得起有餘.

子爵府

我曾經試過做時裝店,給某名店影了相,又是告侵犯板權,都是收到律師信,我是親自上佢公司私低下講數,但都要賠幾千,因為都問個很多朋友,他們是有証據在手的,所有野都經律師樓出信的.如果你再搵律師幫你,恐怕重用得多錢.只有下次入貨要小心的.我相信所有名店都有一些職員四出商場看看有沒有人賣他們 logo貨.

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

up
知足常樂 自得其樂 苦中作樂

珍珠宮

畀面勳章

引用:仲有+ +

仲有
樓主 好唔好通知記者佬

見你一獲打你一獲

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章

咩款樣圖袋?? 睇下

侯爵府

咁我想問...下次入貨果時要帶個顯微鏡去check d袋ge紋路(我唔係針對某個post,我只係好奇地問)

大宅

畀面勳章 大廚勳章

律師

男爵府

回覆 lamyungyu 的帖子

我個心都好亂

總之我死都唔會比$25,000

象牙宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lamyungyu 發表於 12-8-2 17:43
樓主 好唔好通知記者佬
bk大把記者佬~~唔水通知都有

珍珠宮

畀面勳章

引用:回覆+lamyungyu+的帖子 我個心都好亂總之

回覆 lamyungyu 的帖子

我個心都好亂
還掂都係,打去生果佬度睇吓佢地報唔報出離。
等人知道大商家洽小商鋪

見你一獲打你一獲

首頁
45678...15

尾頁

跳至