自由講場

跳至

首頁
45678...18

尾頁

男爵府

Evilgrin 發表於 13-2-12 14:40
我會,因為當佢地親生仔女一樣。我6299,姑仔,姑媽,我妹妹都會派比我啲動物。往年我爸爸年三十晚一過12點 ...

為左寵物無利是收嬲阿媽? mouth:

男爵府

引用:Quote:原帖由+pinkstore+於+13-02-12+發表

原帖由 CARMEN_LKM 於 13-02-12 發表
我姐夫就係有缸魚呀!佢派比我貓我派比佢D魚!新年大家開心!

...
我養紅蟲,你養金魚互派都有賺:;pppp::;pppp::;pppp:

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:Evilgrin 的帖子

其實唔開心實有,但係我姑奶都會專重佢地唔鍾意囉!正如佢都冇再帶狗狗上99到!我唔係話你有錯,只不過唔好強迫媽媽做佢唔願意嘅嘢囉!或者下年你代狗狗買樣佢鍾意食嘅嘢送俾佢睇下會唔會好d!
唔鍾意寵物嘅人往往會唔鍾意養寵物嘅人,因為好多時養寵物嘅人往往對自己嘅寵物仲好過對人甚至自己嘅父母
正如我姑9,對隻狗好到不得了,但係返到99到咩都唔會幫手,咁你話99又點愛屋及烏呢,所以如果對媽咪好d ,我諗佢唔會使妒忌隻狗而咁唔like狗狗囉

男爵府

Y理當道理

禁止訪問

回覆:愛屋及烏,會派利是比寵物嗎?

大宅

引用:我屋企人同99都會封比我貓咪呀!我朋友D寵

原帖由 CARMEN_LKM 於 13-02-12 發表
我屋企人同99都會封比我貓咪呀!我朋友D寵物我都會比呀!新年大家開心呀!

...
Yes, I also!

侯爵府

我隻狗狗都會有利是逗,有d愛狗好熟朋友都會比埋我隻狗,唔理多少當然好開心,因為佢都當動物係我地一家人! 唔比既我又唔會唔開心,始終畜牲唔係咁多人接受為 "一家人" 我ok

洋房

no 啦

伯爵府

畀面勳章

好感慨~為左寵物而嬲阿媽~
生你養你教你愛你都好似比唔上一隻寵物!
為左寵物的意頭而嬲左阿媽~
你理寵物的心思多過你阿媽~
點解唔將你所謂據理力爭的心思放係媽媽身上~你識問人愛屋及烏!但你有愛到個屋嗎?
你媽唔比你爸派,有佢情緒在其中,但你有開解過嗎?
你話你爸要受你媽氣~你又知你爸點想~
你爸爸好專重你媽媽,但又好愛你,所以偷比~
我唔係為話你而話你~係有感而發~
我想講的是~派唔派係其次,但要多理你媽咪感受~
你寵物有你愛錫都好幸福~甘都好足夠了,因為你先係寵物的主人,寵物幸福的所在~
你做主人的有比利是,都低過收幾萬封啦~其他人再比,都係錦上添花~
唔好為尼件唔開心啦~
祝你蛇年快樂
你的寵物身體健康

男爵府

咁你D寵物識用利是錢嗎?最後未又係你自己袋返,恕我直言,真的很無聊

男爵府

我婆婆有派比我隻囡
其實派唔派比佢我都唔會介意,自己錫佢已經足夠

禁止訪問

侯爵府

hashtag影視迷勳章

DORDORLI 發表於 13-2-12 17:39
睇到樓主咁REMARKS D 重要野,我就真係覺得實在太多人吾用心理解含意就回覆(我個POST都係)

ANYWAY~我吾會 ...
我唯有唔答,明既人就明,唔明既要話我無聊或愛動物唔愛阿媽我都唔解釋了。係BK出post都預咗。我而家返睇之前錄影既funniest home video, 笑一餐先〜

禁止訪問

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

引用:+本帖最後由+Evilgrin+於+13-2-12+15:57+編

原帖由 Evilgrin 於 13-02-12 發表

我會,因為當佢地親生仔女一樣。我6299,姑仔,姑媽,我妹 ...
咁呢d係人地嘅自由,冇得迫!你係要用迫,只會攪到大家唔開心,咁又何必呢?

男爵府

我當自己隻狗狗係親生仔一樣, 我爸爸媽咪亦都當正佢係孫咁錫, 我爸爸每逢狗仔生日或過年都會俾利是, 不過媽咪就冇俾, 但佢都有祝福我隻狗, 而我都會封利是俾自己隻狗, 不過今年有d唔同, 我直接放零食入利是封等隻衰豬自己玩一輪

我明白樓主意思, 唔係話在乎封利是d錢, 而係對自己寵物既祝福! 人人價值觀唔同, 處事手法亦都唔一樣, 但我覺得樓主媽媽自己唔俾利是但唔可以阻止人地去俾 因為遲到而咀咒妹妹隻龍貓亦都太過份

不過, 樓主唔好唔開心啦! 新年要開心d 我衷心祝福大家既寵物都健康乖巧

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:樓主,無養寵物,有養但無當寵物係自己家中

原帖由 cici_19900606 於 13-02-12 發表
樓主,無養寵物,有養但無當寵物係自己家中一分子,係永遠晤會明白,佢地只會當呢啲叫畜牲,另外,呢到好多 ...
我哋睇得好清楚喎!
定係樓主與你等當我哋睇唔明?
竉物只係竉物,你當佢哋係家人係你嘅事,你哋家人唔一定要接受架喎!

子爵府

2018復活節勳章

liqinmei 發表於 13-2-12 15:01
又學到野,原來要派利事俾寵物……
我都係第一次聽, 真有趣!!

禁止訪問

男爵府

下.....我自己冇小動物,但就算朋友有,我都唔會派...佢地係寵物唔係人...

首頁
45678...18

尾頁

跳至