自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珊瑚宮

sara0901 發表於 13-4-8 21:19
有冇jm知呢啲咩黎架??4月頭開始已經係甘喇……不過冇甘誇張……塊面同個肚同背脊都係紅色一粒粒一達達… ...
唔好亂用草藥沖涼啦, 你個b 皮膚過敏, 仲咁去刺淚佢, 越搞越禍架, 真係辛苦c, 陰公。

再去睇啦, 問醫生開定或介紹沖涼冷霜 bp cream 之類。

男爵府

畀面勳章

回覆:點算呀……點算呀(內有b相)

我囝囝細個時都係咁,又紅又腫,又出水㖭,睇極兒科都唔掂,用盡所有古方都唔得,最後只同佢搽AQ cream(屈人寺牌)就好番哂

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

咩都無轉就係天氣的錯了

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

大宅

引用:Quote:原帖由+Icsy0613+於+13-04-08+發表U+

原帖由 sara0901 於 13-04-08 發表
嘩……我呀b隻腳就冇……你呢啲就係濕疹呀?
係吖,勁濕疹一圈圈

男爵府

引用:Quote:原帖由+sara0901+於+13-04-08+發表嘩

原帖由 Icsy0613 於 13-04-08 發表
係吖,勁濕疹一圈圈
講下講下……我開始懷疑無濕疹了……好驚呀我

男爵府

引用:Quote:sara0901+發表於+13-4-8+21:19+有冇j

原帖由 wonderlulu 於 13-04-08 發表
唔好亂用草藥沖涼啦, 你個b 皮膚過敏, 仲咁去刺淚佢, 越搞越禍架, 真係辛苦c, 陰公。

再去睇啦, 問醫生開 ...
我聽日會帶佢去睇多次醫生架喇

男爵府

引用:我囝囝細個時都係咁,又紅又腫,又出水㖭,

原帖由 loklokchuma 於 13-04-08 發表
我囝囝細個時都係咁,又紅又腫,又出水㖭,睇極兒科都唔掂,用盡所有古方都唔得,最後只同佢搽AQ cream(屈 ...
我都希望可以好快好返

侯爵府

瞓得好勳章

引用:Quote:原帖由 abibo 於 13-04-08 發表朋友b

甘我試下轉先……
睇左醫生先 等醫生講解再決定轉唔轉重好啦

珍珠宮

暫時用清水沖涼,似係濕疹,試下用金銀花煲水濕下一小撻先睇下有冇好轉。

男爵府

引用:Quote:原帖由+sara0901+於+13-04-08+發表甘

原帖由 sasa0516 於 13-04-08 發表
睇左醫生先 等醫生講解再決定轉唔轉重好啦
嗯……知道

男爵府

引用:暫時用清水沖涼,似係濕疹,試下用金銀花煲

原帖由 狐朦 於 13-04-08 發表
暫時用清水沖涼,似係濕疹,試下用金銀花煲水濕下一小撻先睇下有冇好轉。

...
甘係咪沖涼液都唔用呀??

男爵府

唔好再用偏方搽呢樣個樣喇 去睇兒科 叫佢寫張皮膚科referral去睇 跟足醫生指示搽藥膏食藥 含有steroid成份既藥膏係唔怕搽 只有岩份量就得 一陣再搞去仲難甩尾呀

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Yee0113+於+13-04-08+發表我

元茜逼完啲毒出黎之後係咪就冇事喇?
有人系咁講,但個小朋友好辛苦當時我煲綠豆水,用泥開奶,而奶粉轉左能恩……同時我都系有用類固醇因為濕疹bb通常系對環境有敏感,我仔因為我租個度,地板溜水,兼業主成日裝修個廁所搞到好大麈自從搬上公屋,我仔就開始穩定了,因為冇咁污糟

水晶宮

畀面勳章

我仔當時都有濕疹,呢相系1年前影,同樓主bb一樣

水晶宮

畀面勳章

搬屋後,屋企清潔左……又大個,冇乜特別,但轉天氣又有少少泥料既

翡翠宮

好媽媽勳章

BB唔需要日日用淋浴露&洗頭水,跟本BB唔污糟得去邊。。。當年e生叫我用清水沖便可。。。

珊瑚宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔之前都係咁 醫生話係濕疹 比左類固醇拒搽 但係我無用呀 基本上拒訓醒左就無紅了 我仔係全人奶 應該係我食錯野 又或者係轉天氣

大宅

回覆:sara0901 的帖子

睇相睇唔清楚係點樣,不過有少少似我阿女細個果陣,佢又係全身加埋面面一逹逹紅晒,果時佢大約一個月大,我有餵人奶,仲諗緊唔知出乜疹,嗱嗱淋去睇醫生,醫生睇完佢話唔使食葯唔使打針都唔使查野,只係需要著少d衫,(果陣天氣得9-12度,我幫阿女著一件長袖底衫,一件夾毑衣,一件背心加一件包被),當時醫生話係熱疹因為bb熱得濟....,佢話著得太多,bb出汗攝親又會容易病,同埋bb面應該係白雪雪,面紅紅代表佢熱,出外著二件長袖加包被就好夠暖,室內包被就加件外套,最緊要check佢個身係暖就ok, 著返少d衫,用室溫偏少少暖既水抺面抺身,沖涼唔好太熱,三日包好。 咁我咪試吓囉,又比醫生講中喎,第二日即好轉好多第三日差唔多清晒

不過我覺得唔同bb體質都會唔同,感恩,我阿女除咗唔熱得之外都冇乜病痛,你搵個好d既兒科check清楚先啦

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

有冇食雞旦???

男爵府

畀面勳章

濕疹我都生過

阿尼陀佛  enjoy enjoy

首頁
45678...9

尾頁

跳至