婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 我有驚恐症

oldcake 寫道:
咁你覺得你食果隻藥有無效呀?

[quote]
overlord 寫道:
我食緊果隻叫VENLAFAXINE HCI
有血清素成份架,但就冇乜副作用囉
[/quote]
有少少囉,之前坐係度都覺得驚
而家就冇再驚囉,但淨係坐係度咋wo
如果落街出去見人,都仲係覺得驚
食左兩個星期了,只係幫左少少

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我而家食緊Fluoxetine, 你地食緊幾多mg呀??

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

我現在每晚半粒,
今天又頭痛到無法上班 :-(
惡夢連連,好想c呀 :-(

我都在想要否看心理醫生,
但好貴.............
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

伯爵府

其實我的毛病我最清楚........
但就是有時無法控制

現在最重要還是先戒藥 :-(
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

禁止訪問

好媽媽勳章

民房

Re: 我有驚恐症身體

I need your help. pls email me this doctor's information, thanks.

民房

I need your help.
pls email me this doctor's information.
thanks.

亞b 寫道:
佢係家庭醫生, 但佢有上過呢類既課程!!
價錢大約$200-$300到
佢係一個好細心既醫生

民房

sweet_tic 寫道:
I need your help.
pls email me this doctor's information.
thanks.
my email is [email protected]

[quote]
亞b 寫道:
佢係家庭醫生, 但佢有上過呢類既課程!!
價錢大約$200-$300到
佢係一個好細心既醫生
[/quote]

大宅

kingawa 寫道:
其實我的毛病我最清楚........
但就是有時無法控制

現在最重要還是先戒藥 :-(

Kingawa,
你個仔好可愛呀,會唔會你太緊張佢,所以有情緒病,最好揾人替你分擔一下。

洋房

我昨又第一次見臨床心理學家,
我係被迫要去架.
我好驚, 其實我知自己係咩事,
佢真係針針到肉, 佢係咁point out 我既問題,
我真係知架, 但我唔想去面對.
我今日好down, 好冇mood,好唔開心.
佢知我十分唔想去見佢,佢都冇迫我一星期後再見,佢比我2weeks 後再見.
我真係唔想見呀! 因為我真係唔想去面對. :-( :-(

複式洋房

我都有驚恐症呀,差唔多有5年了,現在係政府医院睇緊精神科同心理科。當中我有年半已經冇晒驚恐,可以坐飛機、入tunnel。但上年有一次係香港仔隧道太耐,跟住D驚恐症又再返黎。其實我都好怕睇心理,每次去佢都會explan比你知道,係唔會有事,次次都叫我去試,話比佢知我真係唔敢,佢又話我再唔試就幫我唔到,好似唔想再見我,鬼死甘惡。唔知睇私家嗰D會唔會好D呢?

洋房

積肥,
我果個臨床心理學家好nice, 一d 都唔惡,
只係我唔想去面對姐.
所以我見佢覺得好有壓力 :-( :-(

民房

911911 寫道:
我昨又第一次見臨床心理學家,
我係被迫要去架.
我好驚, 其實我知自己係咩事,
佢真係針針到肉, 佢係咁point out 我既問題,
我真係知架, 但我唔想去面對.
我今日好down, 好冇mood,好唔開心.
佢知我十分唔想去見佢,佢都冇迫我一星期後再見,佢比我2weeks 後再見.
我真係唔想見呀! 因為我真係唔想去面對. :-( :-(

我同你一樣呀,上個月28號去見臨床,睇完都冇幫助
佢淨係叫我定期做d鍾意做既野
同埋要做鬆弛練習,同埋搵左一個point
係我驚既時候叫我用個point黎提醒自己
但係呢d野,我自己本身都諗到-_-駛鬼佢
佢又話時間無多,要等下次再傾咁,唉
去之前好大期望佢幫到我,而家有d失望囉
都唔知點算,迫於無奈都要繼續忍落去
驚住驚住咁樣返工,希望佢自然好返啦
如果真係嚴重起上黎失控去自殺,做鬼都唔放過d醫生

洋房

我都有這個病, 不過不用灰心, 我吃了半年藥, 看了半了輔導, 現在間中覺得不太好便吃藥, 好些便停藥. 我在播道看精神科醫生的, 都ok. 他說要吃半年藥, 看情況決定是否可以停藥, 不過, 做運動真的有很大幫助, 要keep住每日都做, 同埋向人傾訴, 我更會祈禱, 我知道耶穌會幫我的, 還有要理志一些, 知道這些思想都是假的, 不要再去想, 一來這些思想就要停, 找其他事分散注意力, 慢慢會好些, 積極一點, 我都起起伏伏, 但有進步便是了, 大不了吃藥睡一覺, 醒來又覺好些, 最緊要不可放棄.

洋房

我唔洗睇醫生, 但個臨床心理學家話,我再降一級就要我去見醫生食藥, 我唔想呀!!!

禁止訪問

民房

I felt fear 6 years ago and after seeing a psychologist for 4 times (2months). I recovered. He said I am ok and asked me to do relaxation exercise only.

Last month, I felt fear again and saw a social worker and she said I am ok. I am always feeling "a little" bit fear. I always feel fear that I will become crazy. It may be because of my childhood experience and pressure. However, I can live and I can work, even if I am thinking and feeling fear. And, I feel better now after 1 month fear.

Am I ok?

大宅

畀面勳章

仲有冇人可以分享
人在做, 天在看

首頁

尾頁

跳至