跳至

首頁
45678...80

尾頁

複式洋房

Re: 阮鄭夢芹小學的家長入來傾傾啦

這個假期都要勤溫習了!中文考試是由1-15課。

Healthyan :
去旅行記得幫我望望我個仔呀!通告沒有說明無家長陪同的學生的報到情況安排,我驚個菲傭唔識,而且她很少去學校,連老師個樣都未見過。Thanks so much.

MonAnson:
我已打了去g-set confirm小朋友的上課時間,你可以打去問問。

令令 : 祝你早日康復! :-P

複式洋房

Chong_fanfan 寫道:
Dear 夢芹小學的家長,

請問夢芹上下班是否有分別, 學生平均成績及課程是否一樣? 因本人出年要選擇學校, 夢芹是我心水!!

其實上下午班的校政同課程都係一樣的, 即使是活動, 旅行,考試, 通告等都也是一樣的。
至於老師方面, 上下午班的老師都好好, 可能由於我兩個仔讀緊下午班, 所以我就會推介下午班囉! 我特別欣賞下午班低年班的放學方式, 因家長接放學時每日都可以在雨天操場見到班主任, 同班主任慢慢傾下阿仔響學校 d 野, 但上午班就因為下午班學生返學要用雨天操場, 所以接放學時就比較滾水淥腳。

至於成績方面, 我曾經同d老師及其他家長傾過, 亦打探過 d 升中情況, 下午班學生的升中派位都好好, 都有成二十人去左莫壽增(學校網頁話上下午共有44人, 即係上下午差不多啦), 老師仲話今年派去maryknoll 同男拔萃的都是下午班學生, 所以我覺得上下午分別不大, 只是上午班時間好用 d 囉!

複式洋房

Re:

melodybo 寫道:
siuming912,
係呢,你個仔讀邊班呀?
阿囡唔知會唔會同你個仔同班呢?

阿細讀下1C, 班主任係梁老師
你個囡囡呢?

大宅

Dear Siuming,

好多謝你的意見, 其實我都想比小朋友讀下午班,因本人要返工,希望晚上對亞仔時間可以多d,例如,同佢溫書,檢查功課等...... 另外我亦想問如返下午班小朋友,咁學校多唔多興趣班比佢地上 ???

洋房

Re:

我個囡都係下1C喎!!

siuming912 寫道:
[quote]
melodybo 寫道:
siuming912,
係呢,你個仔讀邊班呀?
阿囡唔知會唔會同你個仔同班呢?

阿細讀下1C, 班主任係梁老師
你個囡囡呢?[/quote]

民房

Re:阮鄭夢芹小學的家長入來傾傾啦

令令 寫道:
swyip:

如果你入紙選下午班....有八成可以入到....阿囝讀果間幼稚園

選下午班全部入哂

令令:
多謝報料!
咁我都放心些,

希望你早日康復,中秋節快樂! :lol:

民房

Re: 阮鄭夢芹是否好難入

我上網睇過今年九月,
阮鄭夢芹上下午一共收八班,
連下午都收四班,
好多大埔的全日制學校都係收一班,兩班,
那這間學校應是幾受歡迎,
請問各位家長意見如何?
是否好難入呢

大宅

無呀! join朗誦當係嫁啦...
MonAnson 寫道:
縉媽

昨晚11點幾先返到
放完假, 今 日米要OT....
phonic & conversation 還沒開始上, 有冇位都未通知
你有冇報什麼課外活動?

大宅

ecmun 寫道:
這個假期都要勤溫習了!中文考試是由1-15課。

Healthyan :
去旅行記得幫我望望我個仔呀!通告沒有說明無家長陪同的學生的報到情況安排,我驚個菲傭唔識,而且她很少去學校,連老師個樣都未見過。Thanks so much.

MonAnson:
我已打了去g-set confirm小朋友的上課時間,你可以打去問問。

令令 : 祝你早日康復! :-P

ecmun,

你放心啦 ! 我會好好照顧你囝囝呀 ! 當日你掛住佢的話, 咪call我囉 ! 唔駛唔好意思呀 ! 囡囡佢調咗組, 由第4組去咗第5組, 因佢有遠視, 正在e院矯視, 所以一開學我就寫咗落本白手冊到, 叫老師比佢坐前d, 但阿囡最近才夠胆交給陳老師, 所以現在才可坐前d, 調咗後, 佢同我講現在睇嘢清楚d啦 ! 你話佢幾細胆, 但話時話, 星期三派咗圖畫証, 星期四佢就竟然借咗本書番來, 佢話自己去借嫁, 冇人陪佢呀 ! 你話小朋友變得幾快呀 ! 不過個代價就是連圖書証都唔見咗:-( 不過我好開心見佢有d進步, 所以我送咗個sticker給佢.

大宅

[quote]
Chong_fanfan 寫道:
Dear 夢芹小學的家長,

請問夢芹上下班是否有分別, 學生平均成績及課程是否一樣? 因本人出年要選擇學校, 夢芹是我心水!!

其實上下午班的校政同課程都係一樣的, 即使是活動, 旅行,考試, 通告等都也是一樣的。
至於老師方面, 上下午班的老師都好好, 可能由於我兩個仔讀緊下午班, 所以我就會推介下午班囉! 我特別欣賞下午班低年班的放學方式, 因家長接放學時每日都可以在雨天操場見到班主任, 同班主任慢慢傾下阿仔響學校 d 野, 但上午班就因為下午班學生返學要用雨天操場, 所以接放學時就比較滾水淥腳。

至於成績方面, 我曾經同d老師及其他家長傾過, 亦打探過 d 升中情況, 下午班學生的升中派位都好好, 都有成二十人去左莫壽增(學校網頁話上下午共有44人, 即係上下午差不多啦), 老師仲話今年派去maryknoll 同男拔萃的都是下午班學生, 所以我覺得上下午分別不大, 只是上午班時間好用 d 囉![/quote]

我好同意. 我囡囡個唐家姐讀下午班, 我見佢地所有東西連課外活動都是一樣, 所以好睇你是喜歡上午還是下午.

大宅

Re: 阮鄭夢芹是否好難入

hugoboss 寫道:
我上網睇過今年九月,
阮鄭夢芹上下午一共收八班,
連下午都收四班,
好多大埔的全日制學校都係收一班,兩班,
那這間學校應是幾受歡迎,
請問各位家長意見如何?
是否好難入呢

阮鄭在大埔, 算是受歡迎的其中一間, 其實大埔d小學好多都好好, 最緊要你是否應同佢地d理念, 喜歡全日或半日, 及是否適合你自己個小朋友.

複式洋房

HealthYan 寫道:
你放心啦 ! 我會好好照顧你囝囝呀 ! 當日你掛住佢的話, 咪call我囉 ! 唔駛唔好意思呀 ! 囡囡佢調咗組, 由第4組去咗第5組, 因佢有遠視, 正在e院矯視, 所以一開學我就寫咗落本白手冊到, 叫老師比佢坐前d, 但阿囡最近才夠胆交給陳老師, 所以現在才可坐前d, 調咗後, 佢同我講現在睇嘢清楚d啦 ! 你話佢幾細胆, 但話時話, 星期三派咗圖畫証, 星期四佢就竟然借咗本書番來, 佢話自己去借嫁, 冇人陪佢呀 ! 你話小朋友變得幾快呀 ! 不過個代價就是連圖書証都唔見咗:-( 不過我好開心見佢有d進步, 所以我送咗個sticker給佢.

咁你個囡囡真係好叻呀!
我個阿細就唔係咁, 佢響學校好鬼細膽, 唔敢講野, 但響屋企就變成第二個人, 話佢佢就駁嘴, 又頑皮, 仲成日坐唔定, 直頭雙面人咁!
有一次接佢放學時同班主任講開, 佢都唔信, 仲話:係咩? 佢好乖喎, 老師一叫佢做野, 佢就即刻做。上課前叫老師午安, 佢仲會雙手放響背後, 企得好直添!
真係激死人! :evil:

複式洋房

Healthyan :

其實我個仔同你個女等共5個人一起去借書,欣欣是否借了本牛仔呀!我個仔都是!你要快快找回圖書證了。見你無上學校的網上學習平台,幾好的,有時間看看

多謝你話在旅行時照顧他。 :-P

大宅

縉媽

阿仔話想返學校學小提琴,我都唔知比唔比佢返好 !!!

大宅

咁你個囡囡真係好叻呀!
我個阿細就唔係咁, 佢響學校好鬼細膽, 唔敢講野, 但響屋企就變成第二個人, 話佢佢就駁嘴, 又頑皮, 仲成日坐唔定, 直頭雙面人咁!
有一次接佢放學時同班主任講開, 佢都唔信, 仲話:係咩? 佢好乖喎, 老師一叫佢做野, 佢就即刻做。上課前叫老師午安, 佢仲會雙手放響背後, 企得好直添!
真係激死人! :evil:

好開心你讚我囡囡 事實上, 佢係有進步, 但太慢熱啦 ! 阿囡都一樣, 在家就開籠雀, 係學校就唔出聲, 不過, 希望大家小朋友一天一天進步. :-P

大宅

ecmun 寫道:
Healthyan :

其實我個仔同你個女等共5個人一起去借書,欣欣是否借了本牛仔呀!我個仔都是!你要快快找回圖書證了。見你無上學校的網上學習平台,幾好的,有時間看看

多謝你話在旅行時照顧他。 :-P

ecmun,

原來是5個人一齊去圖書館, 佢地都幾齊心喎 ! 恩恩都係借咗本牛仔。我巳打去學校, 佢地話如果找到會交回給班主任, 但我巳預咗找唔番,但我又唔可以太怪責佢, 起碼佢能鼓起勇氣同其他同學仔一齊去借書, 又真係借到本書回來, 唯有教佢點樣保護個圖書証啦 !

我部腦平時放在恩恩個表姐房裏, 所以好多時都用唔到, 今晚終於搬回我房啦 ! mug學習平台可以睇到邊個有冇上網呀 ? ?-( 你開始做常識評估工課未呀 ! 我未開始呀

大宅

MonAnson 寫道:
縉媽

阿仔話想返學校學小提琴,我都唔知比唔比佢返好 !!!

MonAnson,

小提琴幾好玩, 我讀中學時都有玩到, 仲有機會可以參加學校管絃樂團出去表演, 真令我回味無窮, 如果囝囝有時間, 又有興趣, 可以比佢試吓。

複式洋房

healthyan :

我個仔話明天再去圖書館喎,平時我叫他將圖書證放在筆袋裏,無咁容易唔見,你叫恩恩試吓啦。

我個仔每次做完「每日一篇」都會看看自己第幾位(龍虎榜),有次看恩恩未開始所以問問你驚你唔知道已經開始了,得閒跟恩恩上去看看。

我都未開始做常識評估呀,其實應點做?是否要等老師派了材料才開始?張通告內容不甚詳細所以毫無頭緒?

monanson,縉媽 - 可以給我們一些意見嗎?

大宅

ecmun :
常識評估通知只是告家長常識評估的範圍及主題!
到時老師派了材料及考同學如何做.大家不用太擔心.

大宅

HealthYan:

小提琴是我仔維一一樣自己話要學的課外活動
現在他已在琴行學緊.不過學貴d....但是...是一對一
學校就平d,最多 是一對8., 每星期2堂, 逄星期三&六
現在我要考慮的...如果他留校學小提琴, 他就要留校食飯.
即是星期二, 三,四,六也留在學校 ( 星期二 & 四 英文詩班)
我怕太多了!

首頁
45678...80

尾頁

跳至