母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 06奶媽第2回~~快d黎

其實bb大咗,吸咀力強咗,可以食小d時間,無需俾奶粉.

我bb直家有時食5分鐘,可以隔四個鍾先再食.

[quote]
celeste88 寫道:
我亞仔呢兩日食奶越食越少時間......
以前都有十至十五分鐘呀,
而家得五至十分鐘咋......
仲要次次食都扯黎扯去,有時仲會喊住食......
好似我逼佢咁......
但係餐與餐之間

男爵府

acpurples,

我其實就算係真m, 奶量都唔會跌得好勁..好似平時我pump7安, m時可能係5安幾6安咁啦

大宅

我試過連續兩個星期都係咁(好似來m,但又唔係),泵極都泵唔出.唯有努力泵,泵,泵

acpurples 寫道:
teresa1208, b1,

求救!!! 到今日都仲係低產,但係都係假m,轉個頭已經唔見踪影,會維持多久架??? 阿女今日又食多左啦,佢晏晝食到6安呢,我今日都係係工司勤勤泵,都只係得10安唔夠咋..... :-( :-( :-(

大宅

咁耐無上黎?

Jsa 寫道:
嘩, 無上一排, 有新野喎
我緊要報到啦

大宅

我由原本係工司泵3次可以有17安左右嘅奶帶返屋企跌到尋日得9安,所以一返到屋企就不停泵,之前朝早個餐阿女一邊食一邊泵都可以有4安架,呢幾日就得番2安唔夠.....唔緊要呢,應該好快會ok,都已經5日啦,過到呢一關又再近奶媽路多一點了•

cherrian 寫道:
acpurples,

我其實就算係真m, 奶量都唔會跌得好勁..好似平時我pump7安, m時可能係5安幾6安咁啦

大宅

比你講中,我都當真幾野性,成日都會帶阿女出街.....

[quote]
B1 寫道:
您weekend通常會去成日街嗎? 如可以的話, 去少d, 專心在家餵奶同訓覺..
我就係4個多月時野性去得街多, 少左邊餵邊泵令奶量下跌, 然後m黎........

大宅

我都係...成日唸住出街

大宅

早晨啦! 小b點呀?

大宅

重流緊鼻水,有咳 :-(
你又點呀?PUMP 到奶未呀?/

acpurples 寫道:
早晨啦! 小b點呀?

大宅

我有一個QUESTION???

我宜家一日pump 2 次共11 oz到!
而BB每日3餐奶, 每餐6-8 oz.

咁我放假都會pump . 用樽餵多(因出街)
而黎緊既X'mas 假,我maybe 會有個悠長假期,
我想試番全程埋身餵。

咁我重pump 唔pump 奶好?
但全程埋身餵,我又怕唔夠佢食?
唔pump 又怕自己冇奶?
咁如果全程埋身餵,我應該到時到侯夠鐘先餵??or feed on demand??

有冇意見?

大宅

泵就泵到嘅,不過係少少,少少咁囉•前晚一返到屋企就邊餵邊泵,但係攪到阿女好似唔夠食咁,所以尋晚唔敢啦,變左係兩個鐘內要分3次餵佢,衰到連平時谷下谷下然後開始噴奶嗰個感覺都冇埋呀.....-( :-(

但係阿女好乖,尋晚居然自己由10點瞓到今朝6點,咁我就半夜爭取時間係咁泵囉•其實都唔知係咪因為尋晚唔夠佢食,食左3轉攪到佢倦晒所以咁好瞓啦•

anyway,咁囝囝仲要食緊藥呀?真係"登"你肉都赤埋......

teresa1208 寫道:

重流緊鼻水,有咳 :-(
你又點呀?PUMP 到奶未呀?/
:

大宅

teresa,
您係全泵型?還是早晚埋身, 11 oz for 中午您返工個餐?
放假應盡量埋身, 正常朝早個轉訓醒會谷d如可以就邊餵邊泵. 咁大個B我覺得應該照平時時間表食奶同粥, 如feed-on-demand佢習慣左, 您放完假後揍佢嗰個米好難tune番轉頭?

teresa1208 寫道:
我宜家一日pump 2 次共11 oz到!
而BB每日3餐奶, 每餐6-8 oz.

男爵府

其實我重有d怕俾老公見到我咁
個胸同個肚都係紋 摸上手凹凹凸凸...我自己都頂唔順...
deerdeer 寫道:
[quote]
JojoB 寫道:
我都係墮墮地
又係怕塞冇用綱線
但著衫個胸失哂樣..
下個月返工都唔知點算
[quote]

me too.....餵唔夠1 個月, 個胸就..........
又唔敢用綱線bra.....
agree 返工都唔知點算.....
個胸又墮, 個肚又墮......自我厭惡呀

男爵府

viola_siuba
張相係咪你bb
個樣好大個 可以用來報教幼稚園添...

你地用開邊隻bra呢?

我家下向屋企用護協果隻咋
但返工好唔點...

大宅

teresa1208,
就算放假全埋身餵,我早上會邊餵邊泵(7安),夜晚瞓前再泵清先瞓.
另外,我餵比比好定時
6:45, 10:30,2:30食粥, 6:15pm & 10pm

男爵府

我都覺得用泵 泵會清好多
同埋清左會多奶d
所以我間唔時都泵下佢
:lol:
pigletchan 寫道:
其實我由day 1 已經用綱線bra,但又無乜問題wow,可能我最初一個月係全泵型,次次都泵得好清,所以無咁易塞.

男爵府

終於追哂d message

係呢 講開來m
你地多數幾時來
我家下三個月未有跡象
來m時, 對餵奶要有咩留意呢?

大宅

jojob,

係呀我個衰仔黎架
尋日影既要黎拎回鄉證 :lol:
我覺得唔係好靚因為佢唔肯笑呀~
衰仔太like皺眉~~
但就咁睇就幾攪笑~(有bo呔仔架!!)我家姐都唔認得佢~haha

我都係戴護協個隻:p
出街就010,但係唔敢戴咁多,我怕塞-o-
但著衫就好睇lor~
可惡呀!!憎死bk!!!!

男爵府

viola_siuba
我就係見到有bo呔 更似返幼稚園果d相
我個仔都好like皺眉頭......
不過近來笑多左 似女仔.....因為佢個樣有d似我

我聽人話男仔似媽咪多d
你地係咪?

我都要買d 準備定返工既衫 同 底底

大宅

我到宜家都未正式來.
知前試過幾次得好小.
JojoB 寫道:
終於追哂d message

係呢 講開來m
你地多數幾時來
我家下三個月未有跡象
來m時, 對餵奶要有咩留意呢?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊