跳至

首頁
45678...9

尾頁

伯爵府

引用:Quote:louisachausw 發表於 13-11-15 08:16

原帖由 manman1018 於 13-11-15 發表
Less than $100 per week (4 Adults)
只係計晚餐定一日三餐?

伯爵府

引用:Quote:原帖由 horh_2001 於 15-01-12 發表s

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 15-01-12 發表
jasmine 好食过long 好多。
Long 係我食過最難食的一種米,煮完出來係完全食唔到。我都係食jasmine. 同埋shusi. 我通常買20kg 包裝的。

大宅

回覆:澳洲生活開資真的咁貴??

Long好難食,medium grain都ok,jasmine好食! Jasmine half price $7.7 at Woolis. Start on Wed.

伯爵府

引用:Quote:litttle_o 發表於 13-11-2 18:41 點

原帖由 kamikaze 於 13-11-02 發表
其實我一家三口兩架車, 唔計供樓都係 per week 用AUD1,000左右

我係住SYDNEY
係咪全包。水電保險。車保,車service 。。

男爵府

1mocha 發表於 15-1-13 06:01
係咪全包。水電保險。車保,車service 。。

係, 只係未計返香港 and 出外旅遊

(我地聖誕剛剛自駕去了GOLD COAST, 用了約$4,500, 其中$2,300 係10晚住宿)

其實 $1000 per week 全包日常洗費, 我家是夠的, 可能我們生活水平和要求不高

老公喜歡出街食, 食KFC, Hungry jacks and Mcdonalds 都好開心, Eastwood 間 "香X茶餐廳" 更加成為我家的飯堂, 三個人晚餐, 三四十蚊攪掂, 重有我地去scoopon and groupon D 餐廳食過好多次, so far 都幾滿意, 沒有大問題, 可能我地要求低, 又真係平好多

重有我地兩架老爺車, (2003 Toyota, 2007 Suzuki) touch wood 暫時重好生性, 1 年保險 and service 都係$3000左右, 除開約$60 per week.

伯爵府

kamikaze 發表於 15-1-13 14:13
係, 只係未計返香港 and 出外旅遊

其實我都冇認真計過一個星期洗幾多. 但睇落1000 唔計供數或租金唔少,但計落又唔係多.
我粗略計, 最平

council, strata, water, elect, web, mobile -- 160
food ( assume 20 per wkday, 50 per wkend) --250
car+ petrol ---- 60
private insurance -- 50
childcare -- 80 2 days 2 kids
咁就 600

家居用品, (清潔用品,個人謢理,Tissue, 等等). 小朋友返學什費/活動及學嘢,都未計內.

其實重有什麼要洗的? 我來了幾個月, 好多年度費用都未要比, 如車保等, 所以未係好知洗費係幾多.

可否介紹scoopon and groupon 的網址? is it this one?http://www.groupon.com.au/

男爵府

1mocha 發表於 15-1-13 16:56
其實我都冇認真計過一個星期洗幾多. 但睇落1000 唔計供數或租金唔少,但計落又唔係多.
我粗略計, 最平
council, strata, water, elect, web, mobile -- 160 <<=== + home insurance, 我計 180
food ( assume 20 per wkday, 50 per wkend) --250 << ==== 20x5 + 50x2, 是200嗎? 連出街食?
car+ petrol ---- 60 <<=== 我兩架車, 要100
private insurance -- 50 << SAME
childcare -- 80 2 days 2 kids << 阿仔快 9 歲, 升YEAR 4, 我暫時沒返工, 可以接送, 不用這個
咁就 600

家居用品, (清潔用品,個人謢理,Tissue, 等等). << 我預50已很足夠, 全部等超特價或半價先買, 但妳要用名化妝護膚品嗎? 這些不包啊!

小朋友返學什費/活動及學嘢,都未計內. << 阿仔讀公校, 什費不多, 一年約百幾蚊, 另外學游水15, 跆拳道40, 中文學校 7 per week, 遲D 如果要補習, 每星期又最少要多50

其實重有什麼要洗的? <<==== 差不多了, 你們講究穿名牌嗎? 要就預多筆, 我地好隨便, 只等大減價才買, 所以唔駛點預 (但小朋友有校徽的校服就無得慳)

我來了幾個月, 好多年度費用都未要比, 如車保等, 所以未係好知洗費係幾多.

可否介紹scoopon and groupon 的網址? <<== www.scoopon.com.au www.groupon.com.au

以上只是我個人經驗, 希望幫到妳

公爵府

引用:Quote:kamikaze 發表於 15-1-13 14:13 係,

原帖由 1mocha 於 15-01-13 發表
groupon.com.au
scoopon.com.au

suggest you use paypal on groupon. i use my cc on groupon and they charged me overseas fee

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

vivianchau 發表於 15-1-11 22:24
金象牌香米9.07kg要成AUD28.75,有冇其他好介紹,平些?
We bought Basmatic Rice

伯爵府

引用:Quote:1mocha 發表於 15-1-13 16:56 其實我

原帖由 kamikaze 於 15-01-13 發表
council, strata, water, elect, web, mobile -- 160
好詳細。你得一個小朋友? 咁洗費又少d.

我二個小朋友都係讀公校。 但洗費都好多喎。。雜費一開學收每位200。 contribution 又每位50。excursion 又幾十。 學校攪,返學時間上的堂, 踢波,AFL.游水,網球等等的活動,又一百幾十每樣。加埋什麼creative wk ,什麼day ,什麼competition 等等又十蚊八蚊一次。再加成日都有什麼gold coin donation.fund rasing.差不多一二個星期就有張通告要收錢。咁我二個,又打雙咁比。
加加埋埋最少都千幾二千。 我重以為間間公校都差不多。

再加放學後,踢球,游水,跑步等等活動又打雙。好彩佢地冇興趣學琴或樂器。如果唔係重貴。

不過,都平過香港一開學的書簿費。又唔洗學英文。又唔洗校車。都慳唔少

係澳洲,除咗基本的洗費,全部錢都落晒d 細路到。同香港好唔同。

我來到之後日日接接送送,個人洗費都慳埋。以前係香港返工放工,車費,買吓嘢, 食lunch 等,平日放工 又會約朋友出街食飯。最少二公婆每人四五千一個月。 呢度都好難約人平日食晚餐。個個都趕住回家揍仔。最多早上去飲杯咖啡。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 1mocha 於 15-01-13 發表本帖

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 15-01-13 發表
groupon.com.au
scoopon.com.au
Groupon 用邊個國家收charge的,用香港cc 有收費嗎?

講開又講,我來到都未有澳洲的credit card . 都重係用緊香港的cc. 我現在只係有張debit card,我當佢提錢咭咁用. 係超市比錢時cash out. 我多數用cash 多。 買嘢又買得唔多,日日都只係出入超市,又少出街食飯。 用cash 冇咁煩。最唔好係成袋散子,以前係香港用慣八達通。一個coin 都唔會有係身。

公爵府

引用:Quote:原帖由 Mrs.Kangaroo 於 15-01-13 發

原帖由 1mocha 於 15-01-13 發表
Groupon 用邊個國家收charge的,用香港cc 有收費嗎?

講開又講,我來到都未有澳洲的credit card . 都重係 ...
我用oz cc 系groupon.com.au 買嘢,佢收我oversess charges。買过两三次都糸咁,后尾特登申請个paypal account 付款,就冇charges 喇。

張debit card 系visa card, 都可以online shopping ,只系即時扣你錢。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm

公爵府

回覆:1mocha 的帖子

好似唔知瑞士定瑞典。

禁止訪問

引用:Quote:1mocha 發表於 15-1-13 16:56 其實我

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 kamikaze 於 15-01-13 發表co

別墅

回覆:QQfishma 的帖子

同道人

男爵府

1mocha 發表於 15-1-13 22:12
好詳細。你得一個小朋友? 咁洗費又少d.

我二個小朋友都係讀公校。 但洗費都好多喎。。雜費一開學收每位2 ...
原來公校什費有咁大差別, 我仔讀緊果間學校, 有成900+學生, 舊年開學收70, contribution 是自願性, 由你比唔比, 我比50, 都有少數人100,200 係中國人家長多. 其他都係10, 20 多.

學校攪用上堂時間要比錢學的各類活動, 我仔漸無興趣,寧願留係校園玩吓SPORT, 因佢學過幾樣都覺得麻麻: 記得佢投訴話學網球時幾拾個小朋友, 兩個教練成堂只係叫佢地舉高同放低個拍, 之後加埋跑前兩步, 跑後兩步, 連個網球都無得掂過幾次, 成個TERM完, 情況差唔多 (可能因為佢之前係出面已學左2個TERM, 所以接受唔到)

EXCURSION 就一年兩次, 可能學生太多, 都好求其, 去睇戲, ZOO, MUSEUM, 包車費,入場費 30以內, 如果去OLYMPIC PARK, BOTANIC GARGENS, 就只比車費便可

至於什麼creative wk ,什麼day ,什麼competition , 一概沒有收費, 只有 GOLD COIN, FUND RAISING, 這些都是多少随意

澳洲生活都是一樣忙,全部精神和心血都放到家庭和孩子上,希望大家嘅付出都係值得......

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

QQfishma 發表於 15-1-14 08:14
thx for sharing!
請問學琴3級大約幾$呢?
半小時 A$30-35

男爵府

回覆:澳洲生活開資真的咁貴??

各位,如果兩個人無小朋友,夠錢一炮過買曬車同樓,在Melbourne 一個月3-4000生活費,夠洗嗎?

男爵府

QQfishma 發表於 15-1-14 08:14
thx for sharing!
請問學琴3級大約幾$呢?
我問左

1) 細佬: 個仔升Y3,女升Y5 Carlingford學緊$40/30 mins, 已PASS 幾次公開考試, 但唔記得什麼LEVEL

2) 細妹: 個仔升Y6, 女升Y3 Eastwood 學緊$35/30 mins, 自己不要求參加公開考試, 但要一次過付一個TERM學費, 又係唔記得什麼LEVEL

佢地全部係香港學開, 兩三年前來到各自去學, 到目前都很滿意, 兩個老師都沒有加價

佢地都唔記得D級別, 不過話學費應差唔多, 除非好高級, 好似演奏級, 可能要換個老師

首頁
45678...9

尾頁

跳至