跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 餵人奶問題

totally agree!

tattat 寫道:
chloriswwl, 小倩, 你地再努力下啦, 我初頭pump都係得好少, 但到你有規律咁, 一日pump6-7次, 慢慢就會越黎越多架, 仲有pump時就按摩下個胸, 會好d架.
我家下都一日pump6-7次, 半夜都會起身pump架, 但都唔多夠比小b飲, 間中就補下奶粉. 記住唔好太勉強自己, 飲多d水同湯, 努力 :-P

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

mermaidmom:

我用medela雙泵呀... 我都係泵下停下又按下咁先有貨咋, 如果唔係, 每邊最多得一安咋... 咁樣整勉強多半安囉
我試過沖涼時手擠乳頭, 仲衰, 得三四滴貨仔就唔出... 所以醫生叫我用手, 我估擠天光都無1安呀

大宅

小倩,

我睇bk d媽咪介紹買咗ameda雙泵, 超正 我泵20mins有大約60ml, 都係要停吓按吓, 甘樣好過一路泵, d貨出得好d. 用手泵冇可能啦, 泵成日都食唔倒一餐啦!

複式洋房

小倩 寫道:
[quote]
Possible 寫道:

你餵人奶每次10-15分鐘唔夠飽, 要30分鐘. 我阿B愈食愈密. 都不知幾辛苦

第一胎時姑娘話, 如果夠奶, 阿B啜3個字已經夠飽O架啦... 不過我唔多夠, 就算佢啜一個鐘一樣唔夠飽 [/quote]

小倩
我都唔知自已奶量夠唔夠, 全跟健康院教, 不過最近見阿B大便多左而且體重增加就放心d.

複式洋房

各位媽咪

我到現在都好似無勿進步, 還好似退步左少少 :cry: , 不過我覺得我其中一邊好似有d實實地的感覺, 但pump極都好似唔多鬆, 咁我應該點呢
baby

大宅

chloriswwl,

你要飲多d湯水同泵密d, 連半夜都要泵, 我一日6-7次奶量才有提升.至於谷奶, 泵係冇用, 你一係比bb埋身啜, 一係用手按鬆乳竇,再按乳暈將所有奶按出(我經驗需要數小時至1-2日時間), 通了乳腺泵才有用, 你要快d通,唔係只會愈來愈谷. 呢個topic早前都有討論過呢個問題, 你可去以前的page看看.

複式洋房

請問你地BB一日嘔幾多次? 大便係咩色?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

一日嘔5-7次,通常是泥黃色。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

現在餵人奶所以無比水阿b飲,阿b要到幾大先至要比水佢飲呢?

別墅

我都係乳線有d問題, 之前實晒, 泵都泵唔出, 後黎健康院姑娘教路, 發覺用手仲好過用泵, 不過就攰d

民房

我個b一日痾2次,係黃得黎有o的綠,中間仲夾有白色一撻撻,唔知係咪因為食人奶+奶粉?

複式洋房

my friend told me if there is not enough milk, you can drink 'pig hand' soup to make your milk thicker so easier for BB to get full.

複式洋房

bb唔係身邊, 無得埋身啜, 我現在最多都係1oz左右, 通常係早上個轉或者係晚上個轉, 希望bb出院時我還有奶俾佢飲啦, 我每天都有飲魚湯, keep住先啦, 我諗bb 5月中應該可以出院啦, 到時睇吓埋身啜係咪真係好d先 :-P
baby

複式洋房

sjlam 寫道:
現在餵人奶所以無比水阿b飲,阿b要到幾大先至要比水佢飲呢?

我阿B一日都有7-8次大便, 顏色都係芥王色. 如果你轉飲奶粉就要係2餐之間飲水.

複式洋房

我有個好大問題:

我一邊pump, nipple一邊痛, pump完都痛, 個胸好像"魚"晒咁好痛, 好唔舒服, 痛之餘仲有麻痺感覺, 好辛苦... :-(

小B女今天第27日, 我每次只pump到3-6oz, 就快唔夠食啦... :-(

我怕我堅持不了... :-(

複式洋房

其實我覺得妳餵左成个月巳經好叻啦, 姑娘話mami 巳經比左半年ge抗体比bb wor, 咁人milk重有咩extra的抗体呢???

我bb都唔識啜ge , 可能因為母女要隔離數日啦 , now泵出lei, 有時又唔記得餵, 餵左milk粉就咩都唔記得啦, 泵milk都冇咩心機啦, 每次得o个安半................ :cry:

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

我而家係埋身餵,不過呢兩日都嘗試pump,唔知點解pump得好少,每次得一至兩oz,無理由bb餐餐食咁少架 ,我諗係我唔識pump,請各位bk媽咪賜教

我係用Medela Mini嘅。

複式洋房

木瓜魚,木瓜雞腳眉豆沙都可以促進人奶
幸福﹗源自 "感恩"和"知足"。

複式洋房

i will message or press the 乳線 to help the milk coming out. why dont you try it too...

pauljr 寫道:
我而家係埋身餵,不過呢兩日都嘗試pump,唔知點解pump得好少,每次得一至兩oz,無理由bb餐餐食咁少架 ,我諗係我唔識pump,請各位bk媽咪賜教

我係用Medela Mini嘅。

別墅

其實餵人奶係咪會令到自己好容易累架?
我發覺我要每日瞓2次晏覺先夠精神....
你哋係咪咁呢?

首頁

尾頁

跳至