論盡家傭

跳至

首頁
45678...16

尾頁

大宅

Re: 【最新消息】31/5正式與勞工處處長進行諮詢會議,希望大家繼續提供資料,謝謝!!

藉住喺親子王國呢度公開多謝前保安局局長葉太葉劉淑儀女士既幫忙,佢地好快咁幫全港外傭僱主既忙...喺呢個月佢地既group亦好迅速咁安排咗好多野....呢d幫忙係過去卅多年外傭僱主係未試過咁受人重視,由其係政府..佢地以前係啋大家都傻...今日已經唔同哂喇...我地終於可以堂堂正正行出嚟話比政府聽...我地需要公平既保障!!!喺呢度,再衷心一次多謝[size=xx-large]葉太葉劉淑儀女士同佢既group既頂力支持同幫忙,萬分感謝~~

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 【緊急呼籲】請提供真實CASE及正面議案,準備與勞工局進行會議並商討外傭政策

各位靚媽/俊爸,
今日我地開左個幾好氣氛既會,原本署長只能比一個鐘我地,但最終用左佢兩個半鐘. :mrgreen: 首先向一直等我地既記者朋友們講聲唔好意思及多謝,希望您地能幫我地呢班[少數民族]既外傭僱主出多D聲.

另要多謝今次幫我地聯絡及用心聆聽我地既心聲,並為我地分析及鼓勵我地面對既[匯賢智庫]葉劉淑儀女仕.
亦多謝署長答應會同我地開[size=medium]"經常性會議"等我地可以直接向佢地反映我地對現時外傭政策及條例既不滿.
另要多謝BK會員Sandy,佢今日出席,並將佢親身既經歷提出,署長佢地聽完亦立即要左呢個case既有關文件檢討,希望署方可為Sandy取回一個公道.

今日主要內容如下:
1. Levy
我地直接要求政府取消"再培訓徵款",署長表示,呢part唔關佢地事,亦因為hk要培訓本地勞工,所以取消會有難度,我地亦有建議就算唔取消,都有一個大幅下調既空間,讓僱主可以減輕負擔.
另 levy 不能退回既安排,我地都應為不恰當.
呢點即使佢地應為唔關事,我地都唔會放棄,繼續去搵佢地口中既有關部門開會.
2. 薪酬調整
我地強烈要求政府係每年檢討外傭薪酬時必須提高透明度,並質詢現時提高薪酬既標準,及對僱主不公平既情況.
[呢點佢地當然唔會係今日答到我地啦]不過唔緊要,我地等得,亦隨時歡迎佢地搵我地傾.
3. 關於外傭醫療,懷孕,傳染病,假期,機票等,我地要求署方認真研究現有勞工法例是否同樣適用於外傭身上.甚至係某d例上,外傭既保障凌駕於本地打工仔之上.
4. 係ID407上,根本就有須要重新修改,因對僱主極不公平.
5. 要求署方認真考慮是否應該另訂家務助理既僱傭條例,以配合及適用於任何本地及海外的家務助理.
6. 關於外傭濫告既問題.

以上既論點,我地有實質理據及個案支持,我相信對方亦無諗過.所以當中都出現左d幾搞笑既場面.例如有d個案佢地聽完係完全唔識答..只係[img align=left]http://pics.taobao.com/wangwang/040.gif[/img]
又例如機票有效期方面,由署長親自答我地,點知......佢都答錯左..[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_299.gif[/img]當場要麻煩署方一班專業人仕翻佢地所印制出黎既指引.
我地要求署方認真考慮修訂機票有效期,唔好再搵我地d僱主既荷包較飛.

各位僱主請放心,我地唔會咁易退縮既,只要一日有部門願意接見我地,我地都會盡力去爭取.但真心希望大家一定要支持,因一 路落去可能會有好多次既會議,亦可能要僱主到場聲援支持,令我地可以比多d市民知道HK唔係剩係得外傭工會,我地僱主都唔係任人魚肉而唔反抗架,雖然我地係"少數民族"但我地都可以好團結.

民房

Re: 【緊急呼籲】請提供真實CASE及正面議案,準備與勞工局進行會議並商討外傭政策

已係另一topic回應,但"多謝"係一萬怡都唔縑多!加油!

大宅

fa,
漏咗我窒佢僱主定位果part呀...你地坐署長對面...聽得清楚d...你地補充啦...署長佢自己都講到亂哂...商業僱主??僱主???....好在葉太既律師即涉位打蛇隨棍上 :mrgreen: ...但佢坐得太遠...我聽唔清楚 ...因為呢part係跣緊佢

公爵府

係署長既理解入面,我地係僱主,而唔係商業僱主,但係第57章入面係講左外傭僱主係等同一個商業機構,所以署長答到r晒頭.
當署長話HK係無分開工種既勞例時,葉太既律師就立即同佢講:有. :mrgreen: 係建築業入面就已經有,跟住舉左一大堆例子出黎.
結果都係令到署方.....[img align=left]http://pics.taobao.com/wangwang/021.gif[/img]

大宅

←呢個公仔係形容署長咩呢??唔明...

公爵府

一d想像力都無呀.. "呆若木雞"呀.

大宅

你話署長係雞...你C喇
FA8866 寫道:
一d想像力都無呀.. "呆若木雞"呀.

公爵府

希望各位媽咪唔好退縮,如您地或身邊既朋友有真實個案,仍然可以e-mail比我地,我會將個案分類,並於約見有關部門時提出討論,
e-mail: [email protected]

民房

多謝你地無私的付出!!!支持!支持!
有咩剪剪貼貼我做得黎既,就call我啦!(不過呢幾日俾亞女lock左個電話 ,未去旺角整,mail我啦!)

子爵府

醒目開學勳章

亞十,

好多謝你分享你朋友case,我地係會議上曾經討論呢個個案,結果係勞工處處長答將來有修改空間,會考慮照顧呢類有特別需求人士求助。

當然佢都講現時法例無考慮過有咁o既情況出現(其實係佢地無諗過、聽過會有咁o既需要!)

別墅

民房

winnie,

再三多謝你地!
就呢個case,我諗到的係,如果父或母係僱主,而不幸身故,係現時的法例下,真係好悲慘。 :-(

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都要係度多謝你地冇條件咁付出時間,心機,腦力幫我地呢班"少數民族"僱主,真係好感動 :cry:
我真係唔好意思呀,冇幫過手......希望你地努力

複式洋房

再一次多謝你地幾位, 我尋晚坐係電視機前一路等新聞但都冇, 但我知道有一班熱心人士幫緊我地, 個心真係暖暖地架!

我曾經試過係度估個位肯幫人的高人係邊位, 又真係被我估中bor, 真係要多謝駛葉太!

FA8866,
我搵到幾年前d舊料, 有我叫工人簽而佢唔肯簽的書面警告信, 有我向勞工處求教關於即時解僱佢的信件, 都有個工人簽收左機票而又入紙追討的相關文件, 唔知會唔會有用? 諗返個次的經歷都覺得有d菲傭真係好衰, 一味激到你暈, 搏炒, 然之後要一個月代通知金, 我地個政府又一味幫佢地, 真係有冤無處訴, 宜家終於有你地幾位有心人出來幫大家, 希望香港政府真係可以幫返d自己市民啦!

大家加油!

大宅

thanks all~~~其實我地仲有好多野要跟進....但喺呢度再想講希望各位外傭僱主一定要團結...話比政府知....我地中產亦唔係好恰既...唔好當大家係lulu兼羊古...

公爵府

MarketCEO,
如您有資料,您可比我,因我都要分類,如機票已收但再告呢d,我地都可比有關方面睇,再討論修改方面. :mrgreen:

大宅

而家我最想要既係喺始創中心同外傭打官司既資料...包括埋僱主自己寫既囗供..settle咗之後既文件同收据...如果大家有的話..請email 比fa....因為我想做d野呀...一切資料,我地絕對保密...勞煩大家廣傳開去啦....thx~

email : [email protected]

複式洋房

Thank you for your great effort, "Yip Lau" and her party. I hope this is just a begining not the end. Govt imposed too many unfair terms on us! We only employ a maid to take care of our young children so that we can go out to work to earn money to support our family. We get the least from government, in return our govt do little to consider us.

Eg my maid complained my flat is small (3 bedrooms). I also do not want to let my young children be taken care by a stranger and share with my "small" flat with her, but no better alternatives. She did many strange things, may want me to fry her and get one month salary. She is new and quite unfair for us, eg levy, time, money, etc.

Thank you!

大宅

FK,
其實尋晚我向署長提出一樣野...就係佢地諗住派"著數"比佢地既時侯,我真係講"著數"兩個字架...應該首先咨詢吓外傭僱主既意見...因為比$請佢地既係我地呀...冇理由問佢地唔問我地架麻...提起真係火都滾.. 冇辦法...喺呢種情況下我地一定要咁講...咪時真係當我地係羊古...

首頁
45678...16

尾頁

跳至