烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

我新換個太平洋電磁爐,買埋個寫明電磁爐適用嘅牛頭五層鑊,但每次煎或炒餸都出現過熱熄火情況,問過太平洋話係隻鑊唔啱用,buffalo又話佢地啲鑊用電磁爐無問題,我驚換過只鑊又係咁,有冇人用過呢個組合呢?係唔夾定係個爐有問題?

大宅

回覆 AQMum 的帖子

請問有冇人有經驗,或者用緊其他牌子電磁爐又用buffalo五層鑊又係得嘅呢?日日要煮飯,急住解決問題,換過只鑊都唔知邊款得,唔想用易潔鑊!謝謝!

大宅

回覆 AQMum 的帖子

你隻鑊可能是全鋼底, 無鐵的成份就用唔到電磁爐, 去搵粒磁石在底部試下.

大宅

回覆 麵包阿媽 的帖子

只鑊落水煮係無問題架,只係用油煎或炒幾分鐘就會過熱自動熄火,炒菜無理由下下都加水啫...問過buffalo sales又話佢地嘅鑊用電磁爐未聽過有問題.....

大宅

引用:回覆+麵包阿媽+的帖子 只鑊落水煮係無問題

原帖由 AQMum 於 13-04-16 發表
回覆 麵包阿媽 的帖子

只鑊落水煮係無問題架,只係用油煎或炒幾分鐘就會過熱自動熄火,炒菜無理由下下都加 ...
你個爐有無分火鍋同煎炒功能,我嗰個初時都係咁,㩒火鍋功能嚟煎嘢,一陣就自動熄機

珍珠宮

大廚勳章

似係 電磁爐 本身嘅問題 ....

JM 可否講講該太平洋電磁爐 是甚麼型號 啊
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

大宅

BONNIESAM 發表於 13-4-16 20:28
你個爐有無分火鍋同煎炒功能,我嗰個初時都係咁,㩒火鍋功能嚟煎嘢,一陣就自動熄機

...
無架,只有火力控制,尋晚試過全程用最低火力就無熄火喇,不過下下較最細火煎炒怕唔夠鑊氣,要試多幾次先。

大宅

khman 發表於 13-4-16 22:05
似係 電磁爐 本身嘅問題 ....

JM 可否講講該太平洋電磁爐 是甚麼型號 啊 ...
係PIB28,一般家用雙頭爐

珍珠宮

大廚勳章

AQMum 發表於 13-4-17 15:58
係PIB28,一般家用雙頭爐
好可能係內嵌式嘅安裝 , 散熱方面出咗問題 ....
妳試吓打開 爐灶下面嘅櫃門 , 等佢有多 d 新鮮空氣嚟散熱 ; 再用隻大 d 嘅煎 pan , 試吓煎隻蛋咁 , 睇吓會唔會好 d ?
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

大宅

khman 發表於 13-4-17 16:12
好可能係內嵌式嘅安裝 , 散熱方面出咗問題 ....
妳試吓打開 爐灶下面嘅櫃門 , 等佢有多 d 新鮮空氣嚟散熱 ; ...
試過啦,火力一大啲就唔得!

珍珠宮

大廚勳章

AQMum 發表於 13-4-17 18:59
試過啦,火力一大啲就唔得!

除咗 BUFFALO 牛頭牌 之外 , 有冇試過其它牌子嘅 煎 pan 啊 ?

ご馳走様

大宅

khman 發表於 13-4-17 19:28
除咗 BUFFALO 牛頭牌 之外 , 有冇試過其它牌子嘅 煎 pan 啊 ?
煎Pan未試過,煲就試過二個大小不鏽鋼煲都無問題,所以要解決既係隻鑊,因煎炒都要靠佢。

珍珠宮

大廚勳章

AQMum 發表於 13-4-17 23:08
煎Pan未試過,煲就試過二個大小不鏽鋼煲都無問題,所以要解決既係隻鑊,因煎炒都要靠佢。 ...
咁有冇試過用 不銹鋼煲 嚟 "煎"吓、 "炒"吓餸咁啊 ?

ご馳走様

大宅

khman 發表於 13-4-18 08:09
咁有冇試過用 不銹鋼煲 嚟 "煎"吓、 "炒"吓餸咁啊 ?
咁又無,煲有高度又窄身,我諗好難"炒"到野。

珍珠宮

大廚勳章

AQMum 發表於 13-4-18 23:08
咁又無,煲有高度又窄身,我諗好難"炒"到野。

或者 .... 妳試吓問 d 親戚朋友 或者 街坊鄰里 借隻大 pan 嚟"煎"吓、 "炒"吓餸 , 睇吓 work 唔 work .... 咁得唔得啊 ?

另外 , 妳有冇留意 .... 之前 用 buffalo 煎炒餸菜時 , 部機自動熄火 嘅時候 , :idea: 佢個 LED 數字顯示屏, 有冇顯示 d 古怪字 (即係 error code) 呢 ?

如果 有 error code 出現 , 妳就可以睇吓說明書 .....
說明書應該會有 error code 嘅詳細解釋 , 及解決方法 :idea: .

ご馳走様

大宅

回覆 khman 的帖子

相信是接觸點問題, 我之前部樂信都有一邊爐用大鑊同大火唔得, 會dl dl聲之後就壞了, 知電磁爐是有一邊是只得中細火, 你要了解一下你個係唔係咁

珍珠宮

大廚勳章

麵包阿媽 發表於 13-4-19 12:28

相信是接觸點問題, 我之前部樂信都有一邊爐用大鑊同大火唔得, 會dl dl聲之後就壞了, 知 ...

太平洋 PIB-28 , 應該係 :
http://leoc-blog.blogspot.com/2009/11/blog-post_21.html

...Pacific PIB-28 提供六段火力調校,

單爐功作 300W、600W、1000W、1400W、1800W和2200W,

雙爐同時工作以不大於 2600 .....

我睇 .... 應該兩邊爐都可以大火 , 不過 如果 其中一邊 用緊 大火 , 另一邊再開 就去唔到 大火 ....

佢 自動熄火 嘅原因 , 好可能係 "過熱" 問題 ....

ご馳走様

大宅

個机係火力問題, 要買到三千幾四千火先可用兩邊大火, 二千幾火果d就有一邊得中至細火

大宅

khman 發表於 13-4-19 08:43
或者 .... 妳試吓問 d 親戚朋友 或者 街坊鄰里 借隻大 pan 嚟"煎"吓、 "炒"吓餸 , 睇吓 work 唔 work .... ...
真係多謝你咁熱心幫我研究,熄火時係有過熱嘅error code架,我打過去太平洋問,師父咪就話係只鑊加油後太受熱唔啱用,叫我買只電磁爐專用既,都唔得再搵佢!問buffalo又話佢地既鑊係用得電磁爐,係個爐有問題,激死!再買鑊我都想攪清楚邊隻得先。
不過呢二日用低火煮都ok喎,1000同1200w都ok, 火力都唔太弱,可以頂住先。另有人建議可用生鐵鑊,有時間再研究下......

大宅

麵包阿媽 發表於 13-4-19 12:28

相信是接觸點問題, 我之前部樂信都有一邊爐用大鑊同大火唔得, 會dl dl聲之後就壞了, 知 ...
個爐係單邊最高2200w, 一齊用就加埋最高2800w, 不過依家就變左只用到1200w最高,1400w已經會熄火。

首頁

尾頁

跳至