夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:boolove2013 的帖子

我明白你想表達乜呀
我睇完佢寫的
只冧到:便宜俾佢佔盡
返PT job, 有人湊仔、做家務、煮飯,免費住宿
自己有5k 零用

佢這背景仲敢生第二𠆤,真是體現養仔豐歛由人之說

更令我吾明白,佢身邊有的朋友係\'講緊二萬,萬五買野仲另計\' ,關佢乜事
--》一句到尾,老公自己揀既

大宅

回覆:你地老公俾幾多家用?

人地老公比2萬家用包咩先 ? 只係零用錢定係要供埋樓買埋餸 ? 同埋人地老公搵幾多 ? 你老公搵 17000 , 佢每日只用100 都算係咁啦 !

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 boolove2013 於 15-07-21 發

原帖由 saladbaby812 於 15-07-21 發表
咩叫事實呢?我未bingo前仲有返工那不算是廢人吧?依一星期無返姐,吾湊仔 返半職就是廢人?我又吾係要大富 ...
根本你就係又懶又唔知足… 你老公已經將佢搵到嘅錢都俾晒你, 睇返晒你所有舊post, 又買鑽石又買名牌, 小朋友既然俾ee 湊, 你根本可以返ft job 啦… 到而家你話有左就立即唔返工?

你而家先幾week, 唔駛立即停工吧?搵多幾個錢幫輕自己老公唔得咩?你身體好差??

c雅    發表於 15-8-5 13:49
bluebluepooh    發表於 15-7-28 21:25

男爵府

引用:Quote:原帖由+yeniewong+於+15-07-21+發表

原帖由 saladbaby812 於 15-07-21 發表
我有草架,草左小小 幾萬蚊用自己pt草,老公幾千蚊就多數用哂,我明白了 吾會再呻啦,可能我識啲 ...
人地老公比兩萬,萬五扣哂所有日常費用都唔知零用有無$5000呀!

大宅

引用:我老公俾3000家用,我日日湊住個囡去街市買

原帖由 善宜 於 15-07-21 發表
我老公俾3000家用,我日日湊住個囡去街市買菜,返黎又煮呢樣果樣,你老公又真係幾好,搵得唔係多,但就幾乎 ...
我明白了 吾會再呻啦,可能我識啲朋友當中自己老公俾得最少,佢地都講緊二萬,萬五買野仲另計所以我先會有咁既諗法sorry

大宅

引用:下+你有5000零用+又唔使買餸煮飯做家務湊仔

原帖由 yeniewong 於 15-07-21 發表
下 你有5000零用 又唔使買餸煮飯做家務湊仔 仲想點呢?你老公都是100一日番工 依家出去食餐飯都要3,40蚊啦 ...
我有草架,草左小小 幾萬蚊用自己pt草,老公幾千蚊就多數用哂,我明白了 吾會再呻啦,可能我識啲朋友當中自己老公俾得最少,佢地都講緊二萬,萬五買野仲另計所以我先會有咁既諗法sorry

大宅

引用:睇晒成篇,+sorry完全feel唔到樓主有幾慘喎

原帖由 瑤瑤~ 於 15-07-21 發表
睇晒成篇, sorry完全feel唔到樓主有幾慘喎
講慘, 你c6仲慘, 辛苦搵錢養家, 但得3k自己用(你5k零用仲多過佢) ...
我知道了 我住父母家,老公會一星期來五日,我之前pt會俾錢自己媽媽,不過媽媽吾會追我,日用品佢買 但不會煮飯,各自各食,我媽都是出去飲酒常出街的人,不願湊仔,老公父母又一樣,情願返工都不湊仔,因佢地返地盤搵得多,所以俾左ee湊呀,我不會ftm,只是依排有左吾返工,生了繼續返工 知道錢不夠用。

子爵府

回覆:saladbaby812 的帖子

我老公俾3000家用,我日日湊住個囡去街市買菜,返黎又煮呢樣果樣,你老公又真係幾好,搵得唔係多,但就幾乎俾哂你,珍惜吧,有人幾萬家用,有人零家用,比較得幾多?最緊要知足

cherry_cici    發表於 15-7-22 00:26

大宅

下 你有5000零用 又唔使買餸煮飯做家務湊仔 仲想點呢?你老公都是100一日番工 依家出去食餐飯都要3,40蚊啦?講慘 你老公仲慘。仲諗住唔夠洗?原來你唔諗下點草下錢?如果你老公突然失業你有咩作用?你有無盡過做老婆要守住頭家既責任?你幾歲?生完2件仲咁幼稚?人地有萬幾家用 你去羡慕人地?訓醒未?人地老公搵幾萬 你老公搵萬7 全部拎晒出黎 先拎得3000自己用 你仲想點?人比人比死人

jenniferzhu    發表於 15-7-28 15:31
JP930    發表於 15-7-25 12:02

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇晒成篇, sorry完全feel唔到樓主有幾慘喎
講慘, 你c6仲慘, 辛苦搵錢養家, 但得3k自己用(你5k零用仲多過佢)
但最慘, 應該係你父母囉
原本以為你6k係俾父母湊孫, 點知原來係請姨姨湊
即係你同c6住父母屋企, 完全無比家用?
仲要連日用品都要老人家買埋? 煮飯都係老人家出錢出力?
點解你可以咁大條道理要老人家貼俾你既?(就算老人家有好多積蓄, 做仔女既多多少少都要俾d心意掛?)
做人最緊要係睇送食飯, 覺得手緊既咪出少d街睇少場戲囉
而且你已經連pt都無返, 你係咪應該cut左姨姨, 你自己湊返個小朋友呢?
你c6搵錢雖然唔算多, 但17k人工, 佢只取3k返工, 都算好顧家架喇
長老又唔使你俾家用, 你已經好彩過好多mami
但17k一家4口(計埋你肚裡面0個個)用, 真係好窄
你仲敢轉做ftm, 只能說你好勇

ilovemagao    發表於 15-8-15 10:49
JP930    發表於 15-7-25 12:02
jessica0768    發表於 15-7-22 10:37

大宅

依張係我地取消離婚既紙 只不過無開post講返,吾係膠post囉 搞到我好似玩野咁

大宅

引用:事實係難聽D架啦,又要靠男人又要申個男人

原帖由 boolove2013 於 15-07-21 發表
事實係難聽D架啦,又要靠男人又要申個男人無錢,當初做咩唔嫁畀李嘉誠啊

睇翻你其他post,之前又話 ...
咩叫事實呢?我未bingo前仲有返工那不算是廢人吧?依一星期無返姐,吾湊仔 返半職就是廢人?我又吾係要大富大貴,係覺得5000好窄洗而已。係嗌過交離婚,亦簽左,之後大家都想俾多次機會大家沒問題吧?bingo左,2個小孩了老公和我都不想再要,而選擇結紮,又吾係吾避孕再有就落仔,有什麼問題嗎?咩叫咩人都有?

子爵府

回覆:saladbaby812 的帖子

事實係難聽D架啦,又要靠男人又要申個男人無錢,當初做咩唔嫁畀李嘉誠啊

睇翻你其他post,之前又話離婚post埋張紙上來,到前幾日又有咗BB(恭喜),但又要求你28歲的老公紮咗佢…佢又肯,覺得好interesting, 呢個世界乜人都有

chuiyeebird    發表於 15-8-16 08:50
ilovemagao    發表於 15-8-15 10:47
BB_Girl    發表於 15-8-15 00:56
sunalwaysshine    發表於 15-8-14 23:13
Ahome9    發表於 15-8-7 05:04
yanfish    發表於 15-8-5 17:13
happysasalala    發表於 15-8-2 21:00
sg51244    發表於 15-7-24 17:27
lamwing711    發表於 15-7-22 12:46
baby-G2008    發表於 15-7-22 10:45

大宅

引用:Quote:原帖由+saladbaby812+於+15-07-21+發

原帖由 meinatmn 於 15-07-21 發表
你個工人邊到請???$4000咁平???

每個月齋洗$5000我都想,你老公返工都係得$3000……知足下啦。
不過我朋友請啲印尼,菲律賓都是4000幾呀。

大宅

引用:Quote:原帖由+saladbaby812+於+15-07-21+發

原帖由 meinatmn 於 15-07-21 發表

每個月齋洗$5000我都想,你老公返工都係得$3000……知足下啦。
應該不算是工人咁難聽,當姨姨,因為我奶奶認識幫我找架。
我會啦 依家見到個個都話5000好好咁,可能本身自認有點大洗
見到舊po有jm話老公俾幾萬蚊家用 先八下幾多人都咁好環境姐 我有返pt架 只不過又bingo左停左 無啦啦就俾人鬧廢人

伯爵府

引用:Quote:原帖由 maruko1023 於 15-07-21 發表

正常請工人都是4000左右,再買奶粉尿片6000幾差不多了 我孩子仲細 點解咁既反應既,不嬲公價請工 ...

lamwing711    發表於 15-7-22 12:44

大宅

引用:Quote:原帖由+boolove2013+於+15-07-21+發

原帖由 kit-kwok 於 15-07-21 發表
哩d人咪唔知足咯,自己係ftm又唔湊仔又唔使買送煮飯,有得距洗咪算好咯,你講得o岩,係廢人

...
仲有我不是ftm, 我本身有返pt有幾千蚊的,上個星期再bingo左先停左,吾係你口中既廢人咁嚴重

大宅

原帖由 maruko1023 於 15-07-21 發表
6000比人湊仔全包了,呢句唔明?
正常請工人都是4000左右,再買奶粉尿片6000幾差不多了 我孩子仲細 點解咁既反應既,不嬲公價請工人都是4000幾呀。不是嗎

大宅

我都係想問下大家家用幾多姐,可能有人覺得5000多,舊貼都見到有啲jm收幾萬家用一個月都請工人湊啦,家家吾同,吾需要嗌到廢人咁無禮貌掛?

大宅

引用:你老公已經搵得唔係多,仲有比晒D錢你管,

原帖由 boolove2013 於 15-07-21 發表
你老公已經搵得唔係多,仲有比晒D錢你管,而你都係靠屋企人唔駛為自己生活支持負責,“得5000買野自己洗” ...
哩d人咪唔知足咯,自己係ftm又唔湊仔又唔使買送煮飯,有得距洗咪算好咯,你講得o岩,係廢人

首頁

尾頁

跳至