自由講場

跳至

首頁
12345...28

尾頁

大宅

回覆 ashleymhk 的帖子

咁我想問茶餐廳可以提供免費水
有次我朋友叫了杯熱飲
再要求一杯免費水

个茶餐廳女老闆以為朋友為了慳2元
其實係不想飲冰水傷身

冰係要加錢
水係免費

個女人好惡話水要加兩元

~ 又有一次茶房女工做奶茶,同事有俾錢,佢叫人自己冲
個女工好惡話要收佢大杯錢,因為佢自己個杯大

咁咪唔再俾錢飲

某日個女工話,你好似好耐冇叫茶。之後,工事叫佢派文件,個女工唔啋佢

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Astra00 發表於 23-7-23 15:44
問題係,佢個女同佢外孫就係孫?我當時大緊肚,及帶埋個仔,我那些不是佢啲孫?

做老人做到咁,沒福氣。

佢哋就係咁,皇孫上嚟,佢媽我嫂連生果籃既生果都拎走埋,話皇孫要食嚟做早餐

子爵府

米豬蓮 發表於 23-7-23 00:44
媽媽谷朋友住附近,次次聚會一齊去佢都會叫我一齊call 車話夾返,佢次次都無比我又無乜所謂,因為佢唔坐我 ...

唔係度縮,係搵你笨 呢啲人以後唔好同佢一齊搭啦

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

rsbaby 發表於 23-7-19 15:37
我6299極度姑寒,一年只在新年拜年時煮一餐。一個急凍pizza, 急凍餃子,食淨既肉餅撈埋菜煮一碟,蝦仁碎數 ...

我係你,仲要睇面色
一定唔會煮。

水晶宮

stillalivewor 發表於 23-7-23 13:20
我媽冇返工好多年,人地叫佢幫手唔會托手踭,啲義工獎狀貼到一屋都係
好彩個男仔大個後好生性,每星期都搵 ...

咁個男仔都叫有少少人性。你媽媽好好人!

水晶宮

stagea 發表於 23-7-23 15:40
咁似我62,佢又係咁,我返去唔會開冷氣,到佢個皇孫上嚟就開冷氣同立即抬風扇吹住佢。
...

問題係,佢個女同佢外孫就係孫?我當時大緊肚,及帶埋個仔,我那些不是佢啲孫?

做老人做到咁,沒福氣。

倒轉佢去我屋企,佢就大用特用我啲野。前世欠佢呀?幫佢個仔捱咁多野返來,沒感恩不特止,仲當我衰人。

水晶宮

stillalivewor 發表於 23-7-23 13:13
我媽係架,佢總會講:幫到唔通唔幫咩
試過有鄰居爭大耳隆,全家被淋紅油,日日俾人拍門追債,個老豆就自己 ...

唯有當你媽行善積福。(但現實世界比人當傻仔)

琥珀宮

Astra00 發表於 23-7-16 18:18
同意。
我老爺,仲好笑,我哋一家幾口上去,熄埋風扇,開大門。到佢女來,佢女入房,狂開冷氣,老爺沒出聲 ...

咁似我62,佢又係咁,我返去唔會開冷氣,到佢個皇孫上嚟就開冷氣同立即抬風扇吹住佢。

子爵府

2024年龍年勳章

stillalivewor 發表於 23-7-23 09:58
親人成日搵我媽笨,咁多年嚟都唔理自己個仔,我媽唔忍心經常接佢返我地屋企住,包食包買衫褲鞋襪幫沖埋涼, ...

呢個親人係咪好窮

公爵府

好媽媽勳章

newc9 發表於 23-7-23 12:40
要夾返錢比佢架

唔比你咬我呀

琥珀宮

leyangel 發表於 23-7-14 22:20
有一次係疫情嗰陣
去到間嘢,同朋友A一人叫一碟碟頭飯
阿B夠膽死凈係叫碗白飯,然後全程夾我地啲餸

話比800元超市卷你喎,心諗乜妳咁好死,轉頭用第二個借口問你攞返一千

大宅

Astra00 發表於 23-7-23 12:54
係。如果太林善,分分鐘做得出比叫人做義工湊孫。

我媽冇返工好多年,人地叫佢幫手唔會托手踭,啲義工獎狀貼到一屋都係
好彩個男仔大個後好生性,每星期都搵我媽飲茶食飯,過時過節會俾錢我媽,識到穩定嘅女仔第一時間係帶俾我媽見,佢要結婚時見家長都係叫我媽去

大宅

mandy952 發表於 23-7-14 22:35
搭的士嗰part我覺得又ok喎
但夾人地d餸就太cheap了

雖然是寒酸,但是夾的士嗰part其實也合理,例如他是坐20分鐘車,但是你尾程要坐一個鐘頭,如果平均分其實人哋都好蝕底

大宅

Astra00 發表於 23-7-23 12:54
你媽太善心。幫人養仔。

我媽係架,佢總會講:幫到唔通唔幫咩
試過有鄰居爭大耳隆,全家被淋紅油,日日俾人拍門追債,個老豆就自己避返大陸,留低老婆同三個好細嘅仔
我媽夠薑叫晒佢地返屋企住,包食包住,幫佢地入屋前睇水

水晶宮

stillalivewor 發表於 23-7-23 13:08
我地有同我媽講,但我媽做唔出嘛,人地約佢幾次後佢又出過

你媽太好人。好人永遠累自己難受。

大宅

木糠布甸 發表於 23-7-23 11:28
嘩,呢個真係人渣嚟,應該以後唔好再見

我地有同我媽講,但我媽做唔出嘛,人地約佢幾次後佢又出過

水晶宮

木糠布甸 發表於 23-7-23 11:28

係。如果太林善,分分鐘做得出比叫人做義工湊孫。

水晶宮

stillalivewor 發表於 23-7-23 09:58
親人成日搵我媽笨,咁多年嚟都唔理自己個仔,我媽唔忍心經常接佢返我地屋企住,包食包買衫褲鞋襪幫沖埋涼, ...

你媽太善心。幫人養仔。

子爵府

米豬蓮 發表於 23-7-23 00:45
你搶啦我唔比最憎人搶單

要夾返錢比佢架

大宅

首頁
12345...28

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊