烹飪搵食

跳至

首頁
34567...17

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

你都係咁覺得呀? 我成日唔知係咪我整咪我整得唔好, 所以整到唔夠硬, 似蛋糕多d. 我見係街買既muffin 係硬d架. 但係我鐘意無咁硬, 無咁干身.

其實我又係唔知cup cake 同蛋糕有mei分別!!

原帖由 uhtcl2006 於 09-11-9 11:05 發表

um....以我低b級既理解.....muffin同旦糕都係個名姐....muffin咪即係杯仔旦糕囉....如果我用整海棉旦糕既方法, 將啲旦糊放入muffin杯入面焗, 成品我都係會叫muffin喎
不過我咁講, 唔知幾時又有啲老c fu出 ...

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 happypiano 於 09-11-9 11:02 發表
咁我又唔覺得好油, 今日叫d細路ling番學校食, 但係唔知實唔實呢, 下午問下佢地先.

之前我買d係 muffin既預伴粉(係二記買的), 係好爆架. 今日我自己整呢就無那個震撼性, hahaha

p.s. 其實我覺得muffin 都蛋糕好似 ...

um....以我低b級既理解.....muffin同旦糕都係個名姐....muffin咪即係杯仔旦糕囉....如果我用整海棉旦糕既方法, 將啲旦糊放入muffin杯入面焗, 成品我都係會叫muffin喎
不過我咁講, 唔知幾時又有啲老c fu出嚟插我架啦

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 yantonbabyshop 於 09-11-4 17:45 發表
hihi
紋蛋糕係唔係=蛋糕夾心個d同外邊圖住個d ar.咁裝飾個d又唔同打法..??容易打嗎..??
除左買珼成忌廉外..有冇放法做忌廉...thx

sorry, 咁遲先覆你...
紋蛋糕既忌廉即係紋係夾心入面或蛋糕外圍既忌廉...
裝飾忌廉即係喺蛋糕表面唧花既忌廉
紋既忌廉&唧花既忌廉打法係一樣, 紋既要打到7分企身, 唧既要打到8分企身...
容唔容易打.....好難答你....我自己覺得唔太難....不過我做既忌廉旦糕一定唔可以滿足大c fu要求, 但都可以食得
至於你問有無方法做忌廉, 我真係唔清楚, 暫時我都係買盒甜忌廉自己打到企身去紋餅同唧花

侯爵府

醒目開學勳章

咁我又唔覺得好油, 今日叫d細路ling番學校食, 但係唔知實唔實呢, 下午問下佢地先.

之前我買d係 muffin既預伴粉(係二記買的), 係好爆架. 今日我自己整呢就無那個震撼性, hahaha

p.s. 其實我覺得muffin 都蛋糕好似差唔多咁.

原帖由 uhtcl2006 於 09-11-9 10:53 發表

muffin我整過, 不過好唔掂, 焗完超油, 食唔晒放落雪柜, 第二日已經實到可以'碇'死人

水晶宮

原帖由 pollyw 於 09-11-9 10:28 發表
uhtcl2006,您搞掂左d泡芙未呀?我都想學呀!有乜要住意?点先唔会“水水”?等您好消息!!

整左, 但唔知叫唔叫成功喎, 我呢啲低b級初哥, 樣樣都係自己摸索, 唔敢話你知有乜要注意喎
不過坦白講, 整完出嚟我唔覺得好食, 可能因為我自己都唔鍾意食甜野, 所以整極都唔夠好~

水晶宮

原帖由 pollyw 於 09-11-9 10:37 發表
您咪玩就真。真係好好食咁喎!我都未整過Muffin,所以唔敢亂UP。您既問題留返比d有經驗姊妹答。

muffin我整過, 不過好唔掂, 焗完超油, 食唔晒放落雪柜, 第二日已經實到可以'碇'死人

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 happypiano 於 09-11-9 10:31 發表
咪玩啦, 我呢個生手都整到, 梗係easy job啦. 你大蛋糕都整到, 你hup埋眼單手都搞掂啦.

我鐘意佢夠濃味. 但係其實整出黎都幾似蛋糕的. 我唔知係咪落得唔夠多泡打粉呢(因為食譜無寫明落幾多), 好似唔夠爆.

...
您咪玩就真。真係好好食咁喎!我都未整過Muffin,所以唔敢亂UP。您既問題留返比d有經驗姊妹答。

侯爵府

醒目開學勳章

我前晚係廟街食完, 仲回味緊, 尋日咁啱見到高師傳有條片係教整蠔仔餅, 睇完就膽粗粗試下啦. 但我覺得d 蛋同d 蠔太熟了, 下次要再改進下.

原帖由 pollyw 於 09-11-9 10:24 發表
好味呀琴姐!

侯爵府

醒目開學勳章

咪玩啦, 我呢個生手都整到, 梗係easy job啦. 你大蛋糕都整到, 你hup埋眼單手都搞掂啦.

我鐘意佢夠濃味. 但係其實整出黎都幾似蛋糕的. 我唔知係咪落得唔夠多泡打粉呢(因為食譜無寫明落幾多), 好似唔夠爆.

原帖由 pollyw 於 09-11-9 10:26 發表
好掂喎。Muffin難唔難整呀?有無囂門?

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 uhtcl2006 於 09-11-4 14:25 發表

你意思係想學整紋旦糕既忌廉 ??
如果係紋旦糕既忌廉, 一般會用甜忌廉 (烘焙店有售) 打起至7分企身, 咁就可以用嚟紋旦糕, 如果係用嚟做餅面裝飾, 就將甜忌廉打到8分企身, 打好後放入雪柜雪10分鐘, 然後放入唧袋唧花 ...
uhtcl2006,您搞掂左d泡芙未呀?我都想學呀!有乜要住意?点先唔会“水水”?等您好消息!!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 happypiano 於 09-11-9 09:14 發表

朱古力muffin
好掂喎。Muffin難唔難整呀?有無囂門?

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 happypiano 於 09-11-9 09:15 發表

圓 dup dup 蠔仔餅
好味呀琴姐!

侯爵府

醒目開學勳章

圓 dup dup 蠔仔餅

侯爵府

醒目開學勳章

朱古力muffin

男爵府

原帖由 janetlam326 於 09-11-6 14:03 發表
星子,噤想請問冰皮粉,水,白菜油份量係幾多?同埋白菜油係固體果隻定係液體果隻呢?thanks~

我嗰隻係130粉,140水,14白菜油~
間間d粉都唔同你可以問設店員架...不過2記既粉係做唔到架同唔好食.....唔好買..
白菜油係固體嗰隻.....!!!
。。。。。。。。。。。

子爵府

大廚勳章

男爵府

大廚勳章

上個星期整左一個, 覺得好好味, 所以添食. 今次呢個既賣相都幾得意, 所以post 出黎太家enjoy下.

大宅

星子,噤想請問冰皮粉,水,白菜油份量係幾多?同埋白菜油係固體果隻定係液體果隻呢?thanks~

原帖由 ∼星子∼ 於 09-11-5 02:23 發表

多數人會用糖膏or杏仁膏搓,但太甜,老人家食太甜唔好,外層我係用冰皮粉加水加白菜油搓架~!!咁個面都可以食埋仲好好味~!!
焗好蛋糕後鋪好喜歡既夾心餡料,係蛋糕cut一小角,搓好個冰皮滾薄鋪係個餅上做成壽桃型,用粉紅 ...

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

菜心炒牛肉及咕嚕雞球

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

梅菜扣肉

戚風蛋糕仔

首頁
34567...17

尾頁

跳至