自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一名約七歲男童下午與朋友在青衣長宏村商場內玩耍,從三米高的地方墮地,送院時昏迷。

[ 本文章最後由 潮流媽咪 於 07-7-18 23:09 編輯 ]

子爵府

貓狗褓姆

我去過長宏邨D細路多數係自己走來走去見唔到大人理嫁, 有D自己抓上山邊玩添呀.

民房

點解有事發生的時候都會有同樣的事件發生架

:-( :-( :-( :-( :-( :-(

禁止訪問

子爵府

原文章由 thunder_bunny 於 07-7-19 10:50 發表
我都係架, 我4年班, 細佬細我 3年
.

我唔敢妄下判斷,但係以前我地爬高、做危險動作,實俾亞媽用棍"牛"!! 同埋,以前又俾隔離鄰舍"昅"實,就算落街玩都滿佈線眼。亞爸亞媽放工返黎,未入門口已經係外邊收晒料,二話不說就排隊訓話又或打埋添!
e+ d 細路個個金菠蘿... ... ... 唔受教.... .... ... 又冇左鄰舍互助ge心...
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

大宅

最近經常出現小朋友出意外嘅新聞, 實在令父母心寒

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

:-( :-( :-(
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

原文章由 月希 於 07-7-19 09:20 發表

其實早幾個年代..有邊個小朋友未比人獨留過係屋企丫?
我由細到大d summer都係同阿哥2個一齊過架啦...邊有人睇住?午飯都係自己洗米,放隔夜餸入飯煲返熱
以前唔危險?依家危險?
我覺得依家d小朋友太嬌 ...

我都係架, 我4年班, 細佬細我 3年
我地都係2個係屋企咋
阿媽返工, 冇人睇架
自己搞掂囉

其實要教小朋友識分輕重
阿爸阿媽唔可以 由朝到黑 睇實你
自己要識照顧自己, 保護自己

呢D 意外, 真係要同 自己仔女講
要佢地小心!!
玩還玩, 都要係安全既地方玩先得架嘛

希望2個小朋友都冇事 :-|

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

唉...真係一到暑假d小朋友就意外多....:-(

子爵府

原文章由 bobo_bo99 於 07-7-19 09:47 發表
:-( :-( :-( :-(

好想俾多d 哩類新聞 個百厭仔睇... 但係我屋企冇報紙 ~ 個衰仔玩得好顛,我成日擔心睇少眼就.... ..... 唉!
見到人地個細路咁... 好心"up", 好擔心...

[ 本文章最後由 jk67jk 於 07-7-19 10:05 編輯 ]
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

複式洋房

大宅

男爵府

醒目開學勳章

呢d新聞. . . .

唉..真係唔想再有, 睇得多真係好驚, 尤其是自己個大仔得兩歲幾..,覺得真係要好小心.....

大宅

點解咁架?:-( :-(
近來好多這些事?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 ckkwkl 於 07-7-18 23:36 發表

it is summer holidays now. parents need to go to work or can't keep an eye on them all the time. children are either left alone at home, or too boring - so let them go out to play by themselves.

其實早幾個年代..有邊個小朋友未比人獨留過係屋企丫?
我由細到大d summer都係同阿哥2個一齊過架啦...邊有人睇住?午飯都係自己洗米,放隔夜餸入飯煲返熱
以前唔危險?依家危險?
我覺得依家d小朋友太嬌啦...好似乜都唔識完全唔知乜係危險咁...係咪我地依代既家長真係咁唔識教小朋友呢?
睇到依d新聞真係好唔開心...小朋友自己唔小心有意外又好..小小bb因為家長唔小心而有意外又好...其實大家小心d...就唔會有咁多意外

大宅

家長的責任重大

大宅

畀面勳章

:-( :-( :-( .... 香港政府好應該係電視度提供 d 宣傳短片....警惕下所有人先得架...我唔想再見到 d 咁既新聞呀~:-( :-( :-(

伯爵府

:-( :-( :-(

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章

:cry: :cry: :cry: 希望d小朋友無事啦!

首頁

尾頁

跳至