想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

之前4次都係QM做,只第二次成功著床但幾週後小X...除左第4次有一個雪B(grade 4),次次都係由頭做起,真係好辛苦...

依家正進行第5次喇,去另一到做睇睇會唔會有唔同結果
今日打第4針,已經覺得肚谷,估計下個星期中都可以取卵了!
祝福我吧!

-----
11/3

今日第8日打針,返去見醫生,佢話我有1x個卵泡大緊,數量唔多但驗血hormones算幾高(13,000)
咁我問會唔會影響我今個cycle不能放鮮胎,要雪胎,佢又話要後日再抽一次血先確定到!
不過無論抽血結果係點,後日晚應該可以打破卵針,星期六就會取卵!

有無jm知道,13,000呢個hormones指數係咪真係好高? 有無jm試過?
我之前4次,醫生都無話過我hormones高...

---
17/3

星期六取左卵,有19粒,但因hormones太高要雪胎!

今日係取卵後day2,剛剛硬住頭皮打返去問胚胎質素,因為之前既經驗,我打定輸數覺得有grade 4 bb俾我雪下都好過無,但今次實驗室竟然同我講:現時見到你既胚胎質數相當唔錯,有

3個 4-cell grade 1
2 個4-cell grade 2+
2 個5-cell grade 2+
(另外都係 grade 2 ,有一個grade 3)

真係聽到我都唔信,今次竟然有7個靚雪b~
覺得好神奇!-------

20/5

今個月做FET,昨日係放胎後14日返去抽血驗孕,HCG指數係730!
約左7月初照閃閃,好緊張呀!

Q4  好開始~~  發表於 14-5-21 10:47
madeinhongkong    發表於 14-3-25 16:41

大宅

引用:Quote:fu107+發表於+14-3-29+21:23+請問食

原帖由 LuyiuLady 於 14-03-31 發表
我未試過療程食避孕藥,聽講話係用來控制週期/經期
哦……Thx

男爵府

fu107 發表於 14-3-29 21:23
請問食避孕藥有咩用呀……?
我未試過療程食避孕藥,聽講話係用來控制週期/經期

大宅

引用:Quote:改造人+發表於+14-3-25+17:41+yeah+y

原帖由 LuyiuLady 於 14-03-26 發表
m多証明你子宮壁厚丫,我今次量都唔多,唔知點解會咁...
無呀,醫生無要我食避孕藥,由得我自然周期
...
請問食避孕藥有咩用呀……?

男爵府

改造人 發表於 14-3-25 17:41
yeah yeah!! 我都星期六M到左,哇,血崩咁,從來未試過流量咁多,d排卵針真係谷到恆!
我M到左而家 ...
m多証明你子宮壁厚丫,我今次量都唔多,唔知點解會咁...
無呀,醫生無要我食避孕藥,由得我自然周期

複式洋房

回覆 CLK66 的帖子

我只係攞左聽日假,之後會照返工,姑娘話返工過下日晨仲好喎,不過我做文職唔辛苦嘅,最多平日早瞓啲,放假hea 多啲囉!

男爵府

引用:Quote:改造人+發表於+14-3-25+12:20+哈,雖

原帖由 LuyiuLady 於 14-03-25 發表
16粒好好成績啦!恭喜你!

我M COME左喇! 希望下個月PERIOD正正常常咁黎啦!
yeah yeah!! 我都星期六M到左,哇,血崩咁,從來未試過流量咁多,d排卵針真係谷到恆!
我M到左而家已經開始食緊避孕藥喇,等下一次月經可以計好timing三周後再黎,再籌備放胎。你醫生無比避孕藥你食咩?

男爵府

引用:回覆+CLK66+的帖子因上個禮拜抽完蛋醫生同

原帖由 lamheliga 於 14-03-25 發表

因上個禮拜抽完蛋醫生同我吊左2支蛋白,我無再谷,原本都唔預我放胎但胚胎醫生同佢都建 ...
嘩,你放完胎呢7-10日要好好休息,希望馬到功成,追個馬仔

複式洋房

因上個禮拜抽完蛋醫生同我吊左2支蛋白,我無再谷,原本都唔預我放胎但胚胎醫生同佢都建議我直接做唔好雪,話我粒蛋質素差雪完解凍返都唔用得。所以突然間要衝去攞藥塞預備今次放胎。我係第一次做IVF, 期間好多嘢變卦,好大壓力,但最後發覺其實世事好變幻無常,好多嘢其實無得預計,所以大家都要放鬆心情。
放完胎囉返緊屋企,等陣瞓返覺,我最鍾意就係瞓覺。

男爵府

引用:回覆+LuyiuLady+的帖子我原本抽到+11+粒,

回覆 LuyiuLady 的帖子

我原本抽到 11 粒,但得 3 粒 fertilize 到,其他唔用得, 3 粒裡有 2 粒 grade 2 ...
OHSS都要今個月放嗎?希望你一切順利

複式洋房

多謝,大家齊齊過版!

男爵府

lamheliga 發表於 14-3-25 12:22

我原本抽到 11 粒,但得 3 粒 fertilize 到,其他唔用得, 3 粒裡有 2 粒 grade 2 ...
ohss...放完胎要食多d蛋白質同飲多d水!

lamheliga    發表於 14-3-25 12:57

男爵府

改造人 發表於 14-3-25 12:20
哈,雖然一開始咁鬼多粒,但成功分裂去到第五日嘅得番16粒,其中有大概四五粒都靚,好理想。感恩中!希望下 ...
16粒好好成績啦!恭喜你!

我M COME左喇! 希望下個月PERIOD正正常常咁黎啦!
齊齊過版呀

男爵府

lamheliga 發表於 14-3-25 12:20

我等陣就去放胎囉,心情有 d 緊張。
放鬆心情啦! 開開心心等放榜!等你好消息呀!

複式洋房

我原本抽到 11 粒,但得 3 粒 fertilize 到,其他唔用得, 3 粒裡有 2 粒 grade 2,1 粒 grade 2-,醫生原本唔同我放,因我有 OHSS,但情況係咁,依家決定要放。我可以做都做晒,聽天攸命...

男爵府

引用:Quote:改造人+發表於+14-3-19+21:59+係呀,+

原帖由 LuyiuLady 於 14-03-25 發表
jm,你d胚胎最後點呀? 靚嗎?
哈,雖然一開始咁鬼多粒,但成功分裂去到第五日嘅得番16粒,其中有大概四五粒都靚,好理想。感恩中!希望下個月放胎順利!同你一齊過版

複式洋房

我等陣就去放胎囉,心情有 d 緊張。

複式洋房

我個醫生係叫我咩補品中藥都唔好食,食 organic 自己煮,我無特登買 organic,因為返工而屋企附近超巿都無 organic 賣,叫我唔好出街食。

不過我話我咩都無食,只係食 folic acid 同 centrum,centrum 係後來先食因為佢要我食菜湯減肥,我 d 朋友話怕我唔夠營養所以叫我食,我都係臨抽蛋前一個禮拜先有食。

男爵府

lamheliga 發表於 14-3-25 11:16

我想問點樣先有靚胎呀?你有無食 D 咩做 D 咩?因為我得 2 粒 GRADE 2,醫生猛問我 ...
GRADE 2都唔差啦!
我無食咩補品呀,食多左生果蔬菜同蛋,仲有每星期行一次山!

男爵府

引用:回覆+LuyiuLady+的帖子我想問點樣先有靚胎

我想問點樣先有靚胎呀?你有無食 D 咩做 D 咩?因為我得 2 粒 GRADE 2,醫生猛問我 ...
只抽得2粒,係咪等緊放胎呀?

首頁

尾頁

跳至