論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

頭先俾我話完, 話要走, 我話唔會炒佢, 一係做, 一係俾一個月我. 點知佢走去報警 而家勁嬲.

大宅

回覆:唉....工人, 以後咪搞!

我炒左先啦!

大宅

引用:我準備下星期俾1個月通知佢走,因為我已經

原帖由 Grace007 於 14-04-22 發表
我準備下星期俾1個月通知佢走,因為我已經搵左地方搬近我阿媽,但人地6月先交樓,冇計。佢呢,呢幾日冇眼睇 ...
請問有無相片,有人話個名可以改!

大宅

個個都"係亜豬",見到個總統點就知!
如果決定咗,唔好下個星期先喇!即刻行動啦!呢D人,唔留得,佢根本就搏炒,唔知佢仲會做D乜!

大宅

引用:我準備下星期俾1個月通知佢走,因為我已經

原帖由 Grace007 於 14-04-22 發表
我準備下星期俾1個月通知佢走,因為我已經搵左地方搬近我阿媽,但人地6月先交樓,冇計。佢呢,呢幾日冇眼睇 ...
可以叫佢賠喎

大宅

支持你炒佢!呢啲人咁嘅工作態度,怪唔知佢地啲國家咁窮!

子爵府

回覆:Grace007 的帖子

真救命!呢d工人5諸佢都枉為香港僱主(一於斷佢後路)

[[img align=right]C:\Documents and Settings\Administrator\桌面[/img]

大宅

係“浪”左係下面先正確

大宅

我準備下星期俾1個月通知佢走,因為我已經搵左地方搬近我阿媽,但人地6月先交樓,冇計。佢呢,呢幾日冇眼睇佢,我阿媽就黎頂佢唔順,大家睇下估唔估到佢做咩? 答案係,佢好勁咁將個盤“浪”左係個煲上面煮野!好彩我阿媽早發現,唔係就。。。。我叫左阿媽影相,留底俾immgration 睇,要佢唔好再黎香港害人。

大宅

即刻比信佢,effective一個月(無可能再keep佢喺屋企,橫掂你無即時炒),目的係無著數比佢,買張第二日即走non-refundable(無時間比佢留喺香港揾工,唔好比佢喺香港發顛,浪費我地香港納稅人D錢),機票要轉機𨍭到九彩,早機去晚機返,行李、餐飲乜鬼都唔包嘅機票比佢,千祈唔好cash!(比機票佢返去已經盡曬做僱主嘅責任,合約又無講張機票要點豪華法?)

男爵府

如果我是你,我會盡快令她自動辭職!

別墅

可以開名嗎?

男爵府

你自己小心,佢在暗你在明,小心係水入面做手腳, 落dd洗潔精係水,比小孩飲左都唔好,仲有如果要佢煮飯小心加料

大宅

妳有老人家都好,要睇實佢有無偷野,打小朋友,煮飯都咪叫佢煮。妳要迫佢resign, 要佢每日大掃除,換床單,佢唔做就出warming letter。resign letter內要佢寫返段字表明自己唔再追究代通知金,可以問agent攞template.加油,唔洗怕呢d垃圾工人

大宅

唉…叫左我阿媽全天後睇住,當佢鐘點咁洗。唔俾小朋友同佢單獨相處,我真係投降。 我過埋假期都要决定下點搞。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

stephen07leung 發表於 14-4-16 06:55
我個同你個一樣要多炒佢。
你成日引用我, 又九唔搭八, 究竟乜野事?

stephen07leung  你工人同我工人一樣要我炒佢  發表於 14-4-17 20:34
stephen07leung  你好燥  發表於 14-4-17 20:32
stephen07leung  打錯字,  發表於 14-4-17 20:31

別墅

要小心。她報警的目的是什麼?有何居心?唉,做僱主真不易!

男爵府

crazy maid...so chi sin

大宅

但係依家同個工人反哂面好煩喎, 你又勁憎佢, 佢又可能做D衰野來搏炒啊! 要小心睇緊D野喇!!!

象牙宮

Grace007 發表於 14-4-16 01:02
佢同人地講, 話我叫佢走,我唔俾錢, 唉, 話再做有人生安全, 警察話會點唔安全? 話我唔中意佢, 成日話佢..... ...

樓主值得一贊.
外傭也好, 雇主也好... 和明事理的人, 理智, 識思考問題, 是非分明, 真係易溝通d.
maid 不知所謂 多喔! 動不動 十个外傭 九十愛此句. 你炒我啦! 由 0一2年 說到完約, 都有架. 吹張.

唔需要 中意 or 唔中意, 中意佢, 係理唔使 do? 唔需做好佢工作先? 口臭D stupid axxxxxx

好簡單 : 2个 option
1. 唔做就出信. 我就請人... 找到人了, 你不就可即 88
2. 要不就同我合作. 做返自己職責.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至