懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我現在有一個囝囝,老公想要多個囡囡,因為他怕阿b一個會悶,因為我老公都是獨子,但我就不是很想生,怎麼辦?你們又打算生幾多個?隔幾長時間才生呢?請俾意見

伯爵府

開頭我都係想生一個

依家又想生個仔~

囡囡一歲大~

我見人地2姐弟好似好開心~
我都好想~

大宅

原文章由 陳家大少奶 於 07-10-2 22:08 發表
我同你的感受一樣!

我係超高齡產婦,43 歲啦,第一胎,現在week 23!呢個係意外,本來我和老公因年事已高(太遲婚了),而且我倆都不喜歡孩子,決定不要。但很奇怪,有左之後,乜都為bb打算,甚至想生多一個陪佢!吾知趕吾趕得切呢

..

我32歲結婚, 當初老公不打算生孩子, 但其實我好想, 在我潛移默之下, 得到他的通力合作, 终於在將近36歲時生了阿仔, 囝囝現在5歲了, 老公在家的時間都很樂意陪他玩, 假日去玩的地方也一定是安排啱阿仔的才去, 但是因為他是獨子, 任何時間都要求我們的注意, 連談電話一陣他也埋怨太久, 催促我收線........除了痴身之外, 其實他都算是聽教聽話的乖孩子, 而且最近他在聖經課上學懂了獨生子一詞, 知道自己是獨生子, 更在班上找尋與自己身份一樣的同學, 還告訴我某女同學是獨生女, 我告訴他她有一個家姐時, 馬上表現得很失望.......所以我和老公商量好了, 也粗略計算了一下家庭的經濟狀況, 決定要多1個陪他, 現正密鑼緊鼓進行造人大計, 如成功的話, 最快出年6月出世, 正好是41歲零11個月的超高齡產婦呢! 希望可以 Bingo 啦! 因我不可以等得太久呢!:)

[ 本文章最後由 Johnnylaisma 於 07-10-4 00:59 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

理想中至少兩個,但今次係第一胎,都要睇下可唔可以生多個,如果BB健健康康同肚皮爭氣嘅話,就一定生多個~

大宅

我阿B好快就出世啦!暫時都冇打算再生住,因為點教佢都好緊要架!你哋都有睇近期既新聞啦!嗰D父母幾不負責任呀!

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

我都係超高齡媽媽,囡囡2.5,囝囝4個月,39歲生個女,41歲生個仔,第一胎是順產,到第二胎亞B個頭打斜左生唔到要開刀,醫生已經不建議在生第三個,原因生老二時作產時血壓高,醫生話如果我要生第三個,到時好大可能血壓高,另一原因因為開刀後要我等一年先至好在度懷孕,我計過到我生老三,最快都已經43.

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

禁止發言

大宅

好媽媽勳章

原文章由 701003 於 07-9-18 15:39 發表
獨生仔女ge苦,要到佢踏足社會、成家立室、父母年老之後才會慢慢感受到!苦ge程度因際遇而深淺不一!外人好難了解!
我老公係獨子,結婚前講明唔要BB,廢事跎手lung腳!第一次有咗but,12週小產,老公居然好down!之後7年生咗三個仔女, ...

我好明白你老公既想法, 因為我自己有一妹一弟, 同細妹相差2年, 同細佬相差6年; 我細個既時候, 會妒忌細佬妹, 唔鍾意佢地, 覺得佢地搶走我父母既愛......但今日我好感謝父母比我有弟妹, 因為當我小時候, 年青既時候, 有了細佬妹在身邊, 我既童年, 我既回憶同感情係朋友間係比唔到我!
而家我已經結婚, 生仔, 但我同細佬妹既感情非常好, 我既朋友係佢地既朋友, 佢地既朋友又係我既朋友, 所以其他人會好奇怪, 我地3姊弟唔同年紀, 但有相同既朋友.
最重要係有事要同人分享或者商量, 同細佬妹既感覺真係同朋友有天壤之別!
而家我既BB只有2個月大, 但係我好想計劃出年再懷孕, 09年生多個BB......如果經濟能力同身體許可, 最理想係2仔2女......但好難實行, 如可以生多個已經好難得!

大宅

hi, I am now 34 weeks, plan to have 2nd baby. I like piggy, second targets cow or rabbit. However, rabbit age far from piggy (3.5 years), but if I want to have a cow boy , I need to "work out" again next year, will it be too close?
原文章由 scsk 於 07-9-18 15:28 發表
請問順產後要等多久才適合再度懷孕?

別墅

我e+ 7個月, 第一胎.

老公已經唸定要生多一胎了, 因為佢都覺得一個會好悶.

子爵府

我未生時, 都同老公認同左, 一定會生多過一個, 原因:

1. 一個人成長好悶
2. 獨子問題比較多 (性格 ......)
3. 唔想將來我地離世後得返佢一個
4. 有伴同佢一齊成長, 會開心 d
.........

當然, 每個人的價值觀都唔同啦~
都冇話點樣一定係好0既~

如果經濟許可, 我都唔介意生第3第4個
但, 我諗都係發下夢算吧

伯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

原文章由 renielo 於 07-9-18 12:06 發表
生一個可以自己湊, 但如果生兩個, 只相隔兩歲, 我又唔想請工人, 會唔會無可能? 陀第二個及第二個出世後第一個會無得帶佢去玩咪變成自閉 ?

而家我第一個未出世奶奶已經叫我要連著生第二個, 佢完全無諗過我開刀之 ...

哈哈...你下次可以叫你99呢d野要問佢個仔...唔係你ja fit架ma... ...你老公唔肯比原料比你都無得生產架喎....:mrgreen:..仲有...你同你99講..你唔係工廠呀...生完要休息下..好好plan下先可以有第2個架ma...:mrgreen: ..

講番轉頭...我都係覺得2個好d...我個女而家5 yrs old...佢成日都向屋企叫好悶呀...所以而家有左..12月生...比多一個伴佢啦...朋友同兄弟姐妹無得比架...:-P

大宅

因為兄弟姊妹間既愛, 父母係永遠比唔到佢, 所以就生多一個啦 :-P

民房

Before I think two is enough, but I happen to have 2 boys which makes me really want a girl. It is better for the children to grow up with a play mate (especially blood related). My sons are only 23 months apart, and they are really happy all the time. So now preganet 3rd one (also 23months apart with my 2rd son), but I wasn't lucky because this one is a boy too.

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我呢胎係女~ 但係我只係想生一個就夠了~

水晶宮

畀面勳章

獨生仔女ge苦,要到佢踏足社會、成家立室、父母年老之後才會慢慢感受到!苦ge程度因際遇而深淺不一!外人好難了解!
我老公係獨子,結婚前講明唔要BB,廢事跎手lung腳!第一次有咗but,12週小產,老公居然好down!之後7年生咗三個仔女,好開心!有人問老公點解要生咁多,佢話兄弟姊妹ge情誼非言語/筆墨可以形容,自已未曾感受過,好遣憾!

禁止訪問

生一個夠嗎?

大宅

我一結婚時, 同老公講話唔生, 但我老公想要一個, 咁我就生左一個。但到我見到我外甥女經常好寂寞 (父母要返工, 工人陪玩但始終不及小朋友同玩), 我就想生多個等佢地有個伴。所以我現在有左第 2 個啦。

獨子需然可以搵其他小朋友陪, 建立自己既圈子, 但我發現小朋友既精力充沛, 隨時隨地想玩, 父母既工作時間又長, 同其他小朋友又唔可以經常見, 所以有自己既兄弟姊妹, 就會好 d。

複式洋房

我會生一個, 因為我冇能力把精神多放一個小朋友身上, 生一個, 我可以專注呵護佢同栽培佢!

其實我覺得獨生子女都唔一定會悶, 他/她都有正常既社交生活, 可以認識很多朋友仔, 至於和別人相處方式, 好講父母怎樣教 ... 返而我覺得生一個, 可以令佢性格獨立d, 懂得自己解決事情, 或者將來佢很喜歡享受自我既生活呢!

如果話怕老來孤獨, 有邊個可以擔保自己的子女長大後一定會照顧自己, 他/她都有自己的家庭啊! (如果要靠都是靠自己個伴 ... 希望老公身體健康, 唔會老人痴呆唔記得我!):loveliness:

首頁

尾頁

跳至