婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

屋企兩個單位打通黎住,
兩個家庭加埋老爺奶奶工人有10個人..
講真真係好迫..
大佬大嫂一家4個人一間房.. 都知佢地辛苦..
我生完bb 4個月,
老爺同我老公開口叫我地快啲搞搬屋..
叫我地讓間房比佢對仔女訓..
老公話點解唔執左間雜物房裝修過比佢地..
老爺話大嫂唔想兩間房隔咁遠..
所以要我地搬..
但我地bb 就要住隔黎屋, 睇bb 都要行去隔黎..

我又岩岩先開始返工,
工人仲未算好上手...
有計劃搬但唔係咁短時間內..
但而家大嫂話夏天熱唔要4個人一間房..
叫我地下個月搬走...
奶奶叫我地留低bb 係度湊我地兩公婆搬..
老公話唔得, 要搬就一家人搬..

究竟係老爺出自好心可憐大佬一家,還是有人從中作梗?

屋企又唔係冇房,係都要用我地間房,一家人將就下都唔得?

嫁左入呢個家真係對呢家人好失望!

男爵府

回覆:被迫搬走

搬!1家三口一齊搬!以後大家少見面!

珍珠宮

畀面勳章

如果你地已經買咗屋,但你老公都仲話不如執間雜物房俾大伯d小朋友住先,好難講得通喎。

公爵府

Jorgina 發表於 14-4-23 23:24
買左第二間屋架喇,
只不過之前大肚,而家又岩岩生完,
未有咁快搬到去,

岩岩裝修好就唔搬啦~小心甲醛呀~

複式洋房

引用:11月新屋已經裝修好,bb依家都4個月,難怪

原帖由 mmki 於 14-04-24 發表
11月新屋已經裝修好,bb依家都4個月,難怪人地出聲叫你搬,自己識做啲咪唔洗聽到呢啲説話囉

仲有,bb都4個 ...
叻叻

伯爵府

引用:"99話唔想我老公訓得唔好,夜晚成日嘈醒影

原帖由 tantanmama 於 14-04-24 發表
"99話唔想我老公訓得唔好,
夜晚成日嘈醒影響工作,
仔仔半個月戈陣佢話要bb 跟佢訓
呢位jm勁呀
真陰公囉,自己兩公婆一間房,連個工人都可以一間房,阿大伯大嫂就慘,一家4口迫埋一間房咋。

樓主,你間新屋裝修好係咪租左比人?我係你就快d搬啦,無謂要聞人地隻臭腳啦

男爵府

老爺、奶奶畀埋屋你,但你就搬家無期,要大哥、大嫂一家四口迫住一間房,點解仲可以好意思話人涼薄?真係有啲睇唔過眼,究竟邊個涼薄呢?

男爵府

樓主其實係咪精神分裂?

fra924wong  哈哈哈哈…  發表於 14-4-26 19:34

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 畀面勳章 BK Milk勳章

人地梗係就長住個家架啦,明知你地搬走梗係唔攪咁多野啦!唔通你地搬左人地又再大執位咩!明明自己有屋可以搬都唔搬,仲等咩??

水晶宮

其實你都有間屋,又裝修好,不如早d搬啦!人地都開到聲lor. 如果其他同6299住緊既jm好似你咁有間屋,唔駛人開聲,一定會有咁快得咁快搬,同埋你一早已經話左會搬,咁人地緊係唔會無啦啦裝修間雜物房啦!等你搬左瞓你房咪得囉

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由 yy25 於 14-04-23 發表要搬走

原帖由 Jorgina 於 14-04-23 發表
買左第二間屋架喇,
只不過之前大肚,而家又岩岩生完,
未有咁快搬到去,
當睇清楚囉,人地講到出口,唔搬都唔得

複式洋房

搬拉 bb一齊搬 你們成家在都甘對你們 得返個b重得掂
不過大家是親戚吾好搞到吾聯絡 但記住佢地日後有咩求你 你吾好幫 君子報仇十年未晚
正如我生b就 睇清楚我老爺奶奶 表面吾會沖衝佢 但我同老公講明 日後佢有咩事吾好求我們 佢老了日後也吾會養佢 個女大左也會講返佢地對我做過賤野同個 女講 等佢無孫女褔 過多一排 我門鎖都換埋 等佢重成日好似以家自己屋甘鐘意上來話上

水晶宮

樓主話人地講出來要佢搬既理由好奇怪,不成立.
咁,等我估下你大伯大嫂諗緊咩啦:
細佬一家話搬又唔搬,自己有屋又唔住,反口覆舌,問親佢幾時搬,都係無凌兩可,永遠唔講個日子出來,攪到我地一家四口無了期咁逼埋一間房,有無咁過份呀?
而6299呢,我估佢地就咁諗:
手背係肉,手心係肉,但今次阿細佬又真係爭唔落,做父母既,都要公道些.但如果好直咁話佢地,又驚阿細家嫂唔鐘意,你我都知,阿細家嫂幾咩架啦,不如咁啦,作個理由,等大家好落台啦.

以上純屬靠估,如有雷同,實屬.....不幸.

凍檸檬茶  人地有話有其他房  發表於 14-4-27 09:15
fra924wong  勁!!  發表於 14-4-26 19:33
ky0416  識得諗一定係咁諗  發表於 14-4-26 12:18
bigc  叻叻  發表於 14-4-26 11:26
DauDauMM  真係好利害  發表於 14-4-24 21:50

大宅

搬啦!咁多人一齊住好唔方便,好多夫婦返工都喺工人照顧BB的。反正你對這家人都沒有好感。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+wongyukyuk888+於+14-04-24+

原帖由 ctsang1006 於 14-04-24 發表
agree,早走早著,明明有新屋都唔住,要人地一家四口住一間房,自己就吉咗間新屋出來,都唔明咩道理。

...
呢D人咪係心理變態囉

子爵府

引用:走囉, 人地咁對你,, 早走早著啦, 記得帶埋

原帖由 wongyukyuk888 於 14-04-24 發表
走囉, 人地咁對你,, 早走早著啦, 記得帶埋個仔走丫, 你地先係一家三口
agree,早走早著,明明有新屋都唔住,要人地一家四口住一間房,自己就吉咗間新屋出來,都唔明咩道理。

nipnam1  佢沒咩道理架啦.要人地1家4口1個房.佢有屋都唔搬.是否為了收租呀"?  發表於 14-4-25 13:46

子爵府

引用:"99話唔想我老公訓得唔好,夜晚成日嘈醒影

原帖由 tantanmama 於 14-04-24 發表
夜晚成日嘈醒影響工作,
你心水好清啊!

nipnam1  你心水好清啊!x2!!!  發表於 14-4-25 13:46

禁止訪問

熱血勳章

引用:\"99話唔想我老公訓得唔好,夜晚成日嘈醒影

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

夜晚成日嘈醒影響工作,
工人訓佢隔黎間房,
我同老公訓係打通嘅另外一個單位"

樓主兩公婆一間房, BB跟99瞓, 工人姐姐一間房, 即是你一家佔用了2間半房, 而大哥一家4口一間房, 你大嫂唔出聲先至奇啦. 話時話, 間新屋係邊個俾錢買架? 如果係你6299俾錢, 而你又咁唔想搬, 不如將新屋俾大伯一家住, 你地留低啦.

pigdull_kwok  講得好   發表於 14-4-24 12:41

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆 肥妹心 的帖子

同咪再講, 屋主都出到聲要求你地搬落..
好過正係一味比說話你聽..

而且你62擺明幫晒你大伯...咁都總有原因既..
呢d你又唔會知道,

咁嚴格黎講, 只係個老豆要求個細仔搬走, 比個大仔一家住..
都冇咩話涼唔涼薄既..

至於佢地要求你放底個bb, 你唔放亦好合理..

我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

首頁

尾頁

跳至