自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

我仔仔三歲、由1歲左右已經好難搞。我同老公都成日為左佢性格問題苦惱。而自己亦一直有網上參考資料。
佢脾氣好差、每日都會同我作對、好唔服從大人指令!有自己思想、主見!唔服從之餘仲想控制返我地。老師都話佢好有管家仔性格、笑說佢可以做班長😭好勝、唔輸得,小朋友、甚至遲過同學放學都會發脾氣。但口係學校好乖、一出學校門口就另一個樣。老師話佢食住我同爸、叫我地嚴d。其實我地好嚴、甚至會打!但佢又係唔服從、甚至反叛。好中意講反話、明明好中意既野、一唔開心就會話唔要、甚至掉左去!返學返左大半年、除左心情好會間中自己唱下新歌、甚少會提到學校玩咩、學咩、唱咩。😔好神秘。每次教佢道理、(例如過馬路要拖手、唔係會比車車整到)但去到人多地方時叫佢拖住、佢好快就講:呢到都無車、唔會撞死我嫁!😱駁咀快、轉數快,我同老公經常唔識比反識。記憶力好好、例如搬屋、去過一次便認出新屋地方。
總括一句、佢係獨立個體、我做左幾年琴行、見好多小朋友、但對自己兒子、只懂苦叫。無咩人比到意見、外人以為我地教得唔好、朋友們又覺得我地晒命孩子太(醒)
只真心想過來人看看他是什麼個案、如純粹孩子頑皮、我們就要堅持惡教、如孩子有另類特殊(如資優、過度活躍)我們又從其他方向入手。看看跟你們孩子有什麼共同點吧😔

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:浩霆豬豬 發表於 14-5-18 09:49 我老

原帖由 haupui 於 14-05-18 發表
係呀,就係因為自己係媽媽,先知道唔係個個小朋友都係咁....
都同你一樣,,而家問下人,所以都好快決定去搵下姑 ...
唔好客氣!加油呀!

我要記得幸福......

複式洋房

浩霆豬豬 發表於 14-5-18 09:49
我老公仲話個個小朋友都係咁,但係我覺得唔係,咁自己去上堂問下人,好快決定揾姑娘跟進,而家只需要見多一兩次就close file啦!
係呀,就係因為自己係媽媽,先知道唔係個個小朋友都係咁....
都同你一樣,,而家問下人,所以都好快決定去搵下姑娘~
唔該晒~你說話明確,令我既猶豫的心態可以即刻決定下一步...

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:真心想搵有資優兒童、過度活躍或自閉兒童既家長入黎睇睇

我仔係資優,不過六歲前未識駁咀都算乖,係有啲百厭,但係從未試過係街大喊大叫,扭買嘢都係企係度睇,我叫佢走佢就走,最多講多句好想要,唔會爛地喊,我好少打佢,印象中用間尺打手板幾次。反而而家就駁咀駁到暈,好有自己主見,不過佢自己好要面,好怕係街俾我鬧,所以出街都唔曳,最令我擔心只係上堂表現,成日唔專心。佢有焦慮症架!不過見左心理姑娘而家都好左好多。有問題要及早面對,我仔本身嚴重焦慮,我老公仲話個個小朋友都係咁,但係我覺得唔係,咁自己去上堂問下人,好快決定揾姑娘跟進,而家只需要見多一兩次就close file啦!

我要記得幸福......

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

其實我虎女都係咁,好硬頸…

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

大宅

回覆:haupui 的帖子

越細發現到和越早去做評估,跟進效果會好些。最好在小朋友六歳前接受評估,家長都要上堂學怎樣照顧小朋友,配合有遊戲治療和說話治療。你可以去協康或灣仔小童群益會問問。不過,首先自己都約健康院做初步評估先。
家長真的須要好多耐性和包容。努力呀!

珍珠宮

正常小朋友1個。。。。

大把更叻轉數更快既存在,
睇父母黎恰,只不過証明你地唔夠堅持。。。。

珍珠宮

mike89 發表於 14-5-16 16:52
佢有主見同識恰屋企人姐。。。
冇咩其他問題喎。。。
我都覺得只恰屋企人,個小朋友只係比較聰明,而唔係去到極端有行為問題!
因為如果真係有行為問題,佢乜人都恰,乜人都可以唔放眼內!唔會咁容易買邊個怕!或想令誰高興滿意!

我個仔乜人都唔怕,向老師講大話!老師話佢都好唔份氣,駁老師咀!從來無乜人佢會主動想取悅,反而佢會驚我嬲多D,其他人佢根本唔在意!

如果樓主個小朋友係某d人面前可以做得好,即是佢係可以控制到自己!只係睇佢想唔想!

聰明仔係難教,亦唔係用一般方法就可以教到!有時要用非常手法先得!

我仔兩歲時堅持要攞high chair個台面放係地下玩!我老公一手就將張high chair拎落樓下掉咗!(張high chair已經難咗seat位,唔會浪費),記得當時我仔企係窗口叫爸爸!但佢仍好強橫,一滴眼淚都無!爸爸返到屋企扮無事,唔在乎!佢只係一個未夠三歲嘅小朋友!已經知大人嘅用意!
但我想講,我哋都好多時做到好絕,但佢仍然無因為咁而聽話咗,依然固我!所以先覺得有問題!

但始終未見過樓主小朋友,當然唔敢一口咬定!做媽媽的最了解自己小朋友!如果認為需要評估,就去吧,不用太多想!

禁止訪問

熱血勳章

別墅

我個仔9歲,在學校好乖,由幼稚園至小學成績好好,轉數快,但一放學就完全相反,博咀,坐同企(排隊)都唔定,一出街就又跑又跳,鬧同講道理都試過,轉頭又一樣,但彈琴或看書又可以坐定好耐,社交亦無問題,好主動識朋友,對人有禮貌。健康院姑娘,心理學家(到校演講)都話佢無過度活躍症或自閉,身邊的人,只覺得小問題,男仔係曳,大多幾年會乖,對於我,呢幾年真係教得好辛苦,我曾經失控過掟野,亦喊過,無人明白我的感受

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

我又唔覺有咩大問題,係性格來

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

引用:回覆 滑蛋河 的帖子其實都試過,佢心情好時

原帖由 haupui 於 14-05-16 發表
回覆 滑蛋河 的帖子

其實都試過,佢心情好時都得,,只係佢有時心情唔好,無用!佢會話,我而家唔食!我唔想食啦! ...
做父母要堅持亦要比適當既教訓比小朋友,好似話唔食咁,我係唔會再叫佢食之餘仲會收起晒佢果份,亦因為佢發脾氣,會罰佢連下一餐都唔准食,小朋友餓一兩餐唔會死,我個女以前都比我餓足半日,到而家11歲,會乖乖食飯,因為我講明,我食完之前佢要食晒,唔係就收野連下餐都唔好食,
至於出街扭買野,我係同個女講過,如果我話左唔買,你唔好再講,再講多一句,你自己響街,我返屋企先,佢細過試過扭,不過我轉身就行,唔會再講,我行得幾步,佢就明白我講得出做得到,佢死死氣響後面捉住我。
唔拖住話而家冇車,我會即刻答佢手推車係咪車,bb車係咪車,只要有look都可以話係車,你唔拖唔緊要,人地睇你唔到整親你就唔好喊,亦唔好叫我處理傷口,你自己搞掂,話之你到時爛手爛腳要切我都唔會理

樓主,打係有即時效果,但最好既效果係,父母講得出做得到,同佢講明後果會點,佢唔理,就由佢承受教訓,佢試過1次,之後就唔會點再犯,當然小朋友係好容易唔記得,你咪再remind個後果比佢知囉,我對個女適當時會好放鬆,但大前題,我講既野你要聽同做,唔想比我鬧,首先要做好我講既野,做得好有賞,做得衰甚至唔做唔聽話搏咀等等,絕對會有一個大懲罰等你

珍珠宮

sbux 發表於 14-5-16 16:23
苟勿論佢係唔係優資,但佢咁樣同媽媽講嘢都唔要得,要俾佢知咁樣好傷媽媽心

...
係啊~ 咁細個唔知咩叫同理心, 以前我會話佢咁講我好傷心, 但佢唔明, 而家我會同佢講, 如果我同你講話我唔想要你, 唔想見到你, 你會點呢?講完, 佢會諗下, 係喎, 媽咪咁講我會唔開心, 咁我咁講媽咪都會唔開心!
而家慢慢就少左呢D說話~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

禁止訪問

畀面勳章

回覆:701003 的帖子

禁止訪問

畀面勳章

回覆:haupui 的帖子

水晶宮

畀面勳章

引用:我仔仔三歲、由1歲左右已經好難搞。我同老

原帖由 haupui 於 14-05-16 發表
我仔仔三歲、由1歲左右已經好難搞。我同老公都成日為左佢性格問題苦惱。而自己亦一直有網上參考資料。
佢脾 ...
父母權威盪然無存!唔好以為小朋友仲細就縱容!唔係用打駡建立父母權威,而係要用---堅持小朋友扭計、收到父母指令扯開話題、駁咀......經常用呢d方法令父母不能堅持原意!小朋友只識用呢d小兒科技倆,一旦成功令父母屈服妥協,就會變本加厲!我有個尊注力低的資優仔,湊佢湊到我要見心理專家,睇完專家都無料到!最後有前輩資優家長教路,從此脫苦海!

禁止訪問

引用:我仔仔三歲、由1歲左右已經好難搞。我同老

男爵府

引用:Quote:原帖由 haupui 於 14-05-16 發表回覆

原帖由 滑蛋河 於 14-05-16 發表
會唔會試下規矩set清晰d?同埋妳要嘗試去decode他的行為,由源頭著手。我比個例子妳。我個仔有段時間唔肯同 ...
Same as my son! 最后有冇方法??

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子王國15週年勳章

我個仔都好似你個仔嘅情況
不過我個仔係喺有外人嘅情況下反而會係差d,突然大叫,做一D曳嘅行為出嚟。。。
喺屋企佢好多時會聽我話,就唔唔聽,鬧兩下都會聽,但喺街就唔係,如果撞到朋友,叫佢同人hi,佢死都唔hi,返去同佢講返點解會咁?講講下我都著火,鬧佢點解次次都要比人睇到曳嗰一面,點解唔可以比人知到其實你係好乖呢?好啦講完話知道下次會hi.......之類.......第二次好左,第三次又嚟。。。。。我就成日哦佢鬧佢。。。。好煩。。。好灰。。。

大宅

同我囝囝好似,最近去左協康會做左感統評估,等緊報告!

首頁
12345...7

尾頁

跳至