自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

頭先落街見到個細路女指揮佢家個菲傭幫佢賣旗
個細路女無著校服的,如果佢有著校服,我一定打去佢學校,叫佢老師告誡佢家長,工人姐姐的工作不包括幫少主賣旗的!
真係好唔明白佢父母點教囡,自己無時間陪就唔好比個囡賣旗啦,可以等佢大d,有能力自己一個人賣旗先參加嘛

bulubulu  '指揮'  發表於 14-5-24 23:15
yusostupid  星期六要番工就唔好參加囉!義工係自願性質啫,講到冇飯開就太偏激啦!工人姐姐唔可以完全代替父母架?  發表於 14-5-24 16:03
H2O100  咁如果星期六家長要番工揾食,就要辭職唔做,同小朋友去賣旗,先唔係怪獸家長,咁賣旗真係要揾命搏,要冒住冇收入冇飯開的危險  發表於 14-5-24 14:49
foggyao    發表於 14-5-24 14:09

珍珠宮

回覆:好心D怪獸家長無時間陪個囡,就唔好比個囡賣旗啦!

有d人咁激動係咪就係樓主所講果d家長?

Sindy    發表於 14-5-25 02:45

伯爵府

引用:頭先落街見到個細路女指揮佢家個菲傭幫佢賣

原帖由 littlecarey 於 14-05-24 發表
個細路女無著校服的,如果佢有著校服,我一定打去佢學校 ...
唔洗咁激動呀!p.s.我冇工人

公爵府

其實成件事係點根本就無人知,有可能係父母臨時唔得閒,姐姐自告奮勇。至於指揮,我估無人會幫一個指揮工人賣旗既小姑娘買旗,叫佢早啲收工好過啦。

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

引用:頭先落街見到個細路女指揮佢家個菲傭幫佢賣

原帖由 littlecarey 於 14-05-24 發表
個細路女無著校服的,如果佢有著校服,我一定打去佢學校 ...
好多無責任心嘅爸媽,咩都指意晒個工人

大宅

回覆 cici88hk 的帖子

同學聚會聽過同學(教師)講,有對80後夫婦次次都叫婆婆來拎成績表。婆婆不同住咩都唔清楚,其實個小朋友打人和attention seeking.電話聯絡見家長就話好忙,人在內地。校長堅持要見,又找了公公和工人來。就算outing和旅行都係工人來,同學都話好無奈。

大宅

其實拎成績表系吾系有人叫工人去

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

引用:綜合大家的意見,一句講晒,星期六要開工嘅

原帖由 H2O100 於 14-05-24 發表
綜合大家的意見,一句講晒,星期六要開工嘅父母冇資格比小朋友去賣旗,要辭職唔做,或者即刻離婚,揾過個有 ...
呢位jm太偏激啦
家長陪唔到大不了咪唔參加,滿14歲已經可以自己賣旗,個個星期都有機構賣旗,你驚無機會咩

琥珀宮

引用:回覆+木土土+的帖子木土土++咁小朋友未夠十

原帖由 karenlyk 於 14-05-24 發表
回覆 木土土 的帖子

木土土 咁小朋友未夠十四歲想去,有工人陪就可以去到,又點解一定要等到十四歲後呢? ...
點解唔係必須就唔可以叫工人陪!所有課外活動都唔係必須,係咪父母工作只得工人湊既小朋友應該全部課外活動都唔可以參加!
討論「應唔應該比工人陪小朋友賣旗」同「小朋友叫工人幫佢賣旗毫無意義」係兩回事,而我討論既係前者!
而樓主見到既係主公小朋友而唔係怪獸家長,即使係由父母或祖父母陪同賣旗,相同情況都絕對有可能發生!

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 木土土 的帖子

木土土 咁小朋友未夠十四歲想去,有工人陪就可以去到,又點解一定要等到十四歲後呢?完全無必要特登去等! 發表於 1 小時前

既然你都話唔係必須,咁點解要工人陪佢去賣旗呢?
而加仲係小女孩老點姐姐賣旗,咁意義何在?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

公爵府

BK Milk勳章

工人既職責係湊小朋友,小朋友唔係自己一個喺街,有咩問題?

寶貝囡提早係12月8日出世喇~37w1d~7.4磅

水晶宮

H2O100 發表於 14-5-24 21:26
點解有人會覺得賣旗係為張証書?我仔由細到大,我地一年起碼賣幾次旗,我地從來冇理過/用過張所謂嘅証書
我公司間唔中有義工活動,探訪老人中心之類,冇証書冇盛,我同仔一樣去參加

我地支持呢d活動,因為對我仔來講,是一種體驗
在你的真實個案裡面, 根本唔需要由工人陪小朋友賣旗,
因為你小朋友已經有好多機會跟你去賣旗和做義工,
現今家長應該好似你咁樣身教,
而唔應該話因為要返工而叫個工人去陪個 '未夠秤' 小朋友去賣旗.

家長自己星期亦要返工陪唔到個小朋友去填旗,
可以搵另外就到自己放假時的義工活動, 帶小朋友去參加.

星期六賣旗始終都唔係必須品,
等小朋友上到中學自己跟同學去賣都得.

Nymphlaw  birdbird講得好  發表於 14-5-24 23:00
H2O100  有一排我份工要番5.5days, 所以要由人工帶,我仔堅持要去的,果時佢都係小二三  發表於 14-5-24 22:28

公爵府

工人陪小主賣旗唔知有無問題???
但小主企埋一邊,老點工人出去賣旗就好有問題,
指揮同老點,可以留番喺家學習

珍珠宮

好媽媽勳章

H2O100 發表於 14-5-24 22:04
呢d咪係經驗

企旺角,十步之內有一個賣旗,人人都以為地鐵站旺,其實企邊忽都死,同埋旺角區嘅人係唔多買 ...
你仲唔明我講乜野...

H2O100  真係同你溝通唔到
你好似d好盟塞嘅阿嫲  發表於 14-5-24 22:15

禁止訪問

引用:Quote:H2O100 發表於 14-5-24 21:36 我地咁

子爵府

引用:Quote:whywhywhywhy+發表於+14-5-24+20:37+

原帖由 Sindy 於 14-05-24 發表
唔怪得你咁識體諒人

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 H2O100 於 14-05-24 發表綜合

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 H2O100 於 14-05-24 發表綜合

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 cheese08 於 14-05-24 發表我

原帖由 H2O100 於 14-05-24 發表
依家琴cert, 劍橋cert, 校際cert都冇咩用

賣旗張cert算係垃圾
所以我都話如果為張cert不如讀好啲書好過~不過唔係個個家長明~仍然有好多儲cert為樂~

首頁
12345...8

尾頁

跳至