跳至

首頁

尾頁

別墅

第一胎既媽咪, 如果屋企冇任何人幫手, 自己湊, 你地有冇請工人呢 ? 定係一個星期搵"鐘點" 黎幫下手呢 ??

複式洋房

我都係第一次請工人. 工人暫定係1月中左右來到...我預產期係1月22日, 我都有d怕來不及. 但都冇計, 好彩我阿媽會過來幫手. 因為個工人仲係印尼, 而家要等佢辨好D文件, 唯有明天再追問下個agent la..

別墅

原文章由 jac123 於 07-11-27 14:38 發表
多謝Cottonvan個timetable, 好有用呀!

我都係第一次請工人, 先兩日confirm左, 但要二月先來, 我預產期係二月五日, 希望可以早d批啦!(已交醫生的預產期信比agent交上
Immigration Dept)

其實又要迎接個BB出生, 又有 ...

u're welcome la! 我都係第一次請工人, 所以特別緊張. 但係你咁早已經交左 e生預產期信?? 屎la, 我仲未收到通知..我1月尾預產期~

禁止訪問

男爵府

我 3月1日預產期 , 11月頭已Mark 左係香港做緊工人(印印) , 但印印 11月尾就完約 , 佢想我早 D 請佢 ,最後我都係 2月先用佢, 可能係咁樣 , 今天突然收到 agent 電話 , 佢話工人屋企有急事 , 立即返印尼, 可能以後都唔返香港, agent 叫我唔好等佢 , 叫我搵過另一位印印 , 始終覺得agent 講大話 , 不過 , 無辦法 ,明天又去見新印印, 而家係香港做緊 ,呢個印印想 Resign , agent 話呢個印印識湊初生BB , 因為現任僱主唔比佢照顧 BB , 淨係叫佢 "拾" 奶樽 , 工人覺得自己好似無鬼用 , 呢 D 野係 agent 講 , 明天見左先算。

複式洋房

多謝Cottonvan個timetable, 好有用呀!

我都係第一次請工人, 先兩日confirm左, 但要二月先來, 我預產期係二月五日, 希望可以早d批啦!(已交醫生的預產期信比agent交上
Immigration Dept)

其實又要迎接個BB出生, 又有個工人在家, 變化確實唔少, 但大家比心機, 我相信難唔倒我地. 對工人, 我覺得確實要預早編定個
timetable及一些regulations, 一開始時限制得嚴d, 好過到時易放難收.

雖然我地好多野要顧, 但唔好唔記得要迎接個BB之餘, 你老公係一個大BB, 二人世界時間係好少加上自己身心都好攰, 但兩夫婦的關係都唔可以忽視架!

大宅

我都係第一次請印傭, 之前大囡係比我99湊, 依家多一個bb, 冇再比99湊. 我工人22yrs第一次來港, 佢有一個3.5yrs小朋友,
現湊二個小朋友都ok啦.

我agent建議我找個年齡唔好太大工人湊, 年齡細d會有精力同佢玩, 因年齡太大or係香港做得太耐會有自己做野方法, 有時唔聽你講. 我自己本人認為工人笨笨地唔緊要, 最重要聽教. 如太叻要好小心留意佢一舉一動.

我請印傭時agent 教我如想佢快d來港最好連同預產信及寫信入.
約一個月多d就來港. 之後我agent幫我教佢7日做d家務,
湊bb...etc, 如工人有唔聽話agent會同我following.
我覺得呢個agent都ok, 好過d大的僱傭公司. 有興趣想知agent detail, pls mail to me.

PS. 請工人都要睇吓好唔好彩.

洋房

我都請咗印印, 24歲自己有個仔3歲,以前係馬來西亞做過湊nb, visa批咗, 我叫agent安排佢12月27號左右黎hk, 諗住等佢熟習下...

其實揀工人要睇彩數,resume寫到幾好都好,都唔知真人係點...我會早d教佢做野, 希望唔好激c我啦..

捷豬2008年2月1日出世,重3.39kg,係媽咪心肝寶貝!

伯爵府

原文章由 CLK-MB 於 07-11-8 17:00 發表
我打算請鐘點...主要幫我打掃同熨下衫咁. BB會由我媽咪主力湊..

Will your mom spoil the baby? Many cases are like this. Grandma is grandma...not mom.

別墅

比我搵倒個~~ yeah!

http://www.hkemployergb.net/new_page_7.htm

大宅

我都係第一次請工人(印印)jar! Mainly take care my newborn baby.........佢之前work in HK ga.........so 做嘢都幾快手and 醒目!
bb around Chinese new year born, 希望佢到時都甘好 la........
But 我同老公少咗d2人世界la......
(\~~/)(\~~/)
(='.'=)(='.'=)
(____)(____)~

別墅

原文章由 tsuisuiping 於 07-11-19 14:44 發表
我就2月8日預產期...8月請定印庸叫佢11到到...我柯個21歲...佢未結婚但佢地講佢係讀護士課程...係印尼照顧過初生BB至1歲....
11月17日到左....星期6.日教左佢做基本日常清楚....好彩我媽咪識講印尼話...我講一次我阿 ...

咁你可唔可以share 下個time table 呀?! 我都準備set 比佢!!! 都知印印比較蠢d!

複式洋房

我就2月8日預產期...8月請定印庸叫佢11到到...我柯個21歲...佢未結婚但佢地講佢係讀護士課程...係印尼照顧過初生BB至1歲....
11月17日到左....星期6.日教左佢做基本日常清楚....好彩我媽咪識講印尼話...我講一次我阿媽講一次比個工人...叫個工人寫底點做...仲set 好晒timetable 比佢....不過點都係蠢d...寫完佢真係未必做到...所以各位真係要比d愛心同耐性..當佢地係小朋友慢慢教...唔好以為佢地講2次明...我諗佢地真係5.6次以上先做得好....希望我而家慢慢教佢...到時唔駛雞手鴨腳....順順利利...

希望大家都一樣順順利利

別墅

原文章由 henryc 於 07-11-17 18:40 發表
我都係兩個月ok....1月左右到. 不過, 真係唔習慣多一個唔識既人一齊住...

為左有多個人照顧bb, 都冇辦法la!!
大家有冇諗定個 time table 比個印印 呢 ?

複式洋房

因為我地一早話想12月中到嘛, agent都話我地8月尾去早得濟。

複式洋房

我都係兩個月ok....1月左右到. 不過, 真係唔習慣多一個唔識既人一齊住...

別墅

原文章由 pinky08 於 07-11-17 01:24 發表
我地8月尾開始請, 話想12月到, 今日收到入境處信啦﹗好野﹗
不過, 我地的2人世界就快正式結束了。

要申請咁耐 ?! 我個agent 同我講2個月就得架la 喎~~
btw.. 你張相好正呀~~!

複式洋房

我地8月尾開始請, 話想12月到, 今日收到入境處信啦﹗好野﹗
不過, 我地的2人世界就快正式結束了。

複式洋房

我全職湊仔,冇工人,鐘點一星期兩次。
雖然辛苦,但可以接受。

吾慣有外人,辛苦都值得,因為開心嘛!

加油加油!

別墅

原文章由 henryc 於 07-11-15 17:54 發表
我係一月既媽媽...我都係今日confirm個工人. 不過, 個工人要係印尼過來, 最快到要1月到先到...如果我真係早生都唔知點算...我就冇講價, 因為搵agent. 其實最怕個工人對阿b唔好, 就算佢地有照顧初生經驗, 都怕佢地會 ...

係呀, 我係第一次請工人jar! d 朋友話最好set 左d time table 比個工人, 唔好等佢自由發揮喎~!!! 因為d 印印通常蠢d !

首頁

尾頁

跳至