在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

以前在中環上班, 所以套裝或絲文款既衫裙都有, 返工都會化下妝, 宜家做左全職媽媽幾個月, 都會懷念下以前既日子

上星期捐左4大袋衫, 有幾條裙子唔捨得捐, 不過都唔知有無機會再著

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我都一樣無著成七年了, 依家日日都係牛仔褲, 化妝都係好多年了無化了, 個人好似係down d 咁~~~~?-( ?-( ?-(

民房

我都覺得全職媽媽也可以好靚 而且當BB一日比一日精靈、活潑、可愛的時候,比起返工時給上司稱讚的滿足感大得多呀!

別墅

我做左半年全職媽媽, 依家開始有d懷念了....講真, 以前一出糧, 我就會買靚衫鞋, 買手袋, 買化妝品... 依家心態唔同了, 睇多過買, 因為買左都唔知幾時可以著, 要等星期六、日去街街先著, 所以都唔洗買咁多。我今個冬天, 都未著過裙, 睇怕我以前返工著的靚裙都要長期放於床下底了!! 有時行街見到d靚衫、鞋、袋, 會同自己講, 如果俾我以前要返工的日子, 我一定會買, 依家....摸下, 擰起襯下, 照下鏡, 就當買左了, 哈哈!

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

好懷念返工日子!!!!
果時一食lunch, 會去shopping,買好多嘢衫,化妝品,小食.
一看見鍾意就買. 現在左想右想,等佢大減價先買,或過時過節先買.
以前的返工衫仲有keep住. 就快6年, 好耐冇再著啦.

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

睇完大家嘅回應, 真係感同身受呀!其實由 working mum 轉做 fulltime mum, 真係小D EQ 都唔得呀!大家新嘅一年.....加油呀

子爵府

以前成日食煙,飲酒,依家就冇,以前成日shopping,依家通常都係買比bb,但係我個個月都有買比自己,以前穿xs碼,依家穿s碼,以前穿24腰,依家穿25腰,我不嬲都唔化妝,其實同以前唔係好大分別,只係唔可以自己出街,咪多d同朋友傾tel.不過有時真係好悶.

大宅

我都係呀,雖然未生小肥時都係大碼,但買衫可以去d高級大碼店買,生完小肥後變加大碼,又唔駛返工,只好去馬莎同埋見啱自己身型就買,前老細成日叫我返公司同佢食飯,唉!都係唔好喇~~:cry:
5歲~~

別墅

宜家出街都會打扮下,化個淡妝,雖然著得比較causal,唔會著高跟鞋,但都唔會失禮老公

大宅

真係講晒我心聲

但係冇理由為左扮番靚去搵工架!?

大宅

好有同感。

以前買幾百蚊一細盒的skin care都唔覺肉痛,而家就一定唔會買。以前買落的eye jel就黎查完,第時唔知查咩好。

仲有,以前買落一對好鍾意的高跟街,點知買完唔夠幾兩個月就有左阿B,自此之後就唔岩著,對鞋唯有放在櫃做留念。

家下時出街,一係就走去嬰兒部,一係就走去家品部,絕對係師奶一名。

原文章由 knpbaby 於 07-11-19 09:52 發表
好多品牌既vip 卡都有, 如joyce beauty, shisedo, shu uemura, joyce n peace, g2000, millies., crabtree n evelyn....... 宜家收到d 宣傳資料, 都無認真睇, 因為都唔方會買:-(

宜家d護膚品同化妝品都係以前買落 ...

珍珠宮

其實就算要返工如我 (我囡囡兩歲)

自從有咗呀女之後都係無打扮咁返工, 完全無化妝.....

生完呀女頭一年都有扮靚既...但最近呢大半年都無囉...一來要抱住呀, 佢著住對鞋成日踩落我個身到, 真係著幾靚都c....

更加唔會化妝, 塗哂唇膏點同囡囡錫錫呀!

細碼中碼衫全部係倉底, 裙...今年著唔超過10次......:-( :-(
好好過每一天......

大宅

好媽媽勳章

我都好miss呀...以前做野時有目標,以家的目標同心態同番工果時都唔同...而且番工個人好似醒神d。最重要係自己個個月有糧出,自主大好多,想做咩都得

水晶宮

2024年龍年勳章

懷念定啦 !!!!
而家衣櫃仲keep 住一批以前的返工"戰衣". 自從仔仔出世到而家(就快7年), 我都冇再著過裙啦.

原文章由 knpbaby 於 07-11-19 09:52 發表
好多品牌既vip 卡都有, 如joyce beauty, shisedo, shu uemura, joyce n peace, g2000, millies., crabtree n evelyn....... 宜家收到d 宣傳資料, 都無認真睇, 因為都唔方會買:-(

宜家d護膚品同化妝品都係以前買落 ...
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

複式洋房

宜家d護膚品同化妝品都係以前買落 同以前要要埋埋既samples

別墅

自從有咗bb我就冇化妝,驚d化妝品會令到bb皮膚敏感.好在啫,如果唔係,時時睇到新聞話d化妝品有事都
我的小姨甥仔,好可愛呀

大宅

好懷念!!! 為了全職揍小朋友, 放棄了份好喜歡的工作. 回想起早幾年去買靚衫及靚鞋. 還要一買買很多很貴, 打扮得靚靚返工, 自信心都強D. 這兩年都沒有花太多錢去買自己的靚衫及靚鞋了(很少及都是輕便服多), 返而買比仔女就很多很靚, 現在將自己扮靚的心機放在仔女身上了. 當然自己都要保持keep吓啦!!

民房

[quote]原文章由 siuman 於 07-11-15 16:45 發表
懷念呀!!!

最懷念係以前著細碼衫 :-( 仲有lunch 同同事傾下計 (其實工作時間都會
me too:-( :-(

子爵府

好懷念呀!懷念那時每天著的高跟鞋,套裝&打扮得靚靚咁上班
自生左囝囝後,身材走晒樣,之前穿的衣服牛記衫通通都唔岩著,仲有兩套suit買左都未著過,而家只能望不能著,幾慘呀!唉....以後都唔知有冇機會再著佢:-(....真係好懷念係公司同同事一起開玩笑&食high tea既日子呢
我做左全職媽咪快兩年了,而家出街多數著t-shirt + 牛記+拖鞋+唔得閒化妝既肥師奶look...有一次係屋企附近見到我以前公司既老闆,當時我抱住個囝行過,佢竟然都認唔出我,咁我la la 聲走人囉:tongue:

複式洋房

你地就好啦.. 可以見證住bb成長.. 我都不知幾恨 ..生完肥咗 , 要等到宜家先可以著靚d返工.

首頁

尾頁

跳至