家庭理財

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

美股跌二百幾, 個市咁快就升番七百幾, 你估班傻仔大戶又秋高個市做乜 ...

[ 本文章最後由 靖兒 於 07-12-12 15:18 編輯 ]

大宅

收市報 24,123 點,升 667 點,成交 1,194 億

先升 433 點, 再跌 566 點, 再升 916 點 ...

高位 24,238 ... :lol

今日大戶做乜, 真係睇唔到 ...

天災、人禍, 都仍然係度, 無改變 ...

惟一改變係 ... 今日係 ... 二月 ... 新的開始 ... :lol

所以, 無謂強加啲理由俾佢啦 ...

好似今朝見啲九流分析員話尋晚美股點解會跌 189 點

後來又點解會升番 260 點

嘩! 嗰啲理由真係牽強到 ... ?-(

係佢地自己先信囉 ...

[ 本文章最後由 靖兒 於 08-2-1 18:18 編輯 ]
升久必跌

公爵府

牛年勳章

靖兒,

今日大戶咩事呀!

洋房

我都想入390,唔知現價入得過嗎?

大宅

鐵路運輸研究所(1800, 390, 66)一齊入黎研究下!

:lol :lol :lol

原文章由 CMMANDY 於 08-1-31 15:44 發表
Hello! 諗緊入唔入貨, 入邊隻好呢? 66 / 1800 / 390
升久必跌

大宅

收市報 23,455 點,跌 197 點,成交 1,106 億

又係一如市場預期, 本港銀行只減四分一厘 ...

唔知好彩定唔好彩, 日本升 247 點 ...

俾佢托一托, 先無跌咁多 ...

見到尾市個分鐘, 大手 30 億揪番個市上黎成百點 ...

可能大戶想揪番上去 250 天線收掛 ...

250 天線約 23,592 ...

本港銀行普遍跟隨美國減息
但幅度相對較細,減四分一厘.

[ 本文章最後由 靖兒 於 08-1-31 17:19 編輯 ]
升久必跌

公爵府

牛年勳章

Hello! 諗緊入唔入貨, 入邊隻好呢? 66 / 1800 / 390

公爵府

牛年勳章

1/4 厘咋

大宅

果然 ... 令人不安 ...

亞伯真係 ... 無 ... 發神經, 只係減 50 點子 ... :tongue:

一如市場預期, 但係因素就已經反映晒 ...

所以港股今朝高開 136 點後就跌到一仆一碌 ...

由高位 23,887 跌 835 點至低位 23,052 ...

如果下午三點匯豐跟唔足咁減, 就仲大鑊 ...

今日本應係入第三注好時機 ...

但剛見到呢位「明燈」又話入貨, 都係等等先 ...
升久必跌

大宅

呢兩日, 大戶出招都怪怪地 ... ?-(

班「乞兒」應該發窮惡, 俾壓力薯仔政府今晚去減息 ...

但係美股就連升兩日 ...

而港股就兩日都高開低收, 仲係收 day low ...

今日個低位同 28 號嗰日個低位就一樣, 都係 23,586 ...

但無論幾堅硬物料, 同一位置

一發子彈打唔穿, 第二發子彈都打唔穿

咁再打多一兩次, 又會唔會穿呢 ...

再加上有位平日係呢個 topic 度猛叫人沽貨

話睇恆指會跌落 18,000 - 19,000 點媽咪 ...

今日都話走去入貨, 真係有啲令人不安 ...

睇黎亞伯今晚減 25 點子要 c , 減 50 點子都要 c ...

除非亞伯又發神經, 再減 75 點子, 但就 ... 不可能 ... 吧 ...
升久必跌

公爵府

牛年勳章

今日大戶咁靜GA

大宅

收市報 24,053 點,跌 1,068 點,成交 1,077 億

低位 23,586, 跌 1,536 點

美、日、中齊齊跌 ...

加埋期指轉倉 ...

趁機會入第二注貨 ...
升久必跌

禁止訪問

複式洋房

升市追貨, 跌市止蝕, 都是個人決定,點解要賴人呢!

有500億歐元算不算大戶, 都係要輸.

大宅

港股開市急挫 779 點 ...

相信只是俾面跟美股跌 ... :lol
升久必跌

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

thanks for your sharing

原文章由 Pulmma 於 08-1-24 19:36 發表
我不是什麼專家, 18000 唔敢講, 但我家中的股精(我老公) 年初我地做投資檢討就話19000至見底.

因為美國同歐洲的銀行法規唔同, 唔駛成日公報銀行狀況, 美國銀行及金融機構要係一個定期,要公開評估及評鑑手上的所有項 ...

大宅

1月16號個下跌裂口有成706 點咁多 ...

加埋班討錢嘅「乞兒」又俾緊壓力薯仔政府 ...

大戶真係有啲難度 ...

[ 本文章最後由 靖兒 於 08-1-27 00:15 編輯 ]
升久必跌

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

乾升, 1500點只得1200憶成交

大宅

其實, 就算亞伯「下周或只減息 25 點子」, 今個月加埋都減 100 點子啦 ... :lol

係啲大行輸錢, 要「乞」番啲錢番黎, 用個市要脅薯仔政府 ... 無恥 ...

法興被逼大沽期指導致股災

涉及導致法國興業銀行虧損四十九億歐元的交易員曾涉買期指三千多億歐元,而銀行知悉後平倉導致股市急跌。

業內人士稱,環球股市周一急挫,部分原因與法興平倉有關,而翌日股市繼續不振,出現環球股災,也導致美國當日突然減息四分三厘。

銀行界消息人士稱,該名交易員是卅一歲的凱爾維埃,二千年入職法興成為交易員,現時他的下落不明,但他的律師表示,他的當事人未有逃亡。明報

新鴻基(新聞 - 網站 - 圖片)金融集團策略師彭偉新向《經濟通通訊社》表示,受惠美股造好,港股今早升勢凌厲,飆升逾1000點。他指上周美國提早減息見效用,惟由於油價高企,預料美聯儲下周或只減息25點子。

[ 本文章最後由 靖兒 於 08-1-25 18:03 編輯 ]
升久必跌

大宅

收市報 25,122 點,升 1,583 點,成交 1,266 億

大戶今日早午兩個 jump start, 真係慳番唔少錢 ... :lol

全日升 1,704 點, 仲埋上 25,000 點樓上收市 ...

最高見 25,243 ...

26,000 比 25,000 點沽壓

似乎仲要大得多, 宜小心 ...

[ 本文章最後由 靖兒 於 08-1-25 18:18 編輯 ]
升久必跌

首頁
12345...8

尾頁

跳至